A kismamák és a pattanások

A tapasztalat szerint a kismamák bőre és haja megszépül várandósságuk alatt. Vannak azonban kivételes esetek: a zavaró pattanások, a gennyes kelések és a súlyosan aknés bőr a babát váró nőknél is kezelésre szorulnak. Kismamaként valamennyi gyógyszerrel, így a bőrön alkalmazott készítményekkel is, különös körültekintéssel kell eljárni. Ez fokozottan érvényes a szájon át szedett patikaszerekre.

Arclemosó szappan helyett

A bőr tisztátlanságainak kezelésében ideális esetben első lépés a gyógyszertárakban kapható, megfelelő pH-értékű, hipoallergén arclemosók alkalmazása. A korszerűtlen szappanos lemosás helyett kíméletes, de hatékony arclemosókat kell alkalmazni. Csak lemosást követően célszerű bármilyen gyógyszeres oldatot, krémet alkalmazni, ellenkező esetben azok hatóanyagai nem tudnak átjutni a bőrt fedő zsíros rétegen.
A pattanásos bőr ecsetelésére, kenésére szolgáló, recept nélkül megvásárolható oldatok vagy ceruzaszerű stiftek hatóanyagként általában benzoil-peroxidot, benzoe tinktúrát vagy szalicilsavat tartalmaznak. Ezek a hatóanyagok a babavárás hónapjaiban is alkalmazhatók. A készítmények a pórusokban felgyülemlett, elpusztult sejteket „oldják fel”, a felesleges zsírt, a faggyút és a jelenlévő baktériumokat távolítják el, ily módon tisztává, átjárhatóvá téve a pórusokat.
Valamennyi pattanáskezelő hatóanyag szárítja bőrt, illetve az arra érzékeny egyéneknél bőrkipirosodást okoz. Ha új szert próbál ki a kismama, célszerű előbb kis bőrterületen a tolerálhatóságot tesztelni, egy próbát végezni.

A pattanások belsőleges kezelése

  • Ha a külsőleges, azaz a bőrön használt szerek nem célravezetők, szigorúan csak orvosi javaslat esetén, szájon át szedett szerekhez lehet nyúlni. Nem minden antibiotikum és pattanásellenes szer használható azonban avárandóság hónapjaiban. Bár hatásosak lennének, a szájon át szedett tetraciklin típusú antibiotikumoktól (pl. doxiciklin), illetve a klindamicintől óva intik a kismamákat. A doxiciklin a magzat csontjaiba, fogaiba beépülve strukturális károsodásokat, sárgás elszíneződést okozhat. A klindamicin babavárás alatti alkalmazását illetően nem áll rendelkezésre elegendő adat, így annak használata a kismama bőrgyógyászati problémái esetén nem ajánlott.
  • Az A-vitamin-származék hatóanyag, a faggyútermelést látványosan csökkentő izotretinoin alkalmazása várandósság alatt szigorúan kerülendő! Az egyébként vényköteles hatóanyag igazoltan magzatkárosító hatású. Nem véletlen, hogy nem várandós nők is csak biztonságos fogamzásgátló módszer alkalmazása mellett alkalmazhatják az izotretinoint tartalmazó készítményeket,- vonatkozik ez a szájon át szedett kapszulákra és bőrre kenhető izotretinoin tartalmú gélekre egyaránt. Továbbá, az izotretinoin használatát követően legalább 5 hétig még nem eshet teherbe a nő, ugyanis ennyi idő kell, míg a hatóanyag kiürül a szervezetből.
  • A szó szoros értelmében vett gyógyszereken túl egyéb szerek is bevethetők a kismamák pattanásai ellen: a nyomelemek közül a cink kedvező hatású a hámot érintő regenerációs folyamatokban és az aknés tünetek kezelésében. Várandóság alatti akné esetén nyugodtan alkalmazható a nagydózisú cink-bevitel, ami akár napi 30 mg is lehet,- persze orvosi felügyelet mellett.

 
Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész