Anorexia – minden ötödik beteg belehal

Fotó: gettyimages.com

Kórosan sovány, egyfolytában az alakja miatt aggódik és jelentősen megváltozott az evésmagatartása. Csak néhány tünet, ami anorexiára utalhat. Tudjunk meg mindet az árulkodó jelekről és a megoldásról!

Jellemzően a fiatal nők betegsége, leggyakrabban a serdülőkorban, 14-17 év körül kezdődik. Az utóbbi időben azonban egyre gyakrabban találkozunk korai pubertáskori, 12-14 éves, illetve prepubertás korban, 9-11 évesen kezdődő kórképpel is.

Eredete: pszichés zavar

A gyermek- és serdülőkorban kezdődő anorexia nervosa kialakulása pszichés eredetű, azonban a komplikációi szomatikus tünetek és kórállapotok, melyek a növekvő és fejlődésben levő szervezet bármely szervét károsíthatják. Jóllehet a komplikációk többsége javul az anorexia sikeres kezelésének hatására, némelyek, elsősorban az csontritkulás és a hossznövekedésben való elmaradás visszafordíthatatlan is lehet.
Követéses vizsgálatok tanulsága szerint a kórkép halálozási rátája a betegség kezdete után 10 évvel 6-10% , 20 év után a 20%-ot is eléri, mely az összes pszichiátriai betegséget figyelembe véve a legmagasabb. A túlélő betegeknek csupán 45-50%-a gyógyul meg, bár többségüknél maradhatnak egyes kóros evési szokások vagy gondolatok. A betegek 30-35%-a bizonyos tünetekben javulást mutat, míg 20%-a  krónikusan anorexiás marad.

Tünetek

Az evészavaros beteg:

  • testképzavarral küzd (soványsága ellenére kövérnek látja magát)
  • intenzíven aggódik alakjával kapcsolatban
  • jelentősen megváltozik az evésmagatartása
  • karcsúsághajszoló viselkedésformákat alkalmaz (pl. túlzó módon sportol, állandóan mozgásban van, állva olvas stb.)
  • erőteljesen fogy,  illetve a gyermek- és serdülőkorban elmarad a testi fejlődése az elégtelen táplálkozás miatt

A fiatalkori testképzavar kialakulásának okai

A testkép megítélésében, az ideális testalak divatjában a kultúra és az adott kor is fontos szerepet játszik.

A nyugati társadalmakban a karcsúság eszményképét legerősebben a média közvetíti. Ismert tény, hogy az anorexia nervosára hajlamos lányoknál a betegség kialakulásában a média lényeges szerepet játszik. A divatos modern életmód, mesterségesen kialakított szépségideál közvetítésével hamis képet kelt a serdülőkben az ideális női alakról és ezáltal jelentős szerepet játszanak a testképzavar kialakulásában.

A tökéletes test tekintetében a zenei klipek modellként szolgálnak a fiataloknak, a kamasz lányok példaképei pedig leginkább innen kerülnek ki.

Kezelési lehetőségek

A pszichoszomatikus kórképek megértésének, diagnosztizálásának és terápiájának szempontjából elengedhetetlen a több szakterületet érintő szemlélet. Emellett fontos, hogy a betegek minél előbb megfelelő kezelésben részesüljenek.

Dr. Pászthy Bea
egyetemi docens
Semmelweis Egyetem, I. Gyermekgyógyászati Klinika