Növekszik a gyűlölet Amerikában?

Egy friss közvélemény-kutatás eredményei szerint minden második amerikai úgy érzi, növekszik a gyűlölet hazájában. Sokan úgy vélik, szigorúbban kellene büntetni az etnikai, vallási vagy szexuális orientáció alapján elkövetett bűncselekményeket.

Gyűlölet borzolja a közvéleménytAz ún. gyűlölet-bűncselekmények megítéléséről kérdezte a Rasmussen Reports friss kutatásában az amerikaiakat olyan közelmúltbeli incidensek kapcsán, amelyek során az áldozat szexuális orientációja jelentett az elkövető számára motivációt. A felmérés eredményei szerint az amerikai felnőttek 51 százaléka véli úgy, hogy hazájában növekszik a gyűlölet. Tízből két válaszadó nem látja így, míg tízből közel hárman bizonytalanok a probléma megítélését illetően.

 

 

Afrikai-amerikaiak jobban érzik

 

A lekérdezés szerint a két nem közül a nők, az eltérő korcsoportok között a 30 év alattiak hajlanak arra leginkább, hogy a gyűlölet növekedését érzékeljék. Etnikai különbségeket tekintve az afrikai-amerikaiak azok, akik a legnagyobb arányban érzik a probléma jelentkezését: 67 százalékuk szerint nő az állampolgárok közötti gyűlölet, míg a fehér bőrű lakosságnak 49 százaléka érzi ugyanígy.

 

A többség szigorúbban büntetné

 

A kutatás szerint bár sokakat aggaszt a jelenség, 44 százalék véli úgy, hogy súlyosabban kellene szankcionálni a gyűlölet-bűncselekmények elkövetőit, vagyis azokat a bűnözőket, akik az áldozat faji, etnikai, nemzeti, vallási hovatartozása, szexuális orientációja vagy nemi identitása okán követ el bűncselekményt. A felmérés szerint 40 százalék úgy véli, ha a gyűlölet bizonyítható, akkor sem kell szigorúbban büntetni az ilyen cselekedeteket.

 

ELTE Társadalomtudományi Kar

(ni)