Internetes zaklatás – kegyetlenség a virusok hatékonyságával

Amióta a gyerekek gyerekek, azóta csúfolják egymást, és sokszor igen kegyetlen szavakkal, vagy tettekkel, esetleg csoportosan kiszemelve egy áldozatot. A technika fejlődésével a gyerekek kezébe is hatékonyabb eszközök kerültek.

A fiatalok gyakran napi husszonnégy órában és heti hét napon át jelen vannak a virtuális térben, úgyhogy nem meglepő, hogy néhány gyerek a társaik ellen használja ezeket az új eszközöket.

 

 

Új eszközök, új lehetőségek tárháza

 

Ártó pletykák terjesztése a neten, titkos telefonhivogatások, bántó sms-ek irogatása, titokban a kiszemeltről felvett videók, kompromittáló képek készítése megosztása, gyalázó weboldal felépítése csak néhány módszer, hogy miként lehet a technikát felhasználni arra, hogy a diákok egymást megfélemlítsék, fenyegessék, megalázzák, vagy egy-egy kiszemelt áldozatot kiközösítsenek. A diákok jól ismerik a technika adta lehetőségeket, elérhetőek számukra az eszközök, és könnyebb számukra az internetes grundon hadakozni, mint személyesen vállalni az adok-kapokot. Miért veszélyesebb az internetes csúfolódás?A \”hagyományos\” zaklatás, kiközösítés, csúfolás, megalázás, akár fizikai bántással, akár annélkül is egy életre szóló sérülést hagyhat a gyermekben, és ez is igen veszélyes terep, és nem könnyű felnőttként beleavatkozni. Körültekintő tanári, szülői taktikát igényel egy kortársak által lesajnált, megvetett és végül megalázott gyerek visszavezetése a közösségbe. Ebben az esetben nem elég a bántók megbüntetése, hiszen a büntetés miatti düh ismét az áldozaton csapódhat le, mondván, hogy ez is miatta történt. Gyakori azonban a felnőttek inkább az iskolaváltás mellett döntenek egy-egy ilyen esetben.Tömegessé alakulhat, és nincs visszaútÁm az internetes zaklatásnál nem biztos, hogy működik a közösségváltás, hiszen gyakran egész nagy tömegek vesznek részt a bántásban. Egy-két kattintás, és máris sokat látják azt a bizonyos képet, vagy videót, akarva akaratlan eljut hozzájuk a pletyka, vagy esetleg a posztolt rosszindulatú megjegyzésfolyam. Olyan, mintha nem lenne menekvés.Ráadásul, ami egyszer felkerül a netre, az könnyen sokszorosítható, és nagyon-nagyon nehéz, szinte lehetetlen letörölni. Nem látni a szenvedéstA szemtől-szembe zaklatásnál a bántó, és a bántást végignéző diákok azonnal látják a bántott reakcióját, látható az, hogy mennyire fájdalmas vagy sértő a tett, mennyire érzi magát rosszul az áldozat. Így sokkal magasabb az a pszichológiai gát, ami megakadályozhatja a további erőszakot. Az internetes zaklatásnál a bántó gyerek messze van az áldozattól, nem látja a szenvedését, így könnyebben folytatja, és könnyebben durvul, indítja egy vehemesebb támadását a kiszemelt ellen. Vannak gyerekek, akik egyszerűen emiatt nincsenek annak tudatában, hogy mennyire nagyon megbántják társukat. A következményektől sem kell félniAz áldozat sokszor azt sem tudja, hogy kitől és miért kapja a megalázó üzeneteket, a bántó, fenyegető szavakat. A neten arc nélkül, mindenféle fantázianév mögé bújva lehet küldeni az üzeneteket, titkos telefonszámokról a sms-eket. A bántók inkognitóban maradhatnak. A szülők, és a tanárok többségének sincs meg az a számítógépes tudása, hogy képes legyen a gyermekek online viselkedését is ellenőrizni. Így a cyberterror sokszor észrevétlen marad, és ha nincsenek is teljesen inkognitóban a bántók (közösségi oldalakon már többnyire névvel vannak jelen), a következményektől így sem kell tartaniuk.

Mit tehet a szülő, ha gyermekét interneten zaklatják?

  • Nem könnyű észrevenni, ha a gyermeket zaklatják. A legtöbb áldozat szeretné eltitkolni, hogy mi történik, mivel meg vannak győződve arról, ők maguk az ok.
  • Bizalomteljes szülői viszony segít a gyermeknek, hogy megnyíljon.
  • Összerezzenés a telefonhangra, számítógép hirtelen lekapcsolása intő jel lehet, de ugyanúgy a rossz hangulat, visszahúzódó és a korábban kedvelt társaságot is elkerülő viselkedés, ingerlékenység számítógépezés után, betegségek szimulálása, iskolakerülés… stb.
  • Ha a gyermek elmesélte, hogy mi történt, nem szabad nagy patáliát csapni, bármennyire is érhető lenne ez a reakció. Ezzel csak a jobban ráijeszt a szülő a gyerekre.
  • Érdemes elfogadón és támogatón viselkedni, elhinni, hogy amit a gyermek mond, igaz. Nagyon nagy károkat okozhat, ha a szülő lekicsinyli, bagatellizálja a gyermek problémáit.
  • A zaklatást, sajnos, nem lehet egyedül megoldani: nagyon fontos beszélni az iskolával, a tanárokkal, osztályfőnökkel, vagy akár pszichológussal is, hogy miként lehet megoldani a helyzetet.

Muszáj kiismerni a gyermek internetes világátNagyon nagy a társadalom felelőssége az internetes zaklatás megakadályozásában. Nagyon fontos lenne, hogy a szülők kiismerjék magukat a gyerekük internetes világában, tudják, hogy a csemete pontosan hol, milyen adatokkal, milyen információkkal van jelen a cybertérben. A közzétett adatok nemcsak az ismerkedést segítik, de gyakran veszélybe is sodorhatják a fiatalt. Nem jó, ha bárki megnézheti, hogy hol lakik a gyerek, vagy mi a telefonszáma, esetleg, hogy mikor szokott hazajárni a suliból.Fontos lenne tudatosítani minden gyerekben, hogy az internetet nem használhatja arra, hogy másokat kibeszéljen, megalázzon, csúfoljon. Amit nem mondd el személyesen, azt ne ossza meg a neten sem, és ha mégis megteszi, akkor annak legyen következménye. Az internet- és telefonhasználat megtiltása egy ilyen következmény lehet.Szintén fontos, hogy olyan normák alakuljanak ki a közösségekben, hogy megvédjék az áldozatokat, ne legyen általános az, hogy az erősebbek kinevetik a gyengébbeket, hogy szórakoznak a balekon.

 

Galenus

 

(ni)