Víziszony – bébiúsztatás vagy hidroterápia a megoldás?

A hidrofóbia, a víziszony egy eredetileg kellemes elfoglaltságot, az úszást, a vízben lubickolást fordítja rettegésbe.

Megszületésünk előtti legszebb élményünk a folyadékban lebegés – a magzatvízben, anyánk hasában. Bár egy magzat sem számolt be még erről, mégsem vonja senki kétségbe, hogy nagyszerűen érzi magát az anyaméhben „úszkálva”…

De akárhogy is van, rengetegen félnek betegesen a víztől. Érthető hát, hogy sokan – a bébiúsztatás hívei és tudorai – már igen korán igyekeznek a vízhez szoktatni a gyereküket. A legelszántabb szülők már kéthetes kortól, szinte ahogy leválik a köldökcsonk, a nagykádban fürdetik a bébijüket, mondván, ott jobban tud mozogni, és élvezi a lebegést, persze az óvó anyai karokban. Háromhetes kortól aztán óvatosan húzzák, tornáztatják, úsztatják a vízen a kicsiket, akik többnyire élvezik is ezt a mozgásfajtát.

A gyermek a víz alatt – de ha csak víz éri is a baba arcát – reflexszerűen becsukja a száját és visszatartja a levegőt. Azaz nem kerül víz a szájába, így a légutakba sem.

Több olyan mozgáspedagógussal is beszéltem, akik elsősorban fogyatékos gyerekek hidroterápiás fejlesztésével foglalkoznak – és akik kifejezetten tartózkodó álláspontot foglaltak el a bébiúsztatással kapcsolatban.

A hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika több órás egyéni foglalkozást igényel – lehetőleg a szülő bevonásával.

Ez az úszástanítás nem teljesítményorientált. Szó sem lehet víz alá nyomásról és nem is ugorhat a vízbe, azzal, hogy majd elkapják, hisz a fej ilyenkor óhatatlanul rövidebb-hosszabb időre víz alá kerül.

A fóbiáknál elsősorban az ideges tüneteket kell feltárni és orvosolni, csak aztán jöhet az elszoktatás, illetve vízhez szoktatás. Tehát a hidrofóbia gyógyítása komplex – pszichológus bevonását is igényli. Ezért mindig beszéljük meg szakemberrel, ha a csecsemőúsztatás valamelyik formája mellett döntünk.

Dr. Nemes János