Fájdalommentes fogbeültetés

Nincs ödéma, nincsenek sebek, varratok, nincs kék-zöld folt a véraláfutások miatt, sőt a fájdalom is nagyságrendekkel kisebb azzal a navigációs sebészeti módszerrel, amellyel fájdalommentesen kerülhet sor a fogászati implantátumok beültetésére.

Hat évvel ezelőtt, 2005-ben, az első sikeres fogászati implantátum beültetésének 40. évfordulóján mutatták be először azt a sebészi módszert, melynek segítségével úgy kerülhet sor a beültetésre, hogy ahhoz nem kell felnyitni az ínyt, nem szükséges feltárni az állcsontot. A Magyarországon is már néhány rendelőben használt Nobel Guide protokollról dr. Czinkóczky Béla számolt be.

\”A módszer lényege, hogy számítógépes tervezés eredményeként olyan sebészi sablont gyártatunk le Svédországban, melynek alkalmazásával csupán akkora sebet kell ejteni az ínyen, amekkora a beültetett műgyökér átmérője. Ez általában három- négy millimétert jelent\”- kezdte az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője, szájsebész fogszakorvos.

A beültetés menete

A műtét előtt egy speciális röntgenvizsgálatra van szükség, és ez alapján kerül sor a három dimenziós tervezésre. A műtét teljes menetét, az implantátumok pontos helyzetét, azok paramétereit előre, a számítógép monitorja előtt ülve tervezzük meg, így az adott beavatkozások pontossága is nagyságrendekkel jobb, mint a hagyományos feltárással történő implantátum beültetéseké. Az implantációra akkor kerül sor, amikor a sablon megérkezik Stockholmból, ehhez három- négy napra van szükség.

Az új módszer előnyei

A szakember szerint a módszer nagy előnye, hogy a beavatkozást követően minimálisak a kellemetlenségek. Nincs ödéma, nincsenek sebek, varratok, nincs kék-zöld folt a véraláfutások  miatt, és a fájdalom is nagyságrendekkel kisebb, mint egy kiterjedt nagy feltárással járó beavatkozás után. A minimálinvazív technikának köszönhetően a páciens általában egy – két nappal a műtét után teljesen a megszokott életét élheti. A végeredmény szempontjából pedig a legfontosabb előny a kiszámítható és megjósolható optimális eredmény, ami a kezelőorvos számára éppoly fontos, mint a foghiányos páciens számára.

\”Az elmúlt évek alatt több száz műtétet végeztünk ilyen módszerrel, és elmondhatom, hogy a Nobel Guide forradalmasította az implantációs sebészetet. Eredményei, sikeressége semmilyen tekintetben nem tér el a korábbi, hagyományos műtéti technikával történő beültetésektől. Amikor egynél több implantátum beültetésére van szükség, mindenképpen érdemes megfontolni az alkalmazását\” véli dr. Czinkóczky.Czinkoczky(BSD)