Népszerű és elfeledett skandináv gyerekirodalom a Könyvfesztiválon

A magyar gyerekek körében is rendkívül népszerű számos skandináv mese, például Harisnyás Pippi, Nils Holgersson vagy Pettson és Findusz kalandjai. Sok olyan északi gyermek- és ifjúsági kötet is van azonban, amelyek régen kedveltek voltak, mára azonban jobbára feledésbe merültek. Többek között ezekről beszélt Kucska Zsuzsa gyermekkönyvtáros a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
A szív nélküli óriás és Harisnyás Pippi című beszélgetésen, amelyen Gombos Péter olvasáskutató is beszél az északi népek gyermekirodalmáról, Kucska Zsuzsa saját olvasásélményeit és a Terézvárosi Gyermekkönyvtárban szerzett tapasztalatait osztja meg a közönséggel.
Mint az MTI-nek elmondta, olyan regényeket és mesekönyveket is megismertet a hallgatósággal, melyek régen igen kedveltek voltak, manapság azonban kevesen olvassák.

  • Ilyen például a svéd Per Christian Jersild A Gyermekek Szigete című regénye, amely megszületésekor, a 70-es években szabadszájúnak számított, olyan módon dolgozta fel az anya-gyerek kapcsolatot, valamint egy fiatalember felnövéssel, iskolával és családdal kapcsolatos problémáit, amely akkor még szokatlan és felkavaró volt.
  • Szintén kikerült a köztudatból Barbro Lindgren-Enskog Szigorúan bizalmas! című regénye, amely egy svéd kislány mindennapjait mutatja be visszaemlékezés formájában, hiszen az írónő a saját gyermekkoráról ír – tette hozzá Kucska Zsuzsa.
  • A könyvtáros kiemelte Kerstin Thorvall Pótpapa című könyvét is, amelynek különlegessége, hogy egyik szereplője egy börtönviselt pótpapa, aki bűnöző volt és vissza is kerül a börtönbe, ennek ellenére pozitív végkicsengése van a történetnek.

Olyan témákat feldolgozó könyvek ezek, amelyek akkor még, a 70-es években nem szerepeltek egyértelműen irodalmi művekben – hangsúlyozta Kucska Zsuzsa, aki felhívta a figyelmet Barbara Ring Peik című kötetére is, amely egy árvaságra jutott hatéves kisfiú és egy öreg professzor “összecsiszolódásáról” szól, a mindennapok örömeiről, bánatairól ír bájos humorral.
Astrid Lindgren svéd gyermekkönyv- és forgatókönyvíró kötetei, köztük a Harisnyás Pippi-történetek klasszikus, kötelező, illetve ajánlott olvasmányok – mutatott rá Kucska Zsuzsa, megjegyezve, hogy a szintén Lindgren tollából származó Háztetey Károly-sorozat egyik könyvtári kötetébe egy olvasó bele is írta, hogy “jó könyv”.
Mikulásos történeteivel lopta be magát az olvasók szívébe Mauri Kunnas finn grafikus, képregényíró és gyermekkönyvíró, aki kutyákra dolgozta át a finn nemzeti eposzt Kutya egy Kalevala címmel.
Akiket érdekel a skandináv mitológia, azoknak Kucska Zsuzsa G. Beke Margit Északi istenek című, még a 70-es években megjelent kötetét is ajánlja az Eddából származó történetekkel.
MTI