A csecsemő mozgásfejlesztése 0-1 éves korig

Elérkezik a várva várt pillanat, megérkezik a család babája. A csecsemő fejlődik, növekszik, gyarapodik, egyre többet és egyre határozottabban csinálja dolgait. A kérdés azonban sokszor felmerül; jól alakulnak a folyamatok, jó úton van a fejlődés, megfelelően történnek a mozgás kialakulásához szükséges állomások?

Az első egy év mozgásfejlődése alapvető fontosságú a további épülés szempontjából. Az alább leírtakban szeretnék támogatást, javaslatot, tanácsot adni ahhoz, hogy mivel segíthetjük a baba mozgását, erősödését, mivel tehetjük változatosabbá és hasznosabbá az együtt töltött időt.

 

Hogyan alakul a csecsemő mozgásfejlődése?

Megszületéstől három éves korig a pszichomotoros fejlődés leglátványosabb és egyben legfontosabb teljesítményei zajlanak le! Gondoljunk csak bele, hogy pusztán három év alatt a magatehetetlen csecsemőből aktív futkározó, öntudatos kisgyerek lesz, aki próbálgatja önmagát, és felfedezi a környezetét.

  • A babák a mozgásfejlődés első szakaszát, kúszást, mászást, átfordulást csak saját ösztönükből végzik, követendő minta nélkül. Az vezérli őket, hogy egyensúlyban maradjanak, és a fejüket stabilan meg tudják tartani.
  • Általában a hatodik hónapra a fej kellő megtartása kialakul, innentől a tényleges felegyenesedés szakaszai kezdődhetnek, mint ülés, állás, járás.

 

Az első hónapAz újszülött napja nagy részét még inaktívan, leginkább nyugalomban, vagy alvással tölti. Mozgását csak evés, sírás, vagy tisztába tétele közben láthatjuk. Észrevehető a kicsit feszesebb, a felső és alsó végtagokban jelentkező hajlított tartás. A mozgás darabos, rendezettség és harmónia még nem fedezhető fel benne, ahogyan a koordináció jelei sem. A mozgás kontrolálása, szabályozottsága és koordinációja először a szemnél a pontkövetésben, a szájnál, mimikai izmoknál az evésben, vagy figyelés közben, majd a fejmozgásoknál figyelhető meg. A csecsemő általában egy idő után ösztönösen keresi is azokat a lehetőségeket, amik a szem, fej, kezek együttes munkáját igénylik, majd ebbe később a lábak intenzív mozgása is bekapcsolódik. Ha elég inger van körülötte (színes, hangot kiadó dolgok) akkor automatikusan elkezdi a tárgyakkal magát szórakoztatni, \”dolgoztatni\”.

 

A második hónapIlyenkor a baba már emeli a fejét, ezzel fokozva a hátizmok tónusát, erősítve a majdani felegyenesedéshez is szükséges törzsizmokat. Jó mulatság és kapcsolatépítő is anya és baba között, ha ilyenkor a naponkénti játszóórák. Érdemes ezt a nap olyan időszakára tenni és erre az időpontra rendszeresíteni, ami jól beleilleszkedik a csecsemő napirendjébe. Egy szőnyeggel, törülközővel, vagy lepedővel letakart részre színes, vagy a baba számára izgalmas játékokkal máris megkezdődhet az óra. A hason fekvés a legideálisabb pozitúra, próbáljuk rávenni a babát a minél többszöri fejemelésre. Figyelem; ne fárasszuk ki, ha nyűgös, kedvetlen, akkor ne erőltessük a dolgot, inkább fektessük hátára, vagy neki tetsző helyzetbe és próbáljunk meg később visszatérni a játékhoz!

 

A harmadik hónapEkkor már könnyebb dolgunk van, mert ilyenkor már a mozgások akaratlagosabbak, rendezettebbek, jobban kideríthető mi az, amivel a kicsit szórakoztathatjuk, vagy plusz mozgásra rávehetjük. Ezen időszakban már az alkarra is támaszkodik, próbálja környezetét felderíteni, ezzel tovább erősítve hátizmait, és a koordinációját.A hason fekvést időnként szakítsuk meg, fordítsuk a hátára vissza, beszéljünk hozzá, pihentessük meg. Egyszerre túl sok és hosszan tartó inger kimerítheti és elmegy a kedve a további folytatástól.Jó kiegészítője a mozgásnak a masszázs is, amit a \”torna\” után végezhetünk Babánk testén. Olajos, simító, dörzsölő óvatos masszázs segíti a bőr receptorain keresztül is, a tapintás ingerein át is a fejlődést, információ beépülést, testtudat fejlődését.Az ötödik hónapA közös játék egyre aktívabbá válhat, mert ekkora már feltámaszkodik, gurul, helyzetét biztosan váltja a csecsemő. Ha a baba már kúszik, húzza magát a földön előre, vagy tolja hátra akkor még több erőt fejt ki a törzsizmain keresztül. A legjobb, ha minél tovább rábírjuk a törzs kiemelésére, vagy a felső végtag nyújtózó használatára. Próbáljuk szimmetrikus terhelésnek kitenni, ne mindig csak az egyik kezével dolgozzon. Féléves korMár jól kiépült és harmonikus mozgásmintája van. Bár felső és alsó végtag mozgási még jó ideig megmaradnak szaggatottnak, darabosnak, de a rendezettség jelei már jól megfigyelhetőek, A legszebb és leglátványosabb fejlődés a koordinációban látható. A tárgyakért nyúlás, a fej-, kar-, törzs együttes mozdulata látványos!  Egy éves korMár a törzsizmok ereje megalapozott a további mozgásfejlődési szakaszokhoz. A fordulás, mászás, ülés, felállni próbálkozás mind sorban megjelennek, ezek már erős és tónusos törzsizmot igényelnek. Az első év aktivitása, mozgásai, a mozgásminták kiépülése nagyon fontos, éppen ezért ne is siettessük, de ne is hagyjuk figyelmen kívül a mozgásfejlődés állomásainak idejét és alakulását! A torna abban is segíthet, hogy a mozgás, nyújtás közben felfedezhetünk zavarokat, instabilitásokat, vagy rugalmatlanságot, asszimetriát! Gyorsabban és egyértelműbben kiderül a csecsemő mozgásproblémája, egyensúlyzavara, ha az ingereket célirányosan, és kontroll alatt kapja, ezáltal jobban megfigyelhetőek a reakciók is! A legfeltűnőbb problémák  a teljesség igénye nélkül; görcsös, merev izomzat, megfeszült test, a fej tartásának zavara, asszimmetriák a test két oldalán, koordinációs zavarok, gyakori megbotlás, elesés, látható szédülés az egyensúly zavara miatt. Ha olyan zavart észlelünk, ami utalhat a mozgásfejlődés elmaradására, vagy szokatlan mozgásmintára, a diagnosztizáláshoz, és a mielőbbi kezeléshez forduljunk szakemberhez, neurológus orvoshoz, vagy gyógytornászhoz, mozgásterapeutához, neonatológushoz, gyermekorvoshoz!

Jó szórakozás és talán még több tapasztalatot tartalmazó együttes élmény a csoportos foglalkozás, ahol többen tölti közösen ezt az órát a mozgásfejlesztéssel, tapasztalatszerzéssel, a baba testtudatának fejlesztésével. Ez a szocializáció szempontjából is megalapozó lehet.Pap Andreaandrea@papandrea.huwww.papandrea.hu