A memória kialakulása

A gyermekpszichológusok szerint a bébi memóriája már a születés előtt működni kezd. A memória szolgáltatja azokat az építőköveket, amelyek segítségével a kicsi felépíti önmaga számára az őt körülvevő világ megértésének hatalmas épületét.
Bébijének  memóriája teszi lehetővé, hogy az ön arcát meg tudja különböztetni mindenki másétól, akiket látni szokott maga körül. Azt is a memóriájának köszönheti, hogy néhány másodperccel a szopás előtt izgatottá válik, pedig még a szája nem is ért az anyatejhez – a bébi ugyanis emlékszik rá, hogy amikor a mamája egy bizonyos módon magához öleli, gyorsan következni fog a finom tej.

Korai jelek

Honnan tudják tehát a kutatók, hogy működik a memória? Nos, felfedezték a következőket:

  • A néhány órás újszülött erőteljesebben reagál az általa még a mamája hasában hallott hangokra, mint az újakra. Ha ön, a mama, rendszeresen hallgatta kedvenc zenéjét a terhessége hatodik hónapjától kezdve, a baba a felismerés jeleit fogja adni, amikor megszületése után hallja ugyanazt a zenét.
  • Az “emlékeztetők” javítják a memóriát. Az egyik vizsgálódás idején egy három hónapos babának megtanították, hogyan kell megmozgatni a csörgőket, melyeket a kiságya fölé feszítettek ki. Amikor két hét múlva újra megmutatták a csörgőket a babának, úgy látszott, elfelejtette, hogyan kell rázogatni. Amikor az anyukája “emlékeztetőül” enyhén megrázta egyszer a csörgőt, a baba memóriája helyreállt.
  • Amikor még csak néhány hetes a bébi, általában a memóriája legfeljebb két napig tart. A kutatások azonban megerősítették, hogy mire a pici öt hónapos lesz, tud már emlékezni az arcokra 14 napig is, “lefényképezi” magának azokat.
  • Egyes kisbabák memóriája hosszú ideig is eltarthat. Pszichológus-kutatók bizonyos hangokat játszottak le egy hónapos bébiknek. Két évvel később ugyanazokat a hangokat hallhatták a kicsik. Viselkedésük elárulta, hogy számos hangra emlékeznek.

Memóriatípusok

Az ön egyre jobban fejlődő kisbabája öt különböző memória-típussal rendelkezik, melyek mindegyike a felfogóképességével függ össze. Minél több memóriafajta lép működésbe, annál könnyebben tanul és emlékezik a baba. Ez az ötféle memóriatípus a következő lehet:
Vizuális memória: Hogy emlékezzék az arcokra, képekre.
Hallásbeli memória: A hangok, zajok és zene felidézésére.
Szaglószervi memória: Szagok és ízek megjegyzésére.
Jelentéstani memória: A szavak értelmének megfejtésére.
Mozgásérzeti memória: Kar-, láb- és testmozgások végrehajtására.

Ha nem látja, nem emlékszik

A bújócska-szerű játék jó módja annak, hogy ellenőrizze a bébije fejlődő memóriáját. Amikor kb. három hónapos, ültesse bele egy gyermekszékbe vagy más bébi-ülőkébe. Ragadja meg a figyelmét egy kis játékkal úgy, hogy szándékosan arra nézzen. Majd fedje le a játékot egy kendővel úgy, hogy a kendő azt teljesen elrejtse  –  van esély rá, hogy ebben a korban nem mutatja a baba semmilyen jelét annak, hogy a játékot keresné, mintha elfelejtette volna. Ha azonban hat hónappal később játssza vele ugyanezt a játékot, le fogja húzni a leplet a játékról.
Hat hónapos korban a legtöbb bébi szeret “kukucs” játékot játszani. A kicsi élvezettel fog visítani, amikor ön eltakarja az arcát a kezével, és megkérdezi. “Hol van a mama?” Most már ő tudja, hogy a mami arca ott van a keze mögött, és örömmel veszi el az ön kezét onnan.
A baba a második évében szívesen játszik 2bújtasd el a macit” játékot. Kérje meg őt, hogy rejtse el valahová a szobában a maciját, amíg ön becsukja a szemét. Amikor ez megtörtént, nyissa ki a szemét, és kezdje lázasan keresni a mackót. Amikor a maci rejtekhelye közelébe ér, a kicsi elkezd majd sikongatni, ezzel bizonyítva, hogy emlékszik rá, hová rejtette a játékot.

Hogyan fejlődik a memória a legkisebbeknél?

Az alábbiak ahhoz adnak útmutatást, mi várható a babáktól a különböző életkorokban:
3. hónap Amikor készen áll a fürdésre, izgatottá válik már akkor, amikor még nem is látja a fürdővizet, mert emlékszik az azt megelőző eseményekre, például, hogy levetkőztetik.
6. hónap Amint ön átad a kicsinek egy játékot, hagyja leesni a földre. Ő azonnal keresni fogja, mert a mentális képzeletét már megfogta a leesett tárgy.
9. hónap Rejtsen el egy kis játékot egy lefordított bögre alá úgy, hogy azt a baba lássa. Érte fog nyúlni, felemeli a bögrét, és kiveszi a játékot, bizonyítva fejlett memóriáját.
1. év Ha ön azt mondja neki: “Add ide légy szíves a csészét”, és ő látja is önt, amint beszél, figyelni fog, tudni fogja, ön mit kér, és oda fogja adni a csészét.
 
patikamagazin.hu