Mit NE tartalmazzanak a babaápoló szerek?

Az újszülöttek és csecsemők bőre sok tekintetben eltér a felnőttek bőrétől. Sérülékeny és érzékeny a bababőr; így a náluk használt tisztító- és ápolószerek kiválasztásánál különös gonddal kell eljárni.

Alapszabály: azokat az alap- vagy segédanyagokat, amik bőrön történő alkalmazás során potenciálisan agresszívak vagy károsak lehetnek, nem szabad alkalmazni! Ez valamennyi kozmetikai termékre vonatkozik, de különösképpen igaz az újszülöttek és csecsemők részére készült termékek esetén.

Miért szükséges az óvatosság?

Amennyiben nem jutnak át a toxikus anyagok a bőrön, nem kerülnek be annak a mélyebb rétegeibe, a bőrfelületen akkor is előidézhetnek helyi reakciókat (pirosodás, hólyagosodás stb.).

Azonban a bőrön keresztül való átjutásra is van esély, mivel az újszülöttek és csecsemők bőrének a hatóanyagok átjutásával, felszívódásával szembeni ellenálló képessége jóval kisebb, mint felnőtteké; másként kifejezve, a csecsemők vékony bőre viszonylag „áteresztő”.

Emellett, míg egy átlagos tömegű, 3 kg-os újszülötteknél 1 kg testtömegre kb. 700 cm2 bőrfelület jut, addig felnőtteknél csak kb. 250 cm2. A bőrön alkalmazott ápoló vagy gyógyszeres készítményekkel koraszülötteknél és újszülötteknél óvatosan kell bánni, – hiszen a magas bőrfelület/testtömeg arány miatt – egy adott bőrfelület bekenése esetén magas lehet az egy testtömeg-kilogrammra jutó hatóanyag-mennyiség.

Továbbá, az újszülöttek és csecsemők éretlen gyógyszer-metabolizáló (azaz a hatóanyagokat átalakító és vizelettel, széklettel stb. történő kiürülésre alkalmassá tevő) rendszere tovább fokozza a veszélyt, mivel a szervezetbe – akár a bőrön keresztül is – bejutott anyagoktól nehezebben tud az újszülött és a csecsemő megszabadulni.

Számos, a gyermekek számára formulált készítmény tartalmaz olyan anyagokat, amik az újszülött bőr számára ártalmasak lehetnek. Sok esetben a „bőrgyógyászatilag tesztelt”, illetve a „kiegyensúlyozott pH” és egyéb hangzatos kifejezések sem jelentenek garanciát a tökéletes ártalmatlanságra.

Amikkel vigyázni kell

Az alábbi anyagokkal, különösen óvatosnak kell lenni, illetve ajánlatos őket kerülni az újszülötteknél és csecsemőknél:

  • Alkohol: Bár az újszülöttek bőre még éretlen, az alkohol számára már nehezen átjárható. Emiatt alkalmazható a 70 %-os alkohol a megszületést követően – egészen a köldökcsonk leeséséig – annak a fertőtlenítő ápolására is. Azonban a koraszülötteknél és a kis súllyal született újszülötteknél bőrégést és kivörösödést okozhat az alkohol használata, ezekben az esetekben kerülni vagy minimalizálni kell alkalmazását.
  • Hexaklorofén: A hexaklorofénes hintőpor (Sparsorium hexachloropheni pro infante FoNo VII.) az egyike a legkorábban alkalmazott gyógyszeres készítményeknek. A köldökcsonk leeséséig annak a beszórására javasolja az orvosok nagy része. A felületi fertőtlenítő hatással rendelkező hexaklorofént ártalmatlan anyagnak tekintik, amennyiben az alkalmazott készítményben a koncentrációja nem haladja meg a 0,5 %-ot (az említett hintőporban nem haladja meg), továbbá nem alkohollal együtt és egyidejűleg alkalmazzák. Nagy koncentrációban, nagyobb testfelületen alkalmazva az agyi károsodás kockázata fennáll. Emellett a betegtájékoztatók is óva intenek, hogy újszülötteknél és csecsemőknél a testfelület 10 %-ánál nagyobb területen hosszabb ideig nem alkalmazható. Továbbá, óvatosan alkalmazandó koraszülött vagy 2000 g alatti tömegű újszülötteknél.
  • Nátrium-lauril-szulfát: (angolul: sodium lauryl sulfate (SDS vagy NaDS), sodium laurilsulfate vagy sodium lauryl sulfate (SLS)); tisztító hatású anyag, ami a szappanszerű habzó képességgel rendelkezik. Samponokban, habfürdőkben és egyéb kozmetikai termékekben egyaránt előfordulhat. Bár napjainkban rengeteg támadás éri a nátrium-lauril-szulfátot, leszögezendő, hogy rákkeltő hatást nem igazoltak nála. Azonban kimutatták, hogy erős bőrirritáló hatással rendelkezik, gyulladásos folyamatokat, kontakt dermatitiszt vált ki; ami leginkább kifejezett arcbőrön történő alkalmazáskor, ha hosszabb ideig, legalább egy óráig, lemosás nélkül rajta marad. A fertőtlenítő hatású triklozánnal való együttes alkalmazása a bőrön a huzamosabb ideig tartó megtapadását okozhatja.
  • Nátrium-lauril-éter-szulfát: (angolul: sodium laureth sulfate, vagy sodium lauryl ether sulfate; SLES); a szappanhoz hasonló, tisztító, habzó tulajdonságú anyag számos készítményben, így samponokban, folyékony szappanokban, habfürdőkben is megtalálható. Bár a kozmetikai készítményekben alkalmazott koncentrációkban ártalmatlannak tekintett anyag, azonban ahogy számos más detergensnél (zsíros jellegű anyagokat vizes fázisban eloszlató, azaz tisztító) is, a helyi irritációt kiváltó hatás itt is megjelenhet. Állatkísérletesen igazolták az SLES szemet és a bőrt irritáló hatását. Humán felhasználás során is felmerült az irritáció, a kontakt dermatitisz kiváltásának a lehetősége.
  • Parabének: A tartósítószerek a kórokozó mikrobák (baktériumok, gombák stb.) készítményekben való megtelepedését akadályozzák meg. Erre a célra a leggyakrabban alkalmazott vegyületek az ún. parabének közül kerülnek ki. A parabének vegyületcsoport nem egységes, számos vegyület sorolható a kategóriába, mint pl. metil-parabén (azaz metil-para-hidroxi-benzoát), etil-parabén (azaz etil-para-hidroxi-benzoát). A parabének a vizes jellegű hidratálókban, samponokban, nedves törlőkendőkben is gyakran megtalálhatók. Lehetséges, hogy az egyes készítmények által okozott kontakt dermatitisz, kipirosodás a termékek parabén-tartalmával hozható összefüggésbe.
  • Povidon jód és alkoholos jódoldat: Nagy bőrfelületen, hosszabb időn keresztül, rendszeresen alkalmazva a jódos fertőtlenítő szereket, azok képesek olyan mértékben az éretlen újszülött- és csecsemőbőrön átjutni és a vérkeringésbe bekerülni, hogy a pajzsmirigy működésének a zavarát is előidézhetik.
  • Propilénglikol: Számos kenőcsben megtalálható, és bőrégésszerű bőrirritációt válthat ki, különösen 5 %-nál magasabb koncentrációban.

Az előbbi felsorolás nem teljes, az említettek mellett az újszülöttek és csecsemők higiéniai termékeiben a parfümök és színezékek alkalmazását is kerülni kell. A gyümölcsök és édességek illatát idéző készítményeket a csecsemők előszeretettel nyalogathatják, megehetik, azok használatát célszerű kerülni.

Dr. Budai Marianna PhD

szakgyógyszerész