Csecsemőnek alkoholt?

Amikor megszületik a gyermek, a védőnő vagy a gyerekorvos egy patikában kiváltandó recept-csomaggal látja el az újdonsült szülőt. A vények között szinte mindig szerepel a 70 %-os alkohol. De mire jó ez?

A 70%-os alkoholból általában 50 g-ot rendel  az orvos, és latinul „Alcoholum dilutum Ph. Hg. VII.”-ként szerepel a recepten.

A patikai alkohol, ami fertőtlenít

A „patikai alkohol” tulajdonképpen 70 %-os töménységű etil-alkohol, ami abban speciális, hogy szigorúan ellenőrzött minőségű, nagy tisztaságú. Az etil-alkohol 70 %-os oldatát – csecsemőknél és felnőtteknél is – bőrfertőtlenítőként alkalmazzák, mivel az a baktériumokat, a vírusokat és a gombákat elpusztítja. A folyamat azonban nem a pillanat tört része alatt történik, meghatározott behatási időre van szükség, ami a bőrön történő alkalmazásnál legalább 30 másodpercet jelent.

Nem véletlen, hogy fertőtlenítési célra 70 %-os alkoholt alkalmaznak, miközben nála jóval töményebb alkohol (96 %-os) is létezik. Jó tudni, hogy a 70 %-os alkoholnak a legerősebb a fertőtlenítő hatása, az annál kisebb vagy annál nagyobb koncentrációk kevésbé hatásosak.

Miért van egy csecsemőnek szüksége alkoholra

  • A köldökcsonk kezelésére

Hazánkban a gyermekorvosok és védőnők leggyakrabban azt javasolják, hogy a köldökcsonk leeséséig – az esetleges fertőzések megelőzése érdekében – minden pelenkázás alkalmával, amikor a baba csupaszon van, a köldökcsonkot is töröljék meg 70 %-os etil-alkohollal. Ehhez egy kevés alkohollal át kell itatni egy steril vágott mullpólya-darabot, vagy fültisztító pálcát, és a köldökcsonk szilárd végét kézzel finoman kiemelve, a körülötte, illetve alatta lévő területet meg kell tisztítani. A lerakódott váladékot onnan alkoholos törléssel el kell távolítani.

Vitákat vethet fel azonban, hogy szükség van-e az alkohol köldökcsonk-ápolásra, mert az a baba bőrét kiszáríthatja, esetleg ki is pirosíthatja. A szakmai indokok mellett tulajdonképpen egyfajta „divat” szabja meg az aktuális irányelveket. Érdekes, hogy számos országban, így pl. az Amerikai Egyesült Államokban is terjedőben van az a nézet, hogy a köldökcsonk ápolása nem igényel alkoholos törlést. Megfigyelték, hogy az alkoholos kezelés egyes esetekben későbbre tolhatja a köldökcsonk leesését. Eközben, az esetlegesen megtelepedő kórokozó baktériumok számában nem találtak jelentős különbséget az alkohollal törölgetett, illetve az alkohollal nem kezelt köldökcsonkok között.

  • Füllyukasztás/fülbelövés után

A kislányoknál a fülbevaló fülbe kerülését követő egy-két napon – ha az anyuka ragaszkodik hozzá – bekenheti alkohollal a fülbevaló környékét. Ha ezt teszi az anyuka, akkor sem kell túlzásba vinni az alkohollal való kenegetést, ugyanis az olyan mértékben száríthatja a puha bababőrt, hogy az kivörösödik és hámlani fog. Elegendő a füllyukasztást vagy fülbelövést követően naponta megmozgatni a fülbevalót a járatában, és tisztán tartani a csecsemő fülét.

  • Fülbevaló tisztítása

Amennyiben a hagyományos füllyukasztást választja az anyuka, akkor a gyermeknek vásárolt fülbevalót a behelyezéshez elő kell készíteni. Az első behelyezés előtt ajánlott legalább néhány percig alkoholban áztatni.

Ha fülbelövéssel kerül be a fülbevaló a kislányok fülébe, akkor körülbelül két-három hétig az ideiglenes fülbevalót fogják viselni. Ezt követően kerül csak az „igazi” fülbevaló a fülükbe, amit a behelyezés előtt néhány percig javasolt alkoholban áztatni.

  • Körömvágó olló tisztítása

Az újszülöttek körme pergamenszerűen vékony, mégis képesek össze-vissza karmolni vele magukat. Muszáj megszabadulni a gyorsan növő körmöktől. Sokan ajánlják, hogy külön a babák körmének vágására alkalmas ollót vegyenek a szülők. Ha ezt nem teszik meg, akkor felnőtt bőrvágó ollóval is levágható az újszülöttek körme. Lényeges azonban, hogy minden esetben, mielőtt a baba körmét vágni kezdi a szülő, néhány percig 70 %-os alkoholban ázzon az olló vágófelülete.

A gyógyszertárakban recept nélkül is vásárolható 70 %-os alkohol, azonban csak limitált mennyiségben,- maximum 50 g adható ki egyszerre. Az alkohol otthoni tárolásánál ügyelni kell arra, hogy az gyermekektől elzárt helyen és nyílt lángtól távol legyen, mivel a 70 %-os alkohol gyúlékony!

Dr. Budai Marianna PhD

szakgyógyszerész