Azt akarom anya!

A szülő, aki nem akarja, hogy gyermeke a fogyasztói társadalom által irányított kis szörnnyé váljon, kénytelen meghúzni a határt. Hogyan teheti meg ezt anélkül, hogy állandóan csemetéje nyafogását hallgassa?
Mindenekelőtt ott van az “édes méreg”, a televízióműsorok által sugallt életszemlélet: “Mindent megkaphatsz, méghozzá azonnal!” Azután a harsogó reklámok, melyek állandó fogyasztásra buzdítják a gyereket: egyél csokoládét, cukorkát, rágógumit, igyál kólát, legyen neked is új tornacipőd vagy játékod… És végül az osztálytársak, akik azt kérdezik, miért nincs még meg X. Y. legújabb CD-je.

Mit tehet a szülő?

1. Legyen következetes
Kisebb gyermekek esetében csak úgy tartathatjuk be a kijelölt határokat, ha kéréseire mindig határozottan és következetesen reagálunk. Súlyos következményekkel jár, ha felrúgunk egy tilalmat: a gyerek ebből azt tanulja meg, csak kitartóan kell nyafognia ahhoz, hogy elérjen valamit.
2. Érveljen világosan és röviden
Idősebb gyermekeknél a józan érvelés az egyik leghatásosabb fegyver a a kunyerálás ellen. De vigyázat: ne bocsátkozzunk véget nem érő vitákba!
3. Mutasson példát
Ha a gyermek azt látja, hogy időnként a szülő is lemond arról, amit egyébként szeretne megkapni, akkor ő is megtanul nemet mondani. Próbáljuk meg elérni, hogy az akaraterő fontos legyen számára és büszke legyen arra, hogy le tud mondani arról, amire vágyik.
4. Ajánljon alternatívát
A legtöbb gyermek–szülő konfliktusnak valamilyen tárgy megvétele vagy meg nem vétele az oka. Fordítsunk több időt arra, hogy beszélgessünk, játsszunk, közösen sportoljunk vagy kiránduljunk. A gyermek rá fog jönni, hogy sok minden létezik, ami “értékesebb” és szebb, mint a megkívánt fogyasztási cikkek.
patikamagazin.hu