Gyógyszerész kismama tanácsai – Intim higiénia

gyógyszert szedő kismama nagyban, nő

A Kleopátra fürdéseihez használt szamártej által kínált luxus legendás. A kényeztetés magas fokát fejezi ki a mézben vagy a „tejben-vajban” fürdés is. Tisztálkodás során nemcsak a bőr szépségére és egészségére, hanem az intim területek ápolására is figyelmet kell fordítani, különösen a várandósság alatt.

Az intim régió, a húgycsőnyílás-hüvely-végbélnyílás környékének tisztán tartása a kismama és a magzat egészsége szempontjából is elsőrendű.  A nem megfelelő életmód és helytelen tisztálkodás következményei súlyosak lehetnek: a hüvely bakteriális vagy gombás fertőzései, gyulladásai akár idő előtti fájásokhoz, burokrepedéshez, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz vezethetnek. A megszületett gyermeknél többek között szemproblémák alakulhatnak ki.

Az enyhén savas hüvelyi kémhatás az egészséges

Az antibiotikumos terápia, a dohányzás, a több partnerrel való szexuális kapcsolat, a hüvelyöblítés mind-mind károsíthatják a hüvelyflórát. Az enyhén savas, pH 4 körüli hüvelyi kémhatás az egészség feltétele. Ebben a savas miliőben képesek a Lactobacillusok a hüvelyben megtelepedni és ott védőfunkciójukat kifejteni: a tejsavtermelő Lactobacillusok a kórokozó gombák, baktériumok hüvelyben való megtelepedését, vagy az egyébként is ott élők kóros mértékű elszaporodását gátolják. Sok esetben a gyulladások kialakításában (pl. a bakteriális vaginózisban) olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, azonban a hüvelyben uralkodó környezet egyensúlyának felborulása miatt a kórokozó baktériumok túlnövik a védő Lactobacillusokat. Általában minél kevesebb a tejsavtermelő, védő baktérium, annál több a kórokozó mikroorganizmus, és annál nagyobb a fertőzés- és gyulladásveszély.

Van aki tisztaságmániás és van aki fél a készítményektől – De melyik a helyes?

A várandósság alatt néhány kismama tisztaság-mániásan, habzó készítmények egész sorát használva mosakszik naponta többször is, mások pedig félnek bármilyen készítményt is alkalmazni, nehogy azzal ártsanak a fejlődő magzatnak. A követendő út a két szélsőség között van.

  • Kerülni kell az intim régió lúgos kémhatású, hagyományos szappannal történő tisztítását. Az intim terület tisztítására enyhén savas (kb. pH 4), lehetőleg tejsavat is tartalmazó géleket, mosakodókat vagy habokat célszerű használni. A kínálat széles, a gyógyszertárak és drogériák polcain számos termék között lehet válogatni. Választáskor előnyben részesítendők azok a termékek, amiket bőrgyógyászok és/vagy nőgyógyászok közreműködésével teszteltek. Néhány készítmény természetes eredetű hidratáló, bőrpuhító összetevőt, vitamint is tartalmaz; így például levendula kivonat, homoktövisolaj, allantoin vagy pantenol is megtalálható az összetételben.
  • Az intimzuhanyok, illetve a hüvelyöblítés, irrigálás várandósság alatt kerülendők. Ezek a módszerek a hüvely természetes baktériumflórájának a kimosásához vezetnek; miközben a kimosott baktériumok lényeges védőfunkciót látnak el. A túlzott tisztálkodással éppen ellenkező eredményt érnek el a nők: a kórokozó baktériumok, gombák elszaporodásának – védő baktériumok hiányában – sokkal nagyobb a valószínűsége.
  • Várandóság idején nem javasolt az intim dezodorok használata sem.
  • A napi tisztálkodás során a hüvelynek külső tisztítására van szüksége, „belülről” nem kell azt tisztára mosni.
  • Fürdés, különösen pezsgőfürdő helyett célszerű a langyos-meleg vízzel való zuhanyozást választani.
  • A nedves, meleg környezet a kórokozók elszaporodásának kedvez. Ennek megelőzésére a műszálas, szorító fehérnemű vagy tanga helyett jól szellőző, kényelmes, pamut anyagút ajánlanak a kismamáknak, olyat, ami magasabb hőmérsékleten is mosható. Az illatosított, nem szellőző tisztasági betétek helyett szellőzőt kell választani.

Bármilyen elővigyázatosság és tisztálkodás ellenére is kialakulhat hüvelytáji viszketés, pirosodás, szúrós, kellemetlen szagú váladékozás; ebben az esetben a szülész-nőgyógyász szakorvos mielőbbi felkeresése a kismama és a magzat érdekében elengedhetetlen.

Dr. Budai Marianna

szakgyógyszerész