Kiránduljunk!

Nem könnyű olyan programot találni, mely során a család minden egyes tagja pihenhet, feltöltődhet. A kirándulás viszont minden évszakban megszervezhető, és kicsik – nagyok egyaránt élvezhetik a közös időtöltést.

Éljenek városban vagy egy kis faluban, mindig nagy kaland felkerekedni és nekivágni az ismeretlennek. Ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát, érdemes néhány dolgot átgondolni, előkészíteni, mielőtt útnak indulunk. Az alábbiakban
– a teljesség igénye nélkül – ehhez szeretnénk néhány ötletet adni.

Hány éves kortól vihetjük magunkkal a gyerekeket?

Félnapos, inkább séta jellegű kirándulásra már az egészen kicsi, pár hónapos babákat is magunkkal vihetjük. Az eldobható pelenkák, strapabíró babakocsik, ötletes gyerekhordozók, higiénikus cumisüvegek korában ez különösebb gondot nem jelenthet.

Csecsemővel lehetőleg csendesebb, nyugodtabb helyre menjünk, ahol a bébi is pihenhet. A nagyokkal – úgy hároméves kortól – már akár egész napos kirándulásra is bátran elmehetünk. Azok, akik korábban is hozzászoktak a gyalogláshoz, meglepően jól bírják a hosszabb távokat is. Sőt a gyerekek sokszor duplán teszik meg a távokat: előreszaladnak, majd vissza, szinte fáradhatatlannak tűnnek.

Hová menjünk kirándulni?

Az igazi kikapcsolódást az jelenti, ha nem a megszokott környezetünkben és nem a megszokott tevékenységet végezzük. Mindenképpen olyan úticélt válasszunk, ahol a friss levegőn, a szép környezetben felnőtt, gyerek egyaránt jól érezheti magát. A hegyekbe, vízpartra szervezett kirándulás erre a legalkalmasabb.

Tervezzük meg előre az útvonalat, gondoljuk végig, hogy honnan, hová és mennyi idő alatt szeretnénk eljutni. Hasznos, ha viszünk magunkkal térképet, esetleg útleírást is. Gondoljunk arra, hogy bizonyos időközönként pihenőkre is szükség lesz majd, ezek helyét is jó előre betervezni.

Akik kisgyerekkel indulnak útra, mindenképpen olyan útvonalat válasszanak, amihez viszonylag könnyen elérhető távolságra van egy-egy lakott település vagy turistaház. Változatossá tehetjük programunkat, ha több családdal együtt indulunk útnak. Rokonok, barátok bevonásával, egy-egy közösséghez, esetleg turistaszakosztályhoz csatlakozva kellemesebbé válhat az időtöltésünk. Így gyerekek, felnőttek újabb barátra, társaságra találhatnak.

Mit vigyünk magunkkal?

Hasznos, ha előre elkészítünk egy listát, mit szeretnénk magunkkal vinni. Így elkerülhetjük, hogy valamilyen fontos dolgot kifelejtsünk a csomagolásnál.

A kellékeket praktikusabb több hátizsákba csomagolni, így nem a család egyetlen tagjának kell cipekednie. A gyerekek is örömmel viszik kisebb hátizsákjukat, ha a nekik elkészített elemózsia vagy a játékuk van benne. Vigyünk magunkkal néhány szükséges evőeszközt (kést, poharat), szendvicset, gyümölcsöt. Ne felejtsük otthon az esőkabátokat, és gondoljunk arra is, hogy a gyerekeknek esetleg szükségük lehet váltóruhára is.

A közös játékhoz vigyünk magunkkal labdát, ugrókötelet, és egyéb mozgásos játékhoz szükséges apróbb eszközöket. Ha erdőbe, vízpartra megyünk, feltétlenül csomagoljunk be kullancsriasztót és napvédő krémet is!

Milyen programot szervezzünk?

Használjuk ki, hogy a hétköznapok rohanása után végre együtt lehet a család! Játsszunk együtt úgy gyerekeinkkel, hogy kihasználjuk a természetes környezet adta lehetőségeket!

Nagy élmény a réten focizni, a fák között bújócskázni, fogócskázni. Gyűjtögessünk apróbb terméseket: makkot, gesztenyét, tobozokat, színes kavicsokat, érdekes formájú száraz ágakat.

Figyeljük meg az állatokat, hallgassuk a madarak csivitelését, csodálkozzunk rá egy-egy szép virágra, érdekes törzsű fára. Ne feledjük: a természet szeretetét, védelmét saját példánkon keresztül tudjuk a gyerekeknek a legjobban átadni!

Torma Anna
óvodapedagógiai szaktanácsadó