Food Revolution Day május 19-én

2012. május 19-én kerül először megrendezésre a Food Revolution Day, amit a Jamie Oliver Alapítvány azzal a céllal hozott létre, hogy inspirálja és ismeretekkel lássa el az embereket annak érdekében, hogy azok a világ minden táján kifejezhessék egyetértésüket és közösen kiállhassanak a valódi, feldolgozatlan ételek, élelmiszerek mellett, aminek következtében csökkenhet a helytelen táplálkozás okozta megbetegedések száma.
Ennek a napnak keretében, a világon több tízezer ember fog részt venni olyan rendezvényeken, ahol segítséget és útmutatást kapnak ahhoz, hogy miként lehet megelőzni helyes ételválasztással a táplálkozásuk okozta betegségeket.

Május 19-ig bárki csatlakozhat önkéntesként a Food Revolution Day mozgalomhoz

Bárki kapcsolódhat a www.foodrevolutionday.com oldalon keresztül: szervezhet vacsora-partyt vagy pikniket a családjának, barátainak, esetleg cégtulajdonosok, éttermek, iskolák segítségével nagyobb, a  helyi közösség számára is elérhető étvágygerjesztő programokat. Minden csatlakozott önkéntes azon dolgozik, hogy a helyes étkezéssel, ételválasztással kapcsolatos tudás eljuthasson a családokba, az iskolákba és a munkahelyekre. A Food Revolution mozgalom célja az, hogy az emberek a feldolgozatlan, lehetőleg helyi forrásból származó termékeket válasszák és a fiatal generáció ismét felfedezze a főzés okozta örömöket, lehetőségeket.
 
Jelenleg 28 országban, 237 városban 129 nagyobb rendezvény és 251 vacsora-party kerül megrendezésre a május 19-i Food Revolution Napon – és ez a szám napról napra csak növekszik!

A Food Revolution Day magyarországi nagykövete: Povodör Judit

Povodör Juditot azonnal lenyűgözte a mozgalom, s az az összefogás és adni akarás, ami ezt az egész megmozdulást áthatja, s  örömmel jelentkezett a felhívásra, hogy szívesen lenne a budapesti Food Revolution Day nagykövete.
A nagykövet feladata, hogy 2-3 rendezvényt szervezzen a helyi közösség számára, az önkéntesek és a sajtó kérdéseire válaszoljon, s közvetítsen a Jamie Oliver Foundation és a helyi rendezvényszervezők között – a JOF azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a világ minden nagyobb városában legyen egy önkéntes nagykövet és néhány megrendezésre kerülő program. Mára már egy tucat lelkes önkéntes csatlakozott a Food Revolution Hungary csapatához, akik segítenek a programok megszervezésében, lebonyolításában, valamint abban, hogy mások is értesülhessenek a megrendezésre kerülő programokról.
Így május 19-én, az első Food Revolution Day világnapon Budapesten is több kisebb-nagyobb rendezvény, ingyenes nyílt nap, gyermekeknek és felnőtteknek szóló program várja majd az érdeklődőket. Ezekről a Food Revolution Hungary Facebook-os oldaláról, a csatlakozott partnerek, valamint a média által értesülhet majd a nagyközönség. Ezen kívül a legtöbb program leírása a www.foodrevolutionday.com oldalon is megtalálható lesz.

2012.május 19. – Food Revolvution Day budapesti programok:

1. Goodness Medical Fitness- és Wellness Stúdió Food Revolution Day Nyílt Napot szervez, ahol a sportimádók egész nap ingyenesen látogathatják a jógaórákat, vehetnek részt dietetikai tanácsadáson, és próbálhatják ki az új X-Body speedtraining gépet. Ezen kívül ételkóstoló és a fenntartható gazdaságról szóló előadás várja majd az érdeklődőket az Élő Tisza Egyesület támogatásával. Akik pedig a jógaórák között fel szeretnének frissülni, a Somerset Teahouse  felajánlásával a nap folyamán különleges zöld és fehér teákat kóstolhatnak.
2. Napos Oldal Vegetáriánus Étteremben önkéntesek fognak gyerekekkel szárított gyümölcsökből és magvakból  kókuszgolyókat készíteni, valamint az étterem séfje, Tóth László egy izgalmas workshop keretében készít majd el 3 egyszerű Food Revolution Ételt. Akik pedig kedvet éreznek egy kis főzéshez, elkészíthetik saját “Napraforgó krémjüket” , amihez az alapanyagokat és a fűszereket az étterem biztosítja — ezen kívül délután 1-től a környezettudatos ételkészítésről lesz kerekasztal beszélgetés.
3. A Nyersétel Akadémia két programmal is csatlakozott a rendezvénysorozathoz: május 5-én, szombaton, tanácsadással egybekötött nyílt napot tartanak a budapesti központjukban, valamint május 19-én a 4. kerületi Szűcs Sándor Általános Iskolában egy családi nap keretében tartanak felvilágosító előadásokat a gyerekeknek. A Szűcs Sándor Általános Iskola igazgatósága nagy örömmel fogadta a Food Revolution Day koncepcióját – példaértékű a többi iskola számára, hogy ebben az iskolában minden évben rendeznek családi napot, aminek keretében egész nap az egészséges táplálkozásra és sportra nevelő programok várják a gyerekeket.
4. A Mannatural Ételbár kóstolóval egybekötött tortakészítő workshop-t szervez – a nyers étkezés pozitív hatásairól szóló előadással egybekötve.
5. Somerset Teahouse ( Fény u.1.) ingyenes zöld és fehér tea kóstoltatással és a teák fajtáiról, valamint azok egészségügyi hatásairól szóló előadással várja majd az érdeklődő teaimádókat.
6. Az Életkonyha gourmet nyers vegán ebédet szervez Noszvajon, a barlanglakásokban, s a Food Revolution Day keretében ingyenes előadással kedveskedik majd a résztvevőknek, ami az ehető, vadon termő növényekről, valamint a nyers étkezés szervezetre gyakorolt hatásairól szól majd.
7. A Fruccola étterem (V. Kristóf tér 3.)  Food Revolution Utcabállal várja a gyerekeket és azok szüleit, akik animátorok által vezetett, játékos programok keretében ismerhetik meg a zöldségeket és a gyümölcsöket. Egy kis előzetes programajánló: csukott szemmel való zöldség- és gyümölcskóstolás, gyümölcssaláta készítés, házi gyümölcsjoghurt készítés, kitűző és Fruccola-Naptár készítése, vetélkedők és még sok egyéb.
8. AMOM Rendezvényközpont Nagyszínpadán  11:30-tól délután 4-ig egy interaktív főzőshow kerül megrendezésre, aminek főszervezője  Hadarik Rita gasztroblogger. Itt főzőbemutatók, érdekes előadások, dietetikai tanácsadás, gyerekprogramok és vetélkedők várják majd az érdeklődő családokat. A rendezvény szponzorai a MoM Rendezvényközpont és a Miele Magyarország Kft.
9. Anapot pedig a Hősök Terén megrendezésre kerülő Food Revolution Day flash mob-al zárnánk, aminek részleteiről és szervezéséről a Felelős Gasztrohősök lelkes csapata gondoskodik majd.

Önkéntes alapon

Továbbra is várjuk azon szponzorok jelentkezését, akik szívesen támogatnának minket, Food Revolution Day önkénteseket a felmerülő költségek fedezésében (szóróanyagok nyomtatása, pólókészítés, hangosítás), valamint olyan fotósok jelentkezését, akik május 19-én segítenének megörökíteni az első budapesti Food Revolution Napot.
„Részemről ez a projekt egy álommal kezdődött: hogy hazánk is ott lehet a Food Revolution Day világtérképén. A legnagyobb öröm számomra, hogy a sok bizonytalanság ellenére sikerült olyan embereket megismernem, akikkel ezt tovább álmodhattuk és időnket nem sajnálva meg is valósítjuk a magyar emberek javára.”Povodör Judit, Food Revolution Day Budapest nagykövete
www.foodrevolutionday.com