Öngyilkosságra hajlanak a tinik

A középiskolások körében jelentkező öngyilkossági hajlam magas arányára hívja fel a figyelmet egy izraeli felmérés. Tízből egy válaszadó állította, próbált már meg önkezével véget vetni az életének.

Magas az öngyilkossági hajlam az izraeli fiatalok körében

 

Az Európai Unió finanszírozásával az izraeli Schneider Gyermekegészségügyi Központ pszichiátriai részlege végezte el azt a kutatást, amely hosszabb távon segíthet megvalósítani az ország magas öngyilkossági rátájának csökkentésére irányuló programot. A felmérés során 12 középiskolában 1200 diákot kérdeztek meg, amelynek eredményeként kiderült, tízből egy diák kísérelt már meg öngyilkosságot, a megkérdezettek valamivel több, mint 12 százaléka pedig gondolt saját élete kioltására a lekérdezést megelőző két hétben. Az adatok szerint azon a diákok, akik megpróbáltak már önkezükkel véget vetni életüknek, mintegy negyedük többször is tett erre kísérletet, míg tízből több mint három esetben orvosi beavatkozásra is szükség volt.

 

 

Hosszú távú programot vezetnek be

 

A felmérést végző kutatók olyan módszereket kívántak kidolgozni, amelyek segítségével időben azonosíthatják a segítségre szoruló kamaszokat. Az Egészségügyi Minisztérium ugyanis olyan tesztprogramot indít, amely az év végétől bevezetne egy hosszabb távú öngyilkosság-csökkentő társadalmi programot. A tesztidőszakban több kiválasztott iskola tanárai kapnak képzést arra, hogyan szűrjék ki az öngyilkos hajlamú diákokat.

 

 

Az öngyilkos nők fele 24 évnél fiatalabb

 

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az elmúlt években valamelyest nőtt az öngyilkossági kísérletek száma, igaz a halállal végződő kísérletek száma némileg csökkent. Az öngyilkossági kísérletek jelentős részben fiatalok követik el: az életének véget vetni próbáló férfiak 37 százaléka 24 éves vagy fiatalabb, míg az öngyilkossággal kísérletező nők 48 százaléka tartozik ebbe a korcsportba.ELTE Társadalomtudományi Kar