Dohányzás és/vagy terhesség

Terhesség alatt minden élvezeti szer használata, fogyasztása tilos. A terhesség ténye igen erős érv az abbahagyás mellett. Többek között legfőbb ideje lemondani a dohányzásról is. A leszokás elősegítésére patikaszerek is rendelkezésére állnak, amik segítik a cigarettát letenni kívánó kismamákat.

Miért fontos a mielőbbi leszokás?

A dohányzás már a teherbeesést is nehezíti, hiszen a vérkeringés romlása a petesejtek életképességére is kihat. Ha azonban létrejött a terhesség, a fejlődő gyermek egészsége van veszélyben.

  • Az anya dohányzása maradandó anyagcsere-károsodást idézhet elő a magzatnál.
  • Sok esetben idő előtt, fejletlenül születnek meg a dohányzó nők gyermekei.
  • A tervezett időre megszülető gyermekek súlya is általában kisebb, mint a nem dohányzó anyák gyermekeinél mért súly. Ez a későbbi időszakban, a súlybeli lemaradás behozása érdekében, rohamos hízáshoz vezet, ami előkészíti a terepet a felnőttkori cukorbetegség kialakulásához.
  • Továbbá, azoknak az anyáknak, akik napi öt cigarettánál többet szívtak el terhesség alatt, a gyermekük IQ-ja alacsonyabb, mint nem dohányzó társaik gyermekeié.
  • Háromszor gyakoribb a hiperaktivitás és koncentrációzavar is a terhesség alatt füstölő nők gyermekeinél.

A dohányzásról minél előbb le kell szokni, lehetőleg azonnal. A terhes nők leszokásában segít az a tény, hogy a dohányfüst szaga a terhességi hányingert, émelygést felerősíti.

Mit lehet/kell választani, ha valaki le akar szokni?

A leszokáshoz a legfontosabb az elhatározás. A megszületendő gyermek egészségének érdekében bármire képesek a nők. Lehetőleg gyógyszerek alkalmazása nélkül kell letenni – véglegesen – a cigarettát. Egyes tanulmányok szerint a dohányzásról leszokni kívánó terhes nőknek csak mintegy 10 %-a jár sikerrel, ha „gyógyszermentes” leszoktató programban vesznek részt. Amennyiben a leszoktató program gyógyszer, jelen esetben nikotin tartalmú készítmények – alkalmazását is magában foglalja, a siker 14-17 %-os. Azaz 100-ból 14-17 nő képes a terhesség alatt végérvényesen letenni a füstölő rudat, ha nikotin-tartalmú készítményt is használ.
Lényeges leszögezni, hogy kismamáknál a dohányzás abbahagyása nikotin pótlása nélkül javasolt. Sajnos kevés adat áll rendelkezésre, ami a nikotinpótlás magzatra kifejtett hatására vonatkozna. Biztos azonban, hogy a dohányzás terhesség alatti folytatása nagyobb egészségkárosodási kockázatot jelent a magzatra, mint a nikotin-tartalmú készítmények alkalmazása, így a kisebb rosszat választva ajánlják a szakemberek a nikotin-pótlást a dohányzásról egyébként leszokni nem tudó kismamáknak.
A gyógyszertárban recept nélkül kapható nikotin-tartalmú készítmények tapaszok vagy rágógumik.

  • A tapaszok különböző hatáserősségekben kaphatók, attól függően, hogy időegység alatt hány mg nikotint juttatnak a bőrön keresztül a szervezetbe (körülbelül 0,3; 0,6 illetve 0,9 mg/óra értékekkel lehet kalkulálni). A tapaszok viszonylag hosszú időn keresztül (kb. 16-24 óra) a bőrön hagyhatók és ez idő alatt egyenletes belőlük a hatóanyag-felszabadulás. A leszokásnál bizonyos időközönként váltani kell a nagyobbról a kisebb hatóanyag-tartalmú tapaszra, és a szervezetet fokozatosan hozzászoktatni az egyre kevesebb nikotinhoz, majd megszoktatni vele a nikotin-mentességet. Ügyelni kell arra, hogy a tapaszokat csak megtisztított, száraz, nem zsíros, illetve krémes bőrfelületre lehet felragasztani, és megadott idő után cserélhetők.
  • A rágógumik 2-4 mg nikotint tartalmaznak, és a rágás következményeként a száj nyálkahártyáján keresztül viszonylag gyorsan szívódik fel és jut be a véráramba a hatóanyag. Azt, hogy naponta hány rágógumit „eszik meg” valaki, erős önkontrollal kell szabályozni.

 
Kismamáknál a gyors hatóanyag-felszabadulást biztosító rágógumik választása javasolt – a szervezetet folyamatosan nikotinnal „terhelő” tapaszok helyett.
Minél hamarabb abba kell hagyni a dohányzást tehát a gyermekvállalást tervező vagy már terhes nőknek. A leszokáshoz szükség esetén szakember segítségét kell kérni. A leszokást segítő nikotin-tartalmú készítmények használata kevésbé káros a magzatra nézve, mint a füstölés folytatása.
Dr. Budai Marianna PHD

szakgyógyszerész