Séta babának és mamának

Anyuka és kisbaba számára új nap indul. A reggeli rutin után sétálni indulnak. Nem ám csak úgy, céltalanul. Felfedező körútra indulnak a természetbe. Az anyuka tudja, érzi, hogy a gyermekének jót tesz a friss levegő, és hogy kinn sokkal több mindent tud mutatni a világból, mint otthon. Neki is jót tesz, hisz lelazulhat, felfrissülhet és a levegővel energiát szippanthat magába.

Egy jó séta a parkban mindenkinek jót tesz

 • Jó a babádnak, mert megannyi újdonsággal találkozhat. Egy séta valódi kitekintés neki a világba. A jó levegőn eltöltött idő jótékony hatással van az étvágyára és az alvására (kisebbeknél akár a séta alatt, nagyobbaknál pedig utána).
 • A séta jót tesz Neked is, hisz kikapcsolódhatsz a jó levegőn. Igazi felfrissülést, feszültségoldást és feltöltődést jelenthet. A sétában ott van az érzelem, az értelem és a spiritualitás. A tétlen szemlélődéssel ki tudod kapcsolni a belül zsongó gondolataidat, a kellemes testi aktivitással le tudod lazítani a feszültségtől, vagy egyoldalú terheléstől görcsbe állt izmaidat és energiát gyűjthetsz a természetből. A séta felfogható egyfajta meditációnak is.

A séta kaland a kicsiknek

Anyuka minden nap új ötlettel kerekedik fel. Célja van a sétáknak, megfigyelik a környezetet – embereket, állatokat, a természetet. Anyuka mesél, bemutat és gyermekét karjában tartva szórakoztat. Babája szinte már várja, hogy aznap milyen meglepetéseket tartogat a számára.

A séta mesével tarkítva már egészen pici bébikkel/bébiknek is határtalan kalandok forrása. Amikor a babádnak mesélsz, valójában segítesz neki a környezet nyújtotta információ tengerben kiigazodni. A pici a szavak konkrét jelentését nem érti még, mégis nagy érdeklődéssel figyeli hangodat, gesztusaidat.  A kellemes zsongás többet mond, mint maguk a szavak: „anyukám itt van, vigyáz rám és most semmi sem lehet fontosabb, mint, hogy a világról meséljen nekem”. A nagyobb gyermekeknek pedig már igazi kihívásokat is nyújt a környezet: lehet pocsolyában tapicskolni, köveket, leveleket gyűjteni, farönkre mászni, fűben sétálni mezítláb, stb… Az örömön túl mennyi mindent tanul eközben a baba önmagáról, és a környezetéről.

Tippek

 1. Indulás előtt mindig válassz előre egy úti célt, egy csendes helyet, ahova akár le is telepedhettek majd a gyermekkel. Az úti cél lehet minden nap más.
 1. Helyes testtartás: Járás közben tudatosan figyelj a helyes testtartásra. Súlyvonalad egy egyenes vonal, mely a gerincoszlop természetes görbületeit, a csípő, térd és bokaízületeket köti össze. Vegyél egy mély levegőt, engedd le a vállat, lazíts. Tekinteted nézzen előre, nyújtsd ki a nyakat, emeld ki a mellkast, a hasat húzd be. A fejet ne told előre, törzzsel se dőlj előre. Lépéskor talpad teljes felületén gördülj át.
 1. Relax séta: Séta közben hallgass relaxációs zenét (mp3 lejátszóval, fejhallgatóval).  Lélegezz mélyeket, gondolj arra, hogy minden kilégzéssel távozik minden feszültség belőled. Figyelmedet összpontosíts a külvilágra. Tekints a távolba, a szemlélődéssel állítsd le a belül kavargó gondolatokat. Vedd észre a szépet magad körül.
 1. Lazító séta: Séta közben néhány lazító-nyújtó gyakorlatot végezhetsz. Mindegyik gyakorlat közben figyelj a mély légzésre. Hangold össze a mozdulatokat a lépéssel és a be és kilégzéssel. Ismételj minden gyakorlatot 10-szer.
 • fejbillentés balra, jobbra
 • fejkörzés balra, jobbra  csak előre (hátra nem)
 • vállemelés fel, majd leengedés
 • vállkörzés előre, hátra
 • hát domborítása és homorítása
 • lábujjhegyen járás, sarkon járás
 1. Kocogás: Séta helyett kocogj. Végezd az alábbi gyakorlatokat.
 • 10 lépés járás, 10 lépés futás (ismételd 10-szer)
 • 10 lépés járás, 10 lépés térdemeléssel futás (ismételd 10-szer)
 • 10 lépés járás, 10 lépés futás, 10 lépés térdemeléssel futás (ismételd 5-ször)
 • 10 lépés járás, 10 lépés sarokemeléssel futás (ismételd 10-szer)
 • 10 lépés járás, 10 lépés futás, 10 lépés sarokemeléssel futás (ismételd 5-ször)
 • 10 lépés járás, 10 lépés futás, 10 lépés térdemeléssel futás, 10 lépés sarokemeléssel futás (ismételd 5-ször)

Csoba Ildikó

testnevelő tanár

www.tuttifitti.hu