A csecsemők egészséges növekedését és fejlődését szem előtt tartó Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően az első hat hónapban a csecsemő kizárólagos anyatejes táplálása javasolt. Ezt követően adekvát tápértékű és biztonságos, a csecsemő korának megfelelő hozzátáplálás mellett két éves korig ajánlott a szoptatás folytatása.

Kell folyadék az anyatej mellé?

Állandó kérdés, hogy az anyatej mellé kell-e egyéb folyadékot adni a csecsemőknek. Az anyatej egyben étele és itala a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek. Az anyatej víztartalma megfelelő, így kizárólagos anyatejes táplálás a csecsemő nem szomjazik, kizárólagos szoptatás mellett egyéb folyadék (tea, víz) itatására nincs szükség. Hazánkban a javaslat általában a következő: kizárólagos szoptatás mellett csak a nyári hőségben, a csecsemők izzadás miatti fokozott folyadékvesztése esetén javasolt a folyadék adása.

  • Az adni plusz folyadékot az anyatej mellett vagy sem” kérdés külföldön is foglalkoztatja az orvosokat/anyukákat. Egy vizsgálat során 40 perui, kizárólag anyatejjel táplált csecsemő hidratáltsági állapotát vizsgálták. Megmérték azt, hogy mennyi anyatejet ittak, mennyi vizeletet ürítettek és annak milyen volt a sűrűsége, azaz mennyire koncentrált vizelet volt. A vizsgálat során a külső hőmérséklet 26 és 33 oC közötti volt, és ez 49 és 96 % közötti, magas páratartalommal társult. Megállapították, hogy a viszonylag nagy meleg ellenére, a kizárólagos anyatejes táplálás elegendő a megfelelő hidratáltsági állapot fenntartásához, nem száradnak ki az újszülöttek és a csecsemők.
  • Az „itatni vagy nem itatni a csecsemőt” kérdés nem csak hazánkban állít szembe anyukákat nagymamákkal, szakembereket laikusokkal. A Dél-Afrikában található Lesothoi Királyságban is ferde szemmel néztek/néznek a nagymamák a saját gyermekeikre, akik az anyatej mellett vizet is adtak/adnak az újszülötteiknek, csecsemőiknek. Úgy tartják, hogy a víz csecsemőknek adása felesleges és veszélyekkel járhat. A nagyszülők idején az anyatejes táplálás mellett a vízben vagy tejben megfőzött helyi cereáliák alkalmanként csecsemőknek való adása bevett gyakorlat volt. Ezzel szemben, egy generációval később, a szoptatás mellett már vízzel itatták/itatják a csecsemőket.

Nálunk kizárólagos szoptatás mellett csak a nyári hőségben, a csecsemők izzadás miatti fokozott folyadékvesztése esetén javasolt a kicsiknek tiszta, kiforralt és lehűtött vizet adni; ennek a szénsavmentes ásványvíz is megfelelő alternatívája lehet. A teáztatás kötelezősége már idejétmúlt. A tiszta víznél nem jobb választás a tea sem, főleg nem akkor, ha mesterséges adalékanyagokat tartalmazó granulátumokból készülő instant teáról van szó, vagy a szülők/nagyszülők ízlése szerinti (túl)cukrozott teákról.

Egyéb kivételes esetekben, így a csecsemő lázas betegsége, hányása, hasmenése esetén az orvossal való megbeszélnek megfelelően adható víz vagy speciális – gyógyszertárban beszerezhető – vizes sós-cukros oldat a csecsemőknek.

Fotó: gettyimages.com

A hatodik hónap táján megkezdett hozzátáplálással a csecsemők tápláléka szilárdabbá válik, és étkezéseket követően szomjúság jelentkezik a kicsiknél. Már ekkor kínálni kell a csecsemőket étkezéseket követően és étkezések között is vízzel. Korán rá kell szoktatni a csecsemőket/kisgyermeket a rendszeres vízivásra, mivel általában az a tapasztalat, hogy a gyermekek – éppúgy, mint a felnőttek is-, kevesebbet isznak a kelleténél, ami a veséket megterheli.

Mennyi az elegendő napi folyadékmennyiség?

Korosztálytól függő az igény különböző. Természetesen az elfogyasztott táplálék jellege, a fizikai aktivitás és a külső hőmérséklet is befolyásolja a napi folyadék-szükségletet. A következő adatok tájékoztató jellegűek:

  • 1 éveseknél: kb. 600 ml = 6 dl/nap
  • 2-3 éveseknél: kb. 700 ml = 7 dl /nap
  • 4-5 éveseknél: kb. 800 ml = 8 dl/nap

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész