Sok útmutatás van arra vonatkozóan, hogy mit mikortól javasolt enni adni a csecsemőnek. A védőnők és háziorvosok akár táblázatokba is foglalják ezt a gyakorló anyukáknak. Azonban csecsemőtáplálási ötletekből senkinél nincs hiány; rengeteg a nagyszülőktől, szomszédoktól, barátnőktől kapott tipp is. Nem árt óvatosnak lenni ezekkel!

Többen úgy gondolják, hogy jót tesznek a csecsemőnek azzal, ha a teájába mézet raknak. Mások azt vallják, hogy az anya mellét be kell kenni a szoptatás előtt mézzel, és ettől a csecsemőnek nagyobb kedve lesz hozzá. Egyik ötletet sem szabad megfogadni, és bármilyen egészséges és magas tápértékű élelmiszer is a méz, egy éves kor alatt semmilyen formában nem szabad a csecsemőnek adni.

Hogyan hathat a méz a csecsemőkre?

A feldolgozatlan méz a Clostridium botulinum nevű baktérium spóráit tartalmazhatja. Az első életévben a csecsemők, a fejletlen, éretlen bélflórájuk miatt különösen érzékenyek a Clostridium-mal szemben; különösen igaz ez a hat hónapnál fiatalabb csecsemőkre. A csecsemő bélcsatornájába került spórák a bélben ideális körülményeket (megfelelő hőmérséklet, oxigénmentes környezet) találnak, és ott szaporodásnak indulnak. Az elszaporodott Clostridium botulinum által termelt igen erős méreganyag, az ún. botulotoxin a bél nyálkahártyáján át a szervezetbe jut.

A rendkívül erős bénító hatású méreg többek között a száraz száj, a nehéz nyelés, a makacs székrekedés, az izomgyengeség, valamint az izombénulás tünetei mellett légzés- és nyelésbénulással járó halálhoz vezethet. Az állapot azonnali intenzív ellátást igényel, de a gyógyulás nem biztos, hogy bekövetkezik.

Később, egy évnél idősebb egészséges gyermekeknél és felnőtteknél, a mézben található nagyon alacsony számú Clostridium spóra már nem okoz semmiféle megbetegedést, életveszélyes mérgezést. Valószínűleg az éretté váló bélflóra védelmet jelent a Clostridium-ok megtelepedésével szemben.

Az előbbi tiltás a feldolgozatlan mézre vonatkozik, illetve az abból otthon, házilag készített ételekre. Az élelmiszeripar által előállított bébiételekben esetlegesen megtalálható méz nem kell, hogy aggodalmat okozzon. Adhatók a csecsemőknek azok a speciálisan csecsemőknek készült élelmiszerek, amik élelmiszeriparilag hőkezelt, azaz iparilag sterilizált mézet tartalmaznak. Az ily módon kezelt méz ártalmatlannak tekinthető, mivel a megfelelő nyomáson és legalább 120 ºC-on történő hőkezelés a Clostridium spórák pusztulásához vezet.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész