Nem ismerik fel a fiatalok a napozás veszélyeit

Amerikai bőrgyógyász szövetség megbízásából készült felmérés szerint a tudatosságnövelő kampányok ellenére sem ismerik fel a fiatalok a napozás lehetséges veszélyeit, és kevéssé foglalkoznak a mesterséges barnítók káros hatásaival.
Az American Academy of Dermatology által készíttetett kutatás szerint a 18 és 29 év közötti fiatalok 58 százaléka meggyőződéssel vallja, hogy a napbarnított bőrszín sokkal vonzóbb, mint a természetes. A korosztály tagjainak 71 százaléka azzal az állítással is egyetért, hogy a napfény jót tesz az egészségnek – idézi a felmérést a Yahoo News.
A lekérdezés szerint az elmúlt évben a válaszadók 40 százaléka igyekezett napozással, szoláriummal vagy barnító kozmetikumokkal barnulni, miközben nem foglalkoztak ezek lehetséges káros hatásaival. Az adatok szerint a korosztály negyede nem tudott arra a kérdésre felelni, vajon a napozás fokozza-e a ráncosodást.
A bőrgyógyász szövetség szakértői kommentárja szerint a szervezet igyekszik meggyőzni a leginkább érintett, 30 év alatti korcsoport tagjait, hogy ismerjék fel a természetes bőrszín szépségét. A bőrgyógyászok szerint a természetes és mesterséges barnítók, különös az ultraviola sugárzás elősegíti a ráncosodást, a bőr idő előtti öregedést, ráadásul rákos megbetegedést is eredményezhet.
A statisztikák szerint a 25 és 29 éves amerikaiak körében a melanóma a leggyakoribb rákos megbetegedés. Kutatások szerint a 45 év alatti nők esetében a szolárium fokozza a bőrrák megjelenésének kockázatát.
MTI