Hogy a nyaralás ne legyen tömény idegbaj…

Itt a nyár, mindenki arról álmodozik, milyen jól kipiheni majd magát. És valóban, a pihenésre mindenkinek szüksége van, feltöltődés nélkül senki sem tud jól teljesíteni.
A legtöbb ember számára a nyár leginkább az iskolai szünetek emlékét jelenti: mintha a nyár az a házifeladat-mentes időszak lenne, amikor reggeltől estik együtt lehetett lógni a barátokkal. Az idősebbek számára a nyaralásról a hosszú és nyugodt baráti vacsorák, és borozások jutnak eszükbe. Egy jó könyv társaságában az erkélyen sütkérezni, vagy végre moziban szórakozni kiszabadulva a mindennapok szorításából.
De a legtöbbünk számára, mindez csak álom. A nyarak pillanatok alatt elrepülnek, és még mielőtt ráeszmélnénk, máris itt a szeptember…
 

Nincs megállás

A nyár közepén a gyerekeknek lassan el kell kezdeni az olvasónapló-írást, megoldani a nyárra kapott házi feladatokat, és persze a szülőknek noszogatni kell őket. Itt az idő, hogy nyári nyelvtanulás vegye kezdetét, vagy felzárkóztató óra. Ahogyan közeledik a szeptember, iskolaszer-vásárlás veszi kezdetét, és már előre felpörgetjük a motorokat, hogy kirobbanó legyen az őszi kezdés. Pedig a nyári hónapok igazán sok lazítást tartogathatnának…
Az élet nem lesz csak azért kevésbé stresszes, ment július van, és a munkában sincs szünidő. Ráadásul a vakációk is tudnak annyira idegfeszítőek lenni, mint a hétköznapok.

Mégis, mit lehet tenni, hogy az emberek ki tudják pihenni a fáradalmakat?

  1. Annyit lehet álmodozni a nyaralásról, amennnyi csak belefér, ám jobb, ha az álmodozást cselekedetek is követik. Minél több az előretervezés és a szervezés, annál többet lehet majd pihenni, ha elkezdődik a vakáció és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a tengerparton heverészünk, vagy a nappaliban pihenünk.
  2. A tervezés és a szervezés nagyon hasznos, de nem árt emlékezni arra, hogy a tervek nem kőtáblába vannak belevésve. Ezek megváltoztathatók, kihúzhatók, átszervezhetők.
  3. Nem jó marcangolni magunkat, vagy  az utazótársat akkor, ha a dolgok nem úgy mennek, ahogyan elképzeltük. Ugyan a tervezés, és a szervezés fontos, de  legyen inkább ez csak  egy vázlat,  nem pedig teljesítésre váró elvárás.
  4. Az utazás önmagában is stresszforrást jelenthet. Utazáskor érdemes hagyni egy kis időt a merengésre és a semmittevésre. Nem lehet végigjárni, és megemészteni és feldolgozni egy-egy új hely összes látnivalóját, nem lehet egész nap talpon lenni annélkül, hogy ki ne merülnénk. Ahhoz, hogy ne kelljen hazaérkezés után kiheverni a nyaralást, érdemes minden nap szakítani egy kis időt a pihenésre.
  5. Ha csoportos az utazás, még rokonok és barátok társaságából is ki kell egy kicsit vonni magunkat, s egy kis időt szakítani saját gondolatainknak.  Egy kis magányos nézelődés, alvás, olvasás segíthet megbirkózni vele az utazási stresszel.
  6. Rendszeres étkezés! A napirend, legyen bármennyire is hektikus, mégis csak valami, amihez tartani tudjuk magunkat. Ráadásul a napirend kényelmessé teszi az életünket. Ha lazítunk a napirenden, akkor lazítunk a szokásokon, és ez azzal járhat, hogy vagy túl keveset, vagy túl sokat eszünk.
  7. Elegendő alvás! Ez különösen fontos. Nem lehet minden estét végigbulizni, és minden nappalt végigvárosnézni annélkül, hogy felborulna a harmónia.
  8. Egy kis mozgás minden nap. A testnek és a szellemnek is jót tesz. Nem arról van szó, hogy minden nap teniszezni, vagy futni kellene. A városnéző séta nagyszerű mozgás, de süttetni a hasat a napon nem, csakúgy mint ülni a városnéző buszon. Ússzon egyet, vagy biciklizzen, ha van kedve hozzá. Semmi nagyobb dolog, csak egy kicsit frissüljön fel az agy és a test is.
  9. És végül, a nyaralás csak egy rövid időszak: sokkal hosszabban álmodozunk róla, mint amennyi ideig tart az egész. A legfontosabb feladata a vakációnak az, hogy egy kicsit megélhessük milyen az, amikor a hétköznapok gondjai nem léteznek. Bár a nyaralás ritkán sikerül úgy, ahogyan azt elképzelték: ki lehet élvezni minden percét, de azért a tökéletességet nem szabad elvárni. És amikor kirmerült, frusztrált és a boldogtalan nyaralás közben, meg lehet engedni magunknak azt, hogy arról álmodozzunk mennyire jó lesz majd otthon, amikor minden visszatér majd a régi kerékvágásba.

Galenus