Lassan ébrednek a kullancsok

A kullancsok többféle betegséget terjeszthetnek. Ezek közül leginkább a Lyme-kórt okozó Borrelia és az agyhártya-, agyvelőgyulladást okozó – kullancs-encephalitis – vírus jelentős.

  • Az agyvelőgyulladás vírusa kéthetes lappangási idő után, influenza jellegű tüneteket okoz: izomfájdalmat, lázat, fejfájást. A beteg – az esetek legnagyobb részében – pár nap alatt gyógyul, felismerésre sem kerül a kórokozó. A fertőzöttek 10 százalékában ismét fellángol a betegség.
  • A második fázisban, ami kb. 2 héttel az első után kezdődik, idegrendszeri gyulladás alakul ki, melyet heves fejfájás, hányás és tarkókötöttség jelez. Ezek az agyhártyagyulladás tünetei, amelyek kórházi megfigyelést és kivizsgálást igényelnek. Súlyosabb esetben az agyvelőt és az idegdúcokat is megtámadja a vírus, maradandó károsodást, izombénulást okozva, sőt a betegség sajnos akár halálos kimenetelű is lehet.

Védekezési lehetőségek

A kullancsok által terjesztett betegség elleni védekezés többféle módon történhet. Legfontosabb ezek közül a csípés megelőzése. A fertőzött területen megfelelő öltözetet kell viselni. A hosszú szárú nadrág (zokniba tűrve) megakadályozza, hogy az alacsony ágakon és fűszálak fonákján várakozó élősdi a bőrre juthasson. A rovarriasztók (Protect B, Szuku, Autan, Off stb.) a szabad bőrfelületre, ruhára fújva hatékonyan csökkentik a rovarcsípések esélyét (szúnyogét is). A séta, biciklizés, futás után a bőr alapos átvizsgálása tanácsos, a hajlatokat (külső nemi szervek környéke), a hajas fejbőr peremét, a fül mögötti területet is beleértve. A fertőzés esélyét csökkenti, ha minél hamarabb eltávolítják a rovart.

A kullancs eltávolítása

A kullancs eltávolításához nem kell szakember. A körmök közé szorítva vagy csipesszel megfogva a szívószervét, minél közelebb a bőrhöz, határozott mozdulattal ki lehet fordítani vagy emelni az állatot. Gyógyszertárakban rugós csipeszt vagy kullancskivevő kanalat lehet kapni, ezek megkönnyítik a rovar eltávolítását, amolyan „jó, ha van otthon” eszközök. Ha kéznél van sebfertőtlenítő, azzal letörölhető a bőr. 1-2 napig még pici, pirosas, esetleg viszkető bőrelváltozás maradhat a csípés helyén, mely teljesen ártalmatlan. Más a helyzet a körkörösen növekedő, nem fájdalmas, nem viszkető bőrpírral, melynek közepe elhalványul, széle kokárdaszerűen éles. Ez a Lyme-kórt terjesztő Borrelia-fertőzés egyik tünete. Bőrgyógyász lássa a reakciót, ő döntse el, mi a teendő. Egyéb kullancs okozta fertőzés is előfordul, de ritkaságszámba megy.

Ha az oltást választjuk

A kullancs terjesztette agyvelőgyulladás ellen igen hatékony oltóanyag áll rendelkezésre. A javasolt oltási rend szerint két oltás adandó egy hónap különbséggel, majd 9-12 hónap múlva a harmadik. Például a szeptembertől kezdve 0-1, 9-12 hónapos időközzel áprilisra teljes a védelem. Emlékeztető oltásra háromévenként, tavasszal van szükség.

Az oltóanyagok nagyon korszerűek, tartósítószert nem tartalmaznak, sőt az egyik típusú oltóanyagban emberi véralkotórész sem található, amely alkalmazását még biztonságosabbá teszi.

Van úgynevezett gyorsított oltási rend is, ha valaki tavasszal, a kullancsrajzás előtt kér védőoltást. Minél hamarabb keressék fel háziorvosukat azok, akik most fogják először kérni az oltást.

Az oltás ellenjavallata igen szűk körű. Nem kaphatják azok, akiknek fulladással járó súlyos tojásallergiájuk vagy autoimmun betegségük van. Egyéves kor alatti gyermekek oltása csak akkor szükséges, ha a fertőzésveszély nagy, például Zala, Győr-Sopron, Baranya, Vas és Nógrád megye erdős vidékein.

Ha valamilyen oknál fogva elmarad egy oltás, nem szükséges az egész sorozatot elölről kezdeni. Az oltásokat be kell íratni az oltási könyvbe, így könnyen ellenőrizhető a következő esedékessége.

Gyermeknél előfordul, hogy más, ún. életkor szerint kötelező oltással egybeesik a kullancs-encephalitis elleni oltás. Az egy időben adott oltások nem csökkentik egymás hatását és nem gyakoribbak a helyi reakciók sem.

Az évek óta alkalmazott védőoltásnak, az egyre melegebb és szárazabb nyárnak köszönhetően Magyarországon csökken a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás.

Az előrelátó, természetkedvelő felnőtt és gyermekét féltő szülő konzultáljon háziorvosával, hogy számára szükséges-e és mikor adható a kullancs-encephalitis elleni oltás. Emellett ne felejtse el, hogy a védekezés fontos része a vérszívó csípésének kerülése és a kullancs korai eltávolítása.

dr. Jelenik Zsuzsanna

főorvos

www.patikamagazin.hu