Segítség a helyes fogápoláshoz

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Roadshow keretén belül évek óta járja nyaranta az országot. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi esztendőkhöz hasonlóan idén is vidéki városokban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést és szaktanácsadást gyermekek részére.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által működtetett mozgó fogászati rendelő az OTP Bank jóvoltából 1995 óta áll a Szolgálat rendelkezésére. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek.
Az autóbuszban kialakított mozgó fogászati rendelővel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat olyan gyermekek számára biztosít térítésmentes komplex fogászati szűrést és/vagy ellátást, akiknek fogászati kezelése valamely okból egyáltalán nem vagy csak nehezen, részlegesen megoldott. További cél a gyerekek fogápolási és szájhigiéniés felvilágosítása, szaktanácsadás, és nem utolsó sorban a gyermekeknek a fogorvostól, a fogászati vizsgálattól való félelmének leküzdése, játékos módon.

Az OTP Roadshow további időpontjai és helyszínei:

  • Június 2., szombat                           Budapest, Belvárosi Fesztivál, Szabadság tér, 9-15 óra között
  • Június 8., péntek                              Kisvárda, Életmód Nap a városi tornacsarnok előtti területen 9-18 óra között
  • Június 9., szombat                           Budapest, OTP Családi Nap, Budapest Sportaréna, 9-16 óra között
  • Június 10., vasárnap                       OTP-MOL Bozsik Tanévzáró, a Globall Football Parkban (2089 Telki, Szajkó u. 39.)                                                  10-16 óra között
  • Június 13., szerda                            Hencidai és Esztári Általános Iskola 8-16 óra között
  • Szeptember 13-14.,                          Pécs, Pécsi Napok Örökség Fesztivál, 9-16 óra (csütörtök-péntek)
  • Szeptember 23,25.,                        (péntek, vasárnap) Fót, Nemzetközi Díjlovas és Lovasterápiás Verseny a Gyermekmentő Szolgálat Fóti Lovasterápiás Központjában, Fót, Vörösmarty tér 1. 9-17 óra
  • Október 8-12. (hétfő-péntek)           Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos csoportjának útja Erdély, Csíkszentdomokos

                                    

 
Az egyes rendezvényekhez kapcsolódó fogorvosi vizsgálaton a Szolgálat önkéntes fogorvosai szükség esetén felhívják a szülők figyelmét a javasolt további kezelésre, beavatkozásra, ezzel is hozzájárulva a gyermekek egészségének megőrzéséhez.
A szervezők minden évben arra törekednek, hogy minél több gyermek és szülő figyelmét hívják fel a helyes fogápolásra. A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank azt reméli, hogy 2012-ben is legalább annyi fogászati szűrést fognak végezni, mint a korábbi években.
A Roadshow helyszínein arcfestők, kézművesek és animátorok ingyenes szórakozást biztosítanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
A Gyermekmentő fogorvosi buszában dolgozó orvosok tavaly összesen 4500 magyarországi és erdélyi gyermek fogát vizsgálták meg és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást. A szűrés eredményei alátámasztották, hogy milyen fontos a felvilágosítás, a megelőzés és a helyes fogápolás tanítása.
Az fogorvosi busz idén részt vett a Gyermekmentő Szolgálat májusi erdélyi gyógyító körútján, ahol ez alkalommal elsősorban csíkszentdomokosi gyerekek fogazatát vizsgálták.
A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2012. október 8-12. között mennek Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
fotó: Bach Máté