Bébik, kicsik és nagyok

Kisgyermekek mozgásfejlődése és fejlesztése 3-6 éves korban

A kisgyermekek 3 éves koruk körül látványos és nagy ugrással alakuló anatómiai és fizikai változásokon mennek keresztül.

Labda, bicikli, motor

Magasságuk és súlyuk növekszikmozgásaik és állóképességük fokozódik. A csontrendszer erősödik, amit egyre több irányú és hosszabb idejű folyamatos mozgásuk is fokoz. Sokat mozgó gyermek esetén, a csontok erősödése a terhelés következtében  fokozódik, így a csontok szerkezete egészségesen alakul. Ezzel párhuzamosan az izomrendszer is nagyobb léptékben fejlődik, kontúrjaik kifejezettebbek, karokon és a lábakon az izmok vastagodnak, a törzsizmok is erősödnek. A növekvő izomtömeg számára nagyobb oxigén ellátottság is szükséges így ebben a korban is fontos a rendszeres mozgás főleg ha ez jó levegőn történik, nagyobb oxigén felvételével. Az egyensúly és koordináció is sokat fejlődik ebben az időszakban ezt kötetlen szabad mozgások is biztosíthatják, többek között a biciklizés, kismotorozás, labdajátékok.

Pszichés változások

Ez a korszak a sok mozgásszervi változással együtt pszichés változásokkal is jár, így kialakulhatnak agresszív viselkedésminták dackorszak miatt. A mozgás levezetheti a feszültséget, közös programokat nyújtva közös élményeket építhet, ugyanakkor fontos odafigyelni arra, hogy vidám és kötetlen, kreatív mozgásformák tegyék ki a nagy részét, megalapozva ezzel a mozgás szeretetét is!
Az óvodáskor a legfontosabb életszakasz az egyensúly és koordináció megalapozásához. Ez életre szóló alapot adhat a továbbiakhoz, hozzájárulva természetesen a szellemi fejlődéshez. Ilyenkor alakul ki a testfél dominancia is, ezt nem szabad akadályozni, sem a kétoldaliságot erőltetni, az nem okoz értelmi sokoldalúságot, sőt inkább zavart jelenthet a mozgásban!

Milyen cipő ajánlott az izgő-mozgóknak?

Sokan kérdeznek a helyes cipő választásáról. Én a puha talpú magas szárú cipőket javaslom kezdő lábbeliknek, otthon pedig a mezítlábazást! A puha talpú cipő megfelelő alátámasztást is és az izmok szabad mozgását is biztosítja, de nem helyettesíti a mezítláb járást, nem is az a feladata! Így a kettő együtt adja a lábizmok megfelelő fejlődését. A láb szerkezetének problémája esetén természetesen speciális cipő hordása szükséges, ehhez szerencsére már sok cég gyárt megfelelő cipőket.

Óvodások testnevelése

Tapasztalataim szerint ma már a legtöbb óvodában hangsúlyt fektetnek a mozgásra, test-nevelésre. Ezt így szó szerint tartom fontosnak én is.
Mivel a gyermek 3. és 6. éve között sok mindenben fejlődhet és érdeklődik is, így a lehetőségeket a mozgásban biztosítani kell. Mivel általában csak 15-20 percre képes egy-egy mozgásformára koncentrálni, így a változatos programok, ügyességi játékok és feladat megoldások a leghatékonyabbak.
A 4-5 éves gyermekek már képesek kombináltabb mozgások, eszközös gyakorlatok, komplex gyakorlatok végzésére is, általában élvezettel vesznek részt csoportos foglalkozásokon is ahol kipróbálhatják magukat és feltérképezhetik erejüket, ügyességüket.

Ha baj van a mozgással

A 3. életévtől elkezdett mozgásbeli változások problémákra, betegségekre is felhívhatják a figyelmet, amit a szülő, de az óvónő is észrevehet. Ilyenek lehetnek például izombetegségek, csontdeformitások, fejlődési rendellenességek, koordinációs és egyensúly zavarok, tartási rendellenesség, a gerinc-, vagy az alsó végtagok deformitásai, gerincferdülés, lúdtalp. Ha bármely tünet esetén felmerül a gyanú egy elváltozásra, érdemes mielőbb szakemberrel konzultálni és speciális terápiát, segítséget kérni, mert ebben a korban alapozódik meg a mozgás-szervrendszer nagy része ezért bármely elmaradás később tüneteiben hatványozódhat! A megelőzés nagyon fontos a későbbi egészséges, teljes élet és mozgás szempontjából illetve ennek elősegítésére is!
Mozgásban és aktivitásban gazdag napokat kívánok!
Pap Andrea
www.papandrea.hu
andrea@papandrea.hu

Exit mobile version