Óvatosan a kertben a kicsikkel

A kicsikre akkor is fokozottan figyelnünk kell, ha otthon, megszokott környezetben vagyunk. Egy kerti medencézés kis barátaival vagy a délutáni sütögetés is rengeteg veszélyt hordoz a gyermekekre nézve.

A vízben leselkedő veszélyek

Egy kisgyermek elmerülhet a vízben kevesebb, mint 3 perc alatt, láthatóan nem veszélyes helyzetekben is. Ezért soha ne hagyjuk semmiféle, akár sekély vízben vagy víz mellett sem a kisgyermeket felnőtt felügyelete nélkül!

  • Egyetlen személy felvigyázása megbízhatóbb, mint több felnőtté, együttvéve, akik közben beszélgethetnek, és elvonhatják egymás figyelmét a fürdőző kicsikről.
  • A gyerek, még ha nincs is a vízben, messze beszaladhat oda pl. egy vízbe esett játéka után.
  • Elengedhetetlen a felügyelet akkor is, ha a kisgyermek mindenféle felfújható úszóövvel fel van szerelve, mert különösen a kisebbeknél, az nem mindig biztosítja, hogy a fejük a víz fölött maradjon.
  • Még a felfújható kis kerti, műanyag medencével is nagyon óvatosnak kell lenni. Elcsúszhat benne, fuldokolhat anélkül, hogy zajt csapna vele, még akár 20 cm-es vízben is. (Ez vonatkozik a fürdőkádra is.)

Fokozott figyelem a kerti hússütésnél

A barbecue napjaink divatos társasági rendezvényeinek egyik kelléke. Természetesen, ahol húst sütnek, onnan távol kell tartani a kisgyermeket egyébként is – de a kerti vendégserek többi kisgyermekével való szaladgálás közben mégis könnyen a közelébe kerülhet a csemeténk. Ezért fokozottan ügyelni kell a távolságtartásra, és arra is, hogy ha mi kezeljük a hússütőt, ne legyen a kisgyermek a karunkban, mert könnyen bekövetkezhet egy baleset. A sütés befejeztével ne feledkezzünk meg a parázs eloltásáról sem, mert az szintén nagy veszélyt jelent a kisgyermekek számára. Az is fontos, hogy a tányérra tett forró húsokhoz se férkőzhessenek hozzá a kicsik.
Az aperitif során ne hagyjuk a gyerek előtt az amerikai mogyorót, diót, magokat. Miközben mi beszélgetünk a vendégeinkkel, a gyerek könnyen vehet belőle, ami az egészen kicsiknél akár fuldoklással is járhat.
Galenus