Az idősebb generáció nagyon segíti felnőtt gyermekeit

A II. világháborút követő demográfiai robbanás, a baby boom idején született nők többsége erősen támogatja felnőtt gyermekeit mind anyagilag, mind érzelmileg. Teszik ezt annak ellenére, hogy ők maguk sokkal fiatalabban szakadtak ki a családi fészekből.

Az idősebbek korábban lettek önállóakA The Kitchens Group felmérése mutat rá a 46-65 év közötti anyák és gyermekeik viszonyának jellemzőire. A mintegy 440, a megjelölt életkorba tartozó nő megkérdezésével készült kutatás szerint a baby boomerek fele támogatja anyagilag felnőtt gyermekét, mint egy 60 százalékuk pedig központi szereplő fia vagy lánya napi problémáinak megoldásában. Ez az erős kötődés némileg ellentmond annak, hogy az anyák 86 százaléka 25 éves korára teljesen függetlenítette magát szüleitől.

 

 

31% együtt élt felnőtt gyermekével

 

A felnőtt életkorú gyermekkel vagy gyermekekkel rendelkező anyák 9 százaléka mondta, hogy gyereke a nagykorúság elérését követően elköltözött, majd meghatározatlan időre visszatért szüleihez, és tizenkét százalékuk állította, hogy személyesen felelős gyereke anyagi jólétéért. Összesen 31 százalék mondta, hogy élt együtt felnőtt gyermekével úgy, hogy az már függetlenként élte mindennapjait.

 

 

Elnézőbbek a gyermekeikkel

 

Liz Kitchens, a Lady Boomers című könyv szerzője szerint a II. világháború után született nők életét és attitűdjét meghatározza, hogy a hatvanas években váltak felnőtté, akkor, amikor forradalmian megváltoztak a nemi szerepek, megerősödött a feminizmus és az egyenjogúság kérdése. Ennek fényében ezek a nők már munka mellett nevelték fel gyermekeiket, így Kitchens szerint ennek következménye lehet, hogy elnézőbben bánnak gyermekeikkel, sőt örülnek annak, ha mind tovább élnek velük.

 

ELTE Társadalomtudományi Kar

 

(ni)