Gyerekkel a repülőgépen

Ha egy távoli országba tervezzük a családi nyaralást, és emiatt repülőgépes utat választunk, kisgyermekünk számára már a repülőtérre való kiérkezés is nyugtalanságot okoz. A megszokottól eltérő környezet ilyen jellegű hatása pedig még csak fokozódik, amikor beszállunk a gépbe. És mivel messze az úti cél, hosszas egy helyben tartózkodás vár a gyerekre, ami nem kis megpróbáltatást jelent neki.

Figyeljünk az úti okmányokra

Ezért gondolnunk kell arra, hogy kellő előkészületeket tegyünk – életkora figyelembevételével – csemeténk megnyugtatására, szórakoztatására vagy mozgásigényének kielégítésére a fárasztó repülőút alatt.

Amikor külföldre utazunk, mindenekelőtt ügyeljünk úti okmányaink időben történő beszerzésére, és késedelem nélkül tegyük meg a kisgyermekünk kiutazásához szükséges adminisztratív intézkedéseket is. Ne feledjük azt sem, hogy ha történetesen nem mi, szülők kísérjük a gyereket, az ország elhagyásához engedélyt kell vinni.

  • Ha repülőgépes utat választunk, tudnunk kell, hogy a nemzetközi járatokon az 5 év alatti gyerekek nem utazhatnak egyedül, a belső járatokon pedig a korhatár 4 év. E kor fölött rábízhatjuk gyermekünket a légiutas-kísérőre.
  • A kisbabákat 2 hetes kortól lehet repülőgéppel utaztatni. De akár pici még a gyermek, akár nagyobbacska, gondosan fel kell készülnünk arra, hogy számára és számunkra is kellemesen teljen az idő a repülőtéren és a gép fedélzetén is.

Mit tegyünk felszállás előtt?

Amikor végre megérkezünk a repülőtérre, gyakran előfordul, hogy hosszan kell várakoznunk kisgyermekünkkel az indulási csarnokban. Így érdemes, erre előre készülve, kézitáskánkba olyan csomagot is készíteni, amely jó ideig biztosítja, hogy ne szenvedjen semmiben hiányt és ne is unatkozzék a kicsi. Ebből a kézitáskából nem hiányozhat – a kisgyermek életkorától függően – a pelenka, cumi, a váltás kising-nadrág, de a játék és a mesekönyv sem…

Hosszú útra, ha a légitársaság szabályzata lehetővé teszi, célszerű 70 cm-nél nem terjedelmesebb bölcsőt vagy nem magasabb gyermekülést magunkkal vinni, és azt elhelyezni a mellettünk lévő ülésen. A repülőjegy foglalásakor ne tétovázzunk e lehetőség iránt érdeklődni – a későbbi problémák, esetleg vitatkozás elkerülése érdekében. Egyébként még gyermek- vagy bébiülés esetén is, felszálláskor ugyanúgy, mint földet éréskor, a két év alatti gyermeket karba kell venni. Egyes gépeken erre a helyzetre speciális biztonsági öv is használatos.

És ha már felszálltunk…?

Ha több órán át tart a repülőút, gyermekünket, rendszerint, nem tudjuk végig ott tartani az ülésen, mert egy idő után feszeng, rosszul érzi magát (különösen, ha be is van kötve). Arra kell tehát törekednünk, hogy megelőzzük az ilyenkor sűrűn előforduló sírási rohamait, netán hisztériás jeleneteit, melyek ebben a helyzetben a szokottnál jobban igénybe veszik idegeinket … és a környezetünkben lévőket is zavarja. Ezért az étkezések közötti időszakban engedjük a kisgyermeket sétálgatni a folyosókon, az ülések közt. Azért jobb, ha nem megy túl messzire, tartsuk őt a közelünkben, hogy ellenőrizni tudjuk, nem zavarja-e az utasok nyugalmát. Hasznos megelőzési mód még, ha – mint a repülőtéri várakozás során – előveszünk meséskönyvet, kisebb játékokat, s nem marad a csomagban a gyermek kedvenc macija, babája sem. Azt is okosan tesszük, ha veszünk valamilyen ajándékot nekik indulás előtt a repülőtéren. Az új holmival azután hosszú ideig eljátszanak, ami kitöltheti akár a repülőút teljes időtartamát is.

Evés-ivás a repülőgépen

6-12 hónapos kor alatti kisbaba utaztatása esetén szerelkezzünk fel szokásos bébiételeivel. E kor fölött is természetesen gondoskodjunk megfelelő táplálékáról, de ne feledjük, hogy egyes légitársaságok is ajánlanak kisgyermekeknek való menüket, speciális kekszeket, tejes italokat, édességeket. 2-3 éves kor fölött pedig már megfigyelhetjük, hogy a kicsi szereti a saját tálcáján elfogyasztani a kedves légiutas-kísérő által elé tett, korának megfelelően összeválogatott ételeket…

Repülés közben rendszeresen adjunk inni a gyereknek, mert a légkondicionálás a gép fedélzetén kiszárítja a torkot, és az ivás segít megszüntetni az esetleges füldugulását is. A legjobb, ha ásványvizet vagy kedvenc (lehetőleg szénsavmenets) üdítőitalát készítjük be neki. Kisbabáknak pedig számítsuk ki az időt, mennyi tejet szokott inni a cumisüvegből az adott repülőút hosszával megegyező séta, kirándulása esetén, és akkor nem érhet meglepetés minket.

Azért nem árt, ha a kisgyermekeknek a fedélzetre felvihető étel-italmennyisége iránt az utazás megkezdése előtt konkrétan érdeklődünk a légitársaságnál, mert ezek a szabályok változhatnak!

Galenus