Alkohol a gyermek­gyógyszerekben

A beteg gyermekek szülei aggódnak a gyermekük egészségéért és a minél hamarabb szeretnék gyógyultan látni a csemetéjüket. Sok szülő mégis visszariad attól, hogy a (kis)gyermekének beadja azt, az orvos által rendelt gyógyszert, aminek az összetevői között alkohol is szerepel.
Be merjék egyáltalán adni a gyereknek ezt az „ördögtől való” szert? Ilyen módon hozzászokhat a gyermek az alkoholhoz? Nem árt ez a mennyiség a gyermek fejlődő szervezetének? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel gyakran találkozni a gyógyszertárakban.
Nem ritka, hogy egyes gyógyszerkészítmények alkoholt is tartalmaznak. Jellemző lehet ez a köptető hatású kanalasokra, néhány vaspótló patikaszerre, illetve pár, cseppszámra adagolt oldatra. A készítmények alkoholtartalma a gyógyszerek stabilitását, hatásosságát biztosító összetevő. Sok esetben a gyógynövények hatóanyagainak kivonására alkalmaznak alkoholt a patikaszerekben.

Ebben a mennyiségben a gyereknek sem árt

Az alkoholtartalom miatt a szülők aggódnak, azonban a szakemberek megnyugtatnak. Az alkoholos készítmények előírásszerű alkalmazása általában elhanyagolhatóan kis mennyiségű alkoholt juttat a (kis)gyermek szervezetébe, ami semmiféle maradandó károsodást, hozzászokást nem okoz.
A lényeg az, hogy egyetlen dózissal mennyi alkohol jut a gyermek szervezetébe. Hiába tartalmaz egy patikaszer akár 40 % alkoholt is, ha az adagolás során „csak” 10 cseppet kell bevenni belőle. A 10 csepp kb. 0,5 g-nak felel meg, ami 0,2 g alkoholt tartalmaz. Az összehasonlítás kedvéért: a gyümölcslevek vagy akár a pékáruk is tartalmaznak kismennyiségű alkoholt. 100 g almalében is mintegy 0,4 g alkohol található, ami épp a duplája a példában számított, és gyógyszerrel a szervezetbe jutott alkohol-mennyiségnek.
A két-három éves, egészséges kisgyermekek mája már jól működik, és képes az alkohol bontására is. Egy óra alatt testtömegkilogrammonként mintegy 0,25 g alkoholt képes lebontani a gyermek szervezete, ez például egy 16 kg-os hároméves gyermeknél (16 x 0,25 = 4) 4 g alkoholt jelent.
Íratlan szabály: amennyiben a gyógyszer egy adagja 3,0 gramm alkoholnál többet tartalmaz, azt nem ajánlott a gyermeknek adni!

Mit tegyen a szülő?

  • az informáltság megnyugtató: a készítmények gyógyszertári vásárlásakor/kiváltásakor beszélje meg a gyógyszerésszel, hogy tartalmaz-e alkoholt a készítmény, és ha igen, akkor mennyit
  • minden esetben közölje a gyógyszerésszel, hogy hány éves és hány kg-os gyermeknek váltja ki a gyógyszert
  • ha fenntartásai vannak a készítménnyel szemben, kérdezze meg a gyógyszerészt, hogy van-e alkoholmentes kezelési alternatíva
  • a készítmények alkalmazáskor ügyeljen az előírásszerű, pontos adagolásra, az orvos és a gyógyszerész utasításainak a követésére

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész