VitaKid Sportegyesület

Magyarország lakosságának 77 százaléka nem sportol rendszeresen, 10 gyerekből pedig 4 túlsúlyos. Létrejött hazánkban egy olyan egyedülálló civil kezdeményezés, amely felvette a harcot a sokkoló statisztikák ellen. Hasonló összefogásra és küldetésre eddig még nem volt példa. 
„ Ilyen sportegyesületről, mint a VitaKid nem tudunk. – mondta el Pálos Attila a VitaKid Sportegyesület elnöke. „Értéket közvetítünk a gyerekek számára, a közösségbe tartozás élményét nyújtjuk, ami  a mai világban egyre ritkább. Olyan tudással látjuk el a gyerekeket, amire szükségük van ahhoz, hogy okos, tudatos, fitt felnőttek legyenek. Emellett pedig megmutatjuk és bebizonyítjuk, hogy a sport öröm, tehát megszerettetjük velük a mozgást.” – tette hozzá.
 
 
Az egyesület azért jött létre, hogy lehetőséget nyújtson tagjai számára egy teljesebb, egészséges életmód kialakításhoz.

Mik a VitaKid céljai?

– általános és középiskolás gyerekek részére komplex életmód és sportprogram nyújtása, nem versenysport céllal
– életmód, táplálkozási ismeretek oktatása, terjesztése iskolákban
– kiemelt területként az elhízott gyerekek kiszűrése orvosi háttérrel, testnevelő tanárok, edzők és gyógytornászok által vezetett foglalkozásokon sportolási lehetőség biztosítása
– tagjai részére a rendszeres testedzés és sportolás lehetőségének biztosítás
– sportegyesülettel kapcsolatban lévő oktatási, nevelési intézmények tanulói részére a sportolási, testedzési lehetőségek megteremtése, a lakosság szabadidősportjának segítése
– sportkapcsolatok létesítése és fejlesztése
A VitaKid SE mindegyik szakága külön-külön is fontos, viszont ezeket egymásra építve, olyan hatékony programot adnak a gyerekek kezébe, ami ebben a formában és éppen ezért egyedi az országban.

Elmélet és gyakorlat

1. Elméleti foglalkozások: egészségügyi és táplálkozási ismeretek oktatása, szexuális felvilágosítás, drog és dohányzás elleni előadások, anabolikus szteroidok elleni előadások. Mind-mind olyan téma, ami a fiatalokat érinti, foglalkoztatja.
2. Gyakorlati foglalkozások.:Sportfoglalkozások, gyógytorna.
Emellett pedig a program lehetőséget ad a rendszeres találkozásra a dietetikussal. De közös családi kirándulások, dietetikus-szülő találkozások és ismert sportolókkal  való találkozások is szerepelnek az egyedülálló programban.

A VitaKid kitűzött feladatai

Oktatások szervezése, egészségügyi szűrés biztosítása iskolákban, együttműködés a családokkal a fiatalok egészségmegőrzésében.  Sportrendezvényeket szervez, az egyesület tagjai részvételével, sport és edzőtáborok szervezése, testépítő és fitness versenyzőket nevel, a szövetségek és más sportegyesületek által megrendezett sporteseményeken, bajnokságokon és versenyeken való részvétel,. A Sportegyesületben tagsági viszonnyal rendelkezők sportbeli képzése, korszerű felkészülésének biztosítása, házi- és nyílt sportesemények, versenyek, bajnokságok szervezése, a sportági bajnoki, illetve kuparendszerben kiírt sporteseményeken való részvétel, ezek támogatása.
Szeretnék elérni, hogy azok a gyerekek is csatlakozhassanak, akiknél a család anyagi helyzete nem teszi lehetővé a havi tagdíj kifizetését.
„Olyan rászoruló gyerekek számára is szeretnénk elérhetővé tenni a programunkhoz való csatlakozást, akik anyagi lehetőségeik hiányában abból kimaradnának. Sajnos, eddigi tagjaink között olyan hátrányos helyzetű gyerekek is voltak, ahol a családok anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy részt vegyenek hosszabb távon a programunkban. A jövőben szeretnénk több, hasonló helyzetben lévő gyerek részére is lehetőséget biztosítani a sport megszerettetésére, valamint szakmai segítséget adni az egészséges életvitelhez szükséges készségek elsajátításához. Ezekhez a célokhoz folyamatosan támogatókat keresünk.” – árulta el a VitaKid elnöke. „Anyagi helyzetünk függvényében a jövőben szeretnénk a heti foglalkozások számát emelni, Nyáron sporttáborokat szervezni, rászoruló- és hátrányos helyzetű gyerekek számára, kihasználva ezek közösségépítő hatását. Szeretnénk ifjúsági sportrendezvényeken részt venni, pl. futóversenyek, teljesítménytúrák, amik motivációként is szolgálnának az edzésekhez.” – tette hozzá Pálos Attila.
A VitaKid Sportegyesület összes dolgozója reméli, hogy sikerül bővíteni a részt vevő intézmények számát, így a rászoruló gyermekek bevonása mellett egyidejűleg több testnevelő tanárnak, szakedzőnek, gyógytornásznak, dietetikusnak tudnának munkalehetőséget biztosítani.
„Hatékony működésünkhöz, valamint hogy programunkat a lehető legtöbb gyerek számára
elérhetővé tegyük, az anyagi támogatás mellett különböző sporteszközökre és felszerelésre is
szükségünk van: fitness- és gyógytorna eszközök, rászoruló gyerekek számára sportruházat és
részvételi díj-támogatás, kirándulások, sporttáborok költségei. Amennyiben anyagi támogatáshoz tudunk jutni, ebből leszünk képesek fedezni az egyesület kiadásait.”
VitaKid Sportegyesület