Nem tudnak veszíteni a brit gyerekek

Nem tudnak sportemberekként viselkedni a brit fiatalok, ha elveszítenek egy-egy mérkőzést. Friss helyi felmérés szerint a nézők között helyet foglaló szüleik magatartása is kifogásolható.

Hagyományos brit fair play már a múlttéA brit Marylebone Cricket Club és a Cricket Foundation megbízásából készült az a felmérés, amely arra utal, hajlamosak elragadtatni magukat a brit fiatalok, ha egy-egy sportmérkőzésen nem a remélt eredménnyel teljesítenek. A 8-16 éves gyerekek és szüleik megkérdezésével készült vizsgálat szerint a szülők kétharmada látja úgy, gyermeke rosszul reagál, ha veszít a sportban. Szintén kétharmaduk véli úgy, hogy a meccset néző szülők sem viselkednek helyesen, ha a gyerek hibázik, vagy rosszabbul teljesít.

 

 

Nem ritka a csonttörés a vesztés miatt

 

A szülők állításuk szerint gyakran látják más szülőktől, hogy gúnyolják az ellenfelet, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illetik a bírót és a játékvezetőt. A vesztes fél oldalán, legyen az szülő vagy játékos, a duzzogás, harag és sírás a leggyakoribb reakció, ha mérkőzést veszítenek. A megkérdezett gyerekek említették, hogy tapasztalták már, hogy vesztes társuk dühében a falba rúgott és lábát törte, vagy épp szitkozódva bezárkózott a mosdóba.

 

 

Verseny után azért le tudd csengeni a düh

 

A kutatás nem csak a negatívumokra mutatott rá: a szülők 96 százaléka állította, hogy a mérkőzés megnyerése esetén gyermeke szívélyesen viselkedik az ellenféllel, megköszöni a játékot és méltó partnerként kezet fog a játékot veszített partnerével.ELTE Tátk

(ni)