Ha megduzzadnak a gyerek ízületei

Fotó: gettyimages.com

Ha egy gyermeknek megduzzadnak az ízületei, a kétségbeesett szülő azonnal reumatológushoz vinné gyermekét. Szerencsére azonban a „reuma” viszonylag ritka betegség gyermekkorban – ellentétben a gyakori ízületi duzzanattal, melyért többnyire banális okok a felelősek.

A leggyakoribb ok: egy rossz mozdulat

Az ízületi duzzanat leggyakoribb oka a sérülés. Nem nagy balesetről van szó: elég egy rossz mozdulat, ügyetlen ugrás vagy esés – és másnap reggel feltűnik az ízületi duzzanat.

Mi történik ilyenkor? A szerencsétlen mozdulat, az ún. mikrotrauma következtében az ízületi tokon belüli kis erek megrepednek, vérzés lép fel. Mivel a toknak nincs “kijárata”, ezért a növekvő vérmennyiség feszíti a falakat, duzzanatot és fájdalmat okoz. Szerencsére a folyamat magától leáll: minél nagyobb a feszülés, annál nagyobb nyomás jut a vérző erekre is, így a vérzés hamar abbamarad. Ilyenkor nincs más teendő, mint a sérült végtag pihentetése. A vérömleny a legtöbb esetben kb. egy hét alatt magától felszívódik.

A vírusfertőzés is okozó lehet

A másik leggyakoribb ok a vírusfertőzés. Derült égből villámcsapásként érkezik a duzzanat, legfeljebb a megelőző hetekben enyhe hurutos betegség előzi meg.
Az ízületi tokon belül gyulladásos folyamat zajlik, amely folyadéktermeléssel jár, így okozván feszülést és panaszt. A gyermek ettől eltekintve nem kelti nagybeteg benyomását. Gyulladásgátló szerekkel gyorsítható a gyógyulás, amely általában pár napon belül be is következik.

Megelőzés: A vírusos ízületi gyulladás valószínűleg nem előzhető meg, hiszen nem zárhatjuk ki gyermekünket a közösségből. Ugyanúgy sérüléses eredetű ízületi duzzanatok is mindig lesznek. Szerencsére ez a két kór annyira jóindulatú, hogy azt is mondhatnánk: hozzátartoznak az életünkhöz.

A félelmetes Lyme-kor

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór a kullancscsípés utáni jellegzetes, gyűrű alakú bőrkiütéssel kezdődik (de ez hiányozhat is). Az ízületi folyamat csak a betegek egy részében alakul ki, az is többnyire csak egy vagy két ízületet érint. Mivel baktérium okozza, szükség van antibiotikumra is. A tévhittel ellentétben a Lyme-kór kitűnően gyógyítható. Ugyan előfordul visszaesés, de nem súlyos, és maradványtünetek nélkül gyógyul.

Megelőzés: Egy-egy szabadban töltött nap után az esti fürdőt kövesse alapos kullancsellenőrzés. Ha kullancsot fedezünk fel, eszünkbe ne jusson tekergetni, olajozni! A kullancs ugyanis az emésztőrendszerében hordozza a kórokozó baktériumot. Így a nyomorgatás, fojtogatás közben azt visszajuttatja a sebbe.

Csipesszel a vérszívót a nyakánál fogva tépjük ki – de használhatjuk a körmünket is. A fej bent marad, üsse kő! Be fog gyulladni, de nem jobban, mint egy szálka…

Fotó: 123rf.com

Gyulladások szövődményei

Súlyosabb betegségnek számítanak a különböző gennykeltő baktériumok által okozott ízületi gyulladások. Ilyenkor a véráram útján jut a kórokozó az ízületbe, ahol genny szaporodik fel. Ezek a gyermekek már jóval rosszabbul vannak: lázasak, elesettek, rossz a közérzetük. Erélyesen kell gyógyítani, injekcióban kapnak antibiotikumot. A bakteriális okok között még meg kell említenünk a tuberkulózist, amely újra terjedőben van Magyarországon is.

Megelőzés: A bakteriális ízületi gyulladások sokszor más súlyos, elhanyagolt gyulladások szövődményei, amelyekkel időben orvoshoz kellett volna fordulni. A korunkban reneszánszát élő tbc ellen is van védelem: az oltás és a rendszeres ellenőrzés.

Ha az immunredszer zavara okozza a tüneteket

Az okok között utolsóként térünk rá a tulajdonképpeni “reumára”. Mára már az igazi reuma, ez a súlyos betegség hála a penicillinnek és társainak, gyakorlatilag eltűnt. Ezért (legalábbis nálunk) inkább reumaszerű betegségekről beszélünk, melyek többségét az immunrendszer zavara okozza, és a konkrét ok gyakran ismeretlen.

Több formája van, de mindegyikben közös, hogy az ízületi panaszok krónikusak: legalább három hónapja tartanak. Bár e betegség kezelése nem könnyű, szerencsére egyre több gyógymód áll a rendelkezésünkre.

Megelőzés: Mivel a reumatoid betegségek eredete ismeretlen, sajnos nem tudjuk őket megelőzni. A reumás láz ugyan eltűnt, de igen fontos, hogy skarlát és tüszős mandulagyulladás esetén gyermekünk a megfelelő ideig kapjon antibiotikumot.
 
dr. Kállay Krisztián
gyermekorvos