Szép álmokat kisbabám!

A gyermekek többsége élete első 12 hónapjában rendszeresen felkel éjjelenként. A nyugodt, és zavarmentes éjszaka ritka adomány, és nem is lehet elvárni a babától.

Miért kelnek fel gyakran a gyerekek?

Alvás közben váltakozva követik egymást az alvás különböző szakaszai. Az idősebbek számára nem okoz gondot ezeket a szakaszokat átkötni: egy pillanatra felébrednek, majd megfordulnak és alszanak tovább, mintha mi sem történt volna. Azért tudnak könnyedén átlépni egyik szakaszból a másikba, mert a környezetben vannak arra utaló jelek, hogy éjszaka van, az alvás ideje.
A picik még nem tanulták meg ezeket a jeleket. Ha a szoptatás, egy játékfigura, vagy a ringatás jelzi számára az alvásidőt, akkor az éjszakai felkelésnél is ezeket a jeleket kell megmutatni, hogy újra el tudjon aludni.

Mennyit kell aludnia a babának?

Nincsenek jól meghatározható szabályok. Meglehetősen ritka, ha egy pici csecsemő átalussza az éjszakát. Nekik még szükségük van a rendszeres etetésre és figyelemre. Azonban, ha a gyermek nagyon keveset alszik, és nagyon sokat sír, akkor elsőként mindenképp gyermekorvoshoz kell fordulni, mert lehet, hogy betegség, vagy más egészségügyi probléma áll a háttérben.

Rutin bevezetése

Körülbelül 3 és 6 hónapos korban a rendszeresség és a napi rutin nagyon fontossá válik a gyermek számára. Amilyen korán csak lehet, érdemes lefekvési rutint vezetni: például meleg fürdő után csöndes etetés és babusgatás.
Ideális esetben a 3-6 hónapos baba többet alszik éjszaka, mint nappal, de nem érdemes túlságosan aggódni, ha nem ez a helyzet. Sokat segíthet, ha jegyzetelik, hogy mikor van etetés, és mikor van alvás: így jobban lehet követni, hogy ez az alvási minta változik-e.

Tippek csecsemők altatására

  • A gyermeket hanyatt érdemes megpróbálni lefektetni, míg még ébren van. Így megpróbálhatja lenyugtatni magát és elaludni.
  • Egy picit érdemes magára hagyni, még akkor is, ha sírásra áll a helyzet. Rövid ideig tartó sírás (néhány perc) után lehet, hogy el tud majd magától aludni.
  • A kicsi babák gyakran kelnek fel éjszaka arra, hogy éhesek. Ez teljesen természetes: az éjszakai etetéseket meg lehet próbálni egy kicsit kevésbé fontosan kezelni. Szemkontaktus, nagyobb zajok és teljes világítás nélküli etetés segíthet a babának elválasztani a nappalt az éjszakától.
  • Érdemes ellenőrizni, hogy kényelmesen érzi magát a baba (pelenkaellenőrzés), jóllakott-e és nem szomjas-e?
  • A hőmérséklet is fontos. Gondolni kell arra, hogy esetleg fázik-e vagy esetleg huzat van, vagy épp ellenkezőleg melege van.
  • Vannak babák, akik szeretik a sötétet, vannak, akik inkább a visszafogott, lágy fényt kedvelik. Rengeteg különböző felhúzható, altatódalt játszó kisjáték van forgalomban, ami segíthet a babának elaludni. A háztartási gépek zajainak néha hipnotikus ereje van: mosógép, porszívó, hajszárító. Gondos elővigyázatossággal ezek is bevethetők. A hirtelen zajokat érdemes kerülni.
  • A zene és a ritmikus mozdulatok szintén nyugtatólag hatnak a babákra. A babakocsi mozgása, vagy egy gyermekhinta, bölcső ütemes ringása gyakran megkönnyíti az elalvást.
  • A babahordozók (kenguru, hordozókendő stb.) egyszerre tudják a folyamatos mozgást és az anya vagy a apa közelségét biztosítani a baba számára.
  • Játékok a gyermekágyban segítik megakadályozni az unatkozás, és egy jobb és élvezetesebb helyet teremtenek a babának, különösen, ha három hónapnál idősebb a baba.

 

Sose rázd a kisbabát!

A gyermek megrázása a 0-3 éves korú gyermekeket érintő leggyakoribb bántalmazási forma. Általában a fáradt, kontrolljukat veszett szülők, gondozók okozzák ezt a sérülést.
Elmondható, hogy a felnőttek nem is sejtik, hogy milyen súlyos sérüléseket okozhatnak ezzel a babáknak. Az ilyen bántalmazáson átesett babák jellegzetes kórképet mutatnak, melynek angol neve „Shaken Baby Syndrome” vagyis magyarul a „megrázott gyermek szindróma”.
Jellemző, hogy a legsúlyosabb esetekben agyvérzés, gerincsérülés léphet fel, mely kb. 20%-ban a gyermek halálát okozza. A túlélők jelentős része maradandó károsodást szenved.
ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet