Mesetandem – CD a gyermeki szorongások oldására

A Mesetandem egy tematikus meseválogatás, mely a gyerekeknél gyakran megjelenő szeparációs szorongás oldásában ad hathatós segítséget. A cd alkotói dr. Lengyel Boglárka gyerekgyógyász és Rónai Róbert gyerekjóga-oktató, akik saját munkájukban már régóta felhasználják a meséket. A válogatásában Boldizsár Ildikó mesekutató, meseterapeuta nyújtott segítséget. 
A Mesetandem cím megfontolt, tudatos választás, ami a lemez egész szerkezetét áthatja. A tandem kerékpározás adta az alapgondolatot, ahol két ember együtt tekeri a pedált, az első, aki fogja a kormányt és irányít és a másik, aki szinte vakon pedálozva elfogadja a választott irányt. Természetesen az üléseken szabad helyet cserélni. A lemezen a tandem, mint szerkezeti koncepció van jelen, hiszen a 14 mesét Lengyel Boglárka és Rónai Róbert felváltva mondja, minden mesét zene vezet fel, vagy zár le. Egy track (szám) egy „tandemnyi egység”, ami egy zene-mese(Bogi)-zene-mese(Robi) szerkezetet jelent. A Bátorító mesék alcím a gyerekeknek szól, akik átélik a szeparációs szorongás tüneteit.

Gyógyító mesék

A Mesetandem Dr. Lengyel Boglárka gyermekgyógyász, homeopátiás orvos és Rónai Róbert tanár, jógaoktató közös munkája. Egyikük sem színész, vagy előadóművész. Az előadói, ha úgy tetszik művészi színvonal természetesen mindkettőjük számára fontos szempont, de vállaltan más okok és célok miatt készült ez az anyag. A Mesetandem elsősorban a mesék gyógyító hatására épít, így is lettek válogatva, szerkesztve, amihez nagy segítséget nyújtott Dr. Boldizsár Ildikó mesekutató és meseterapeuta. A meseválogatás a gyerekek szeparációs szorongását szeretné hathatósan feloldani. A kiválasztott meséket a gyerekek szülei is jól ismerik, főleg népmesék, de a Grimm testvérek és Mészöly Miklós egy-egy meséje is bekerült a válogatásba.

  • Dr.Lengyel Boglárka gyermekgyógyász, homeopata orvos, aki munkája során már régóta nem csak a betegségekre, hanem azok valódi okaira is, a lélek-jelekre is figyelmet fordít. Ő is aktív jógázó, így személyesen is tapasztalja a jóga, a relaxáció kedvező hatásait. A mese cd gondolata, a közös munka is egy jóga nidra tanfolyamon született.
  • Rónai Róbert magyar-történelem-dráma szakos tanár, aki több mint egy évtizedet tanított állami és alapítványi iskolában 3 éve jógát oktat gyerekeknek, felnőtteknek és értelmileg akadályozottaknak is. Zenél és tanít dobolást, ütőzést gyerekeknek, valamint dj.nairobi néven mutatja be zenei szettjeit.

Mi az a szeparációs szorongás?
A csecsemők és kisgyermekek félelemmel, nyugtalansággal és azok közismert jeleivel járó állapota, amit a szülőtől vagy más, számára fontos személytől való elválás okoz. Forrása a szeretet és a kötődés: az, hogy a gyermek nehezen válik meg, a számára biztonságot jelentő felnőttől. A kisgyermek számára a biztonság ugyanolyan fontos, mint az étel. Épp ezért nagyon fontos, hogy a szülő közelségére való igényét, és az elválás miatt érzett, felnőtt szemmel esetleg túlzottnak tűnő félelmeit komolyan vegyük, és tapintattal, szeretettel kezeljük. A szeparációs szorongás kb. 6 hónapos kortól az első 6 életévben bármikor megjelenhet. Egyes életszakaszokban felerősödhet, és ha egyszer „elmúlt”, az nem feltétlen jelent végleges oldódást: a szorongás visszatérhet. A szeparációs szorongás során a gyermek valódi stresszt él át, annak minden közismert következményével együtt.
 

  • Következő programunk augusztus 25-én, 11 órakor a Tündérvölgy családi fesztiválon lesz, ahová várjuk szeretettel.
  • A fecebookon  is követhető a Mesetandem-Bátorító mesék további útja.
  • A Mesetandem című cd megrendelhető az alábbi címen: mesecd@gyermekgyogyaszat.com

 
Dr. Lengyel Boglárka és Rónai Róbert