Ha a gyereknek reggeliundora van

Fotó: gettyimages.com

Mindennap ugyanaz a cirkusz: a gyerek durcáskodik, ha elé tesszük a reggelit, mi pedig erősködünk, hogy egye meg a vajas kenyerét felvágottal, zöldséggel vagy mézzel,lekvárral. De sehogyan sem ízlik neki, miközben a kakaóját is immel-ámmal issza meg. És így indul az iskolába. Vajon miért csinálja ezt a gyerek?

Reggelizz úgy, mint egy király

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és a felhasznált kalóriamennyiség 25 %-át kell tartalmaznia. Felnőttek, gyerekek egyaránt profitálnak belőle, ha kellő időt szakítanak az elfogyasztására. Ami a gyerekeket illeti: egy kiadós, tápanyagokban gazdag reggelinek köszönhetőek sokkal jobban tudnak figyelni később az iskolában és ha az egész napi menü megfelel az egészséges táplálkozás szabályainak, nem kell a súlyuk miatt sem aggódniuk. Mégis, gyakran előfordul, hogy a gyerek nem akar enni reggel. Miértünkre sokszor csak annyit válaszol, hogy egyszerűen nincs hozzá kedve, még álmos, vagy röviden odaveti: „nem vagyok éhes”. Mit tegyünk ilyenkor? Íme néhány magyarázat és lehetséges megoldás:

  • Ha az előző napi vacsorát túl későn fogyasztotta, vagy az nagyon kiadós volt

Pizza vagy hús krumplival, sütemény, fagylalt – mindez például sok lehet a gyereknek vacsorára. A gyerekeknek kevesebb és nem olyan fajsúlyos ételekre van szükségük este, mint olykor a felnőtteknek.  Hús például nem feltétlenül szükséges a napnak ebben a szakában, ha fogyasztottak belőle délben. Ahhoz, hogy felkeltsük az étvágyat reggel, tanácsos könnyíteni az előző napi vacsorán – lehet az egy kedvelt főzelék egyszerű feltéttel, különféle saláta, ízesítve, tejtermék, desszertnek gyümölcs. És persze lehetőleg azonos időben, a kora esti órákban fogyassza el a gyerek.

  • Ha nehezen ébred reggel

Azok a gyerekek, akik hét közben morgolódnak a korai reggeli miatt, a hétvégén általában felkelés után szeretnek egy ideig játszani, és csak később, 9-10 óra között van kedvük reggelizni. Tanácsunk: kezdjük a hétköznapot, iskolába menetel előtt tusolással, öltözködéssel és egyéb reggeli teendőkkel, hogy szervezetüknek legyen ideje „felébredni”. Ezt követően jobb hangulatban ülnek majd a reggeliző asztalhoz, és az étvágy is megjön.

  • Ha egyszerűen csak „nincs kedve” enni

A pedagógusok tapasztalatai szerint a legtöbb gyerek, aki nem eszik reggel, azt látja, hogy a szülei sem reggeliznek otthon. Ha mi magunk sem fogyasztjuk el a reggelinket, csak sietve felhörpintünk egy kávét, miközben mást csinálunk, kevés esélye lesz annak, hogy a gyermekünknek magában lesz kedve az evéshez. Húzzuk hát fel a vekkert 15-20 perccel korábbra, és szenteljünk több időt a reggeli elkészítésének, de főleg annak, hogy a gyerekkel együtt leüljünk enni.  

  • Ha nem annyira szereti a cukrosat, az édes ízeket

Lekváros vagy mézes kenyér, gyümölcsös müzli – lehet, hogy az édes íz nehezebben csúszik le a gyereknek reggel, azért húzódozik az evéstől.  Igyekezzünk hát kikérdezni, hogy melyek azok a reggelire tálalt édes ételféleségek, melyeket nem szeret.  Hiszen magától gyakran nem mondja el. Ha úgy alakul, próbálkozzunk meg az édes ízek teljes mellőzésével, és csak sósat kínáljunk neki.  Amennyiben jobb étvággyal fog enni, később azért megszerettethetjük vele az édes és sós ízek kombinációit is reggelente.

  • Ha szorong, mert iskolába kell mennie – és emiatt nem eszik

Fél az egyik tanárjától, retteg a feleltetéstől, összekülönbözött valamelyik osztálytársával… Megannyi ok arra, hogy iskolába menetel előtt elmenjen a gyerek étvágya. Ezért jól tesszük, ha érdeklődünk afelől, mi bántja, és megbeszéljük a problémáit, azután pedig igyekszünk megoldásokat találni rájuk. A reggeli elutasítása a legkülönbözőbb félelmek jelzése lehet, melyeket mindenképpen el kell oszlatni.

Ha reggeli nélkül megy iskolába a gyerek

A fontos az, hogy ha minden erőfeszítésünk ellenére sem akar enni a gyerek reggel, vigyen magával kiadós uzsonnát az iskolába. Hiszen ha éhes gyomorral ül az iskolapadban, az csak a tanulás és egészsége rovására megy, ezért semmiképpen sem szabad megfeledkezni az uzsonnáról (még ha valami keveset bekapott reggel, akkor sem). Azt is tudjuk, hogy azok a gyerekek, akik nem esznek „rendesen” a vacsora és a másnapi ebéd között, hajlamosak azt nassolással kompenzálni. Ez pedig végképp kerülendő. Készítsünk tehát olyan uzsonnát a 10 óra körüli, tanórák közti szünetre, amely kiadós ugyan, de elég könnyű ahhoz, hogy a gyerek éhes legyen ebédre. Semmi olyan ne legyen benne (keksz, csokoládé), ami elveszi az étvágyát.

Forrás: Galenus