Állandóan fáradt?

Sok esetben érezzük magunkat fáradtnak – egy-egy hosszú nap vagy sok munkával töltött időszak után,  de egy friss levegőn tett nagyobb kirándulás is jóleső fáradtsággal tölt el minket. Ám mi történik, ha folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat, és se a pihenés, se a hosszú alvások sem segítenek? Ilyenkor érdemes a rendszermedicina módszertanával megközelíteni ezt a problémakört, amely olyan okokat is vizsgál, amelyek nem képezik a napi rutin részét.
A krónikus fáradtság során hosszú hónapokat töltünk el olyan állapotban, amikor hiába pihenünk vagy alszunk kiadósakat, mégis folyamatosan fáradtnak, gyengének, levertnek érezzük magukat. Olyannyira, hogy ez az érzés már a mindennapjainkat befolyásolja, hiszen akadályoz minket napi szellemi és fizikai teendőink elvégzésében. Mivel a folyamatos fáradtság más betegségek tünete is lehet egyben, ezért mindenképpen fontos orvossal konzultálni, ha azt érezzük, hogy valahogy nem úgy „működünk”, mint korábban. A szokásos rutinellenőrzések azonban gyakran nem mutatják ki a krónikus fáradtság valódi okait, pedig akár komolyabb betegségeket is megelőzhetünk, ha időben felismerjük ezeket.

Mik lehetnek a folyamatos fáradtság okai? 

Meglepő, hogy mennyi minden okozhatja a huzamosabb ideig tartó levertséget, sőt – a jelenség egyéb kísérőkkel is gazdagodik, pl. fej és izomfájdalommal. Az egyik „bűnös” az inzulin elégtelen működése, amely a nyugati világ idős lakosságnak igen jelentős részét érinti, amely szoros összefüggésben áll a nagy mennyiségű cukor-, finomított szénhidrát, és kalória-bevitellel párosuló ülő életmóddal. Az inzulin elégtelen működéséből kialakuló metabolikus szindróma már több tünetet is magába foglal, például a magas vérnyomást, magas koleszterinszintet. Az okok között szerepelhet a vérszegénység is, a nem megfelelő pajzsmirigy-működés, valamint számos civilizációs betegség, de nem szabad kihagyni a felsorolásból a lelki betegségeket, például a depressziót sem.

Gondolkodjunk rendszerben!

A számos tünetet érdemes a rendszerszemléletű medicina elveinek megfelelően egymás összefüggéseiben kezelni. Gyakran teljesen különálló tünetek is egyazon egyensúlyhiányra vezethetők vissza, a mindennapok orvosi gyakorlata azonban nem készült fel arra, hogy az orvosok elmélyüljenek egy-egy páciens kórtörténetében, és testi, lelki, pszichés problémák után egyaránt nyomozzanak. A szükséges vizsgálatok gyakran nem is képezik részét az adott betegség kezelésének protokolljának, pedig néhány információ más megvilágításba helyezhet egy adott tünet együttest.
A rendszerszemléletű medicina segítségével éppen azokat a pontokat lehet megtalálni, ahol a biokémiai egyensúly megbomlott, és ennek tudatában valósabb és akár tartósabb megoldási javaslatokat is lehet tenni.
Magyarországon Dr. Filippo Ongaro szakmai vezetésével a legelterjedtebb népbetegségek, mint magas koleszterinszint, magas vérnyomás, ízületi gyulladások, alvászavarok, emésztési zavarok megelőzése és kezelése érdekében alkalmazzák a világban gyorsan terjedő új orvosi megközelítést.
A rendszermedicina keretében a vizsgálatok többek között az anyagcsere folyamatokra, a hormonháztartásra is kiterjednek, de lelki okokra vonatkozó vizsgálatokat is végeznek, mely során többek között a krónikus fáradtság okait is feltárják.

Van ellenszer?

Gyakorta a rendszermedicina a hiányzó láncszem a gyógyulás útján, mert olyan megközelítéseket is alkalmaz, amelyeket a hagyományos orvoslás ritkábban. Az alábbi egyszerű elveket követve magunk is segíthetünk szervezetünknek megküzdeni a fáradtsággal.

  • Együnk zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, változatos tejtermékeket és halféléket is tartalmazó ételeket. Így elegendő vasat, kalciumot, foszfort, magnéziumot, szelént és cinket juttathatunk az azok hiányára érzékeny csontvelői vérképző sejteknek. Ezek normális működése megelőzi a kifejezett fáradtsággal járó vérszegénységet, a fehérvérsejtek és nyiroksejtek normális mennyiségű és minőségű termelése pedig az immunrendszer optimális védekező készségének elengedhetetlen feltétele.
  • Figyeljünk a magas vas- és nyomelem bevitelre. Gazdag vastartalmú élelmiszerek a cékla, a spenót, a sóska, a szárazbab, a lencse és a halak húsa. A tej és a tejtermékek (joghurtok, kefír) elsősorban magas kalcium tartalmuk miatt fontosak.
  • Kiemelt fontosságú a C- és D- vitamin megfelelő mennyiségű bevitele is.
  • Igyunk minél több vizet, akár limonádét vagy teát, hiszen a szomjazás, a viszonylagos folyadékhiány fokozza a fáradtság, álmosság érzést és fejfájást is okoz.
  • Talán első hallásra nem tűnik logikusnak, de a sport nem csak jóleső fáradtságot okoz, hanem frissebbé, élénkebbé tesz!

Qintess