Aludj jól, légy egészséges!

Fotó: pixabay.com

A minőségi alvás hiánya valós problémát jelent a világ különböző területein élő emberek számára, az általános levertség mellett akár cukorbetegséghez, stroke-hoz, vagy szívbetegségekhez is vezethet.

Az alvási problémák globális veszélyt jelentenek, a Föld népességének közel 45%-a szenved valamilyen mértékű alvászavarban. Az olyan betegségek, mint az inszomnia, a nyugtalan lábak szindróma, vagy az alvással összefüggő légzészavarok (pl. obstruktív alvási apnoé) a minőségi alvás hiányához vezetnek, amelynek következtében számos egészségügyi probléma alakulhat ki. Az elégtelen alvás koncentrációzavarokhoz, a figyelem lankadásához, teljesítménycsökkenéshez és akár végzetes közúti balesethez is vezethet. Az alvászavarok jelentős része gondozást igényel, ennek alapfeltétele, hogy a beteg maga is részesévé váljon e folyamatnak.

 Veszélyben az alvás

Az alvás nagyon fontos összetevője, feltétele az általános jólétnek, hiszen hatással van a mentális, fizikai és érzelmi állapotra is, legyen szó gyerekről vagy felnőttről. Az „Aludni jó” kampány célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az alvás egy emberi kiváltság, amelyet sajnos gyakran veszélyeztetnek a modern, rohanó világ megváltozott körülményei, valamint a különböző alvászavarok. Az ember átlagos alvásszükséglete 7 óra, azonban Dr. Szakács Zoltán, a Társaság elnöke szerint legalább 6 órán át tartó, nyugodt alvásra mindenkinek szüksége van.

Az alvászavar következményei

Mivel az alvással összefüggő betegségek azonnali és látványos tünetekkel nem járnak, ezért sokan nem is tekintik komoly gondnak ezeket a problémákat. Az alvázavarok azonban – ahogy azt Dr. Szakács Zoltán is elmondta – olyan szövődményekhez is vezethetnek, amelyek jelentősen megnövelik többek között a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, tartós éjszakai légzéskimaradást okozhatnak, ezáltal könnyen szív- és érrendszeri betegségek kifejlődéséhez vezethetnek.

 A rettegett narkolepszia

Az egyik legnagyobb problémát okozó alvásbetegség a sokat emlegetett narkolepszia, amely az alvás-ébrenlét szabályozásának zavara. A narkolepsziában szenvedő betegek állandó fáradtságot, álmosságot éreznek, életüket leküzdhetetlen nappali alvásrohamok keserítik meg. Ez az alvászavar megközelítőleg minden kétezredik embernél fordul elő.

 Alvászavar gyermekkorban

Fontos tehát, hogy amint bármilyen alvási nehézséget egyéb problémát észlelünk, rögtön keressünk fel egy szakembert. Figyeljük folyamatosan gyermekeink álmát is, hiszen az alvászavarokkal nem csak a felnőtteknek kell megküzdeniük. A gyenge minőségű alvás a gyerekek közel 25 százalékát érinti. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hiánya könnyen elhízáshoz, viselkedési problémákhoz (pl. túlzott agresszivitás), tartós frusztrációhoz, memóriazavarokhoz vezethetnek. Az alvászavarokkal küszködő gyerek nehezebben tud koncentrálni, így az iskolában is komoly problémákkal nézhet szembe, könnyen lemaradhat társaitól. A lankadó figyelem következtében a fiatalok a baleseteknek is fokozottabban vannak ki téve.

 Az alvászavar népbetegség

A szakemberek szeretnék, ha minél több fiatal lenne tisztában az alvási problémák jelentőségével. A Magyar Alvástársaság tudatosítani szeretné mindenkiben, hogy az alvászavarok népbetegségnek számítanak. Éppen ezért olyan fontos, hogy mindenki tisztában legyen az ebből származó súlyos következményekkel. Aki tartósan nem képes elaludni, elegendő ideig aludni, vagy alvását többször ébredések szakítják meg (inszomnia), esetleg elfojthatatlan alváskényszert érez, amely alvásrohamokban testesül meg (narkolepszia) és folyamatos, állandó fáradtságot, aluszékonyságot érez, haladéktalanul keressen fel egy szomnológus szakembert.
 
A pihentető alvás tízparancsolata

  1. Vigyen rendszert az alvási szokásaiba, feküdjön és keljen ugyanabban az időben!
  2. Amennyiben nap közben le szokott pihenni, ez semmiképpen se tartson 45 percnél tovább!
  3. Lefekvés előtt 4 órával ne fogyasszon túlzott mértékben alkoholt és ne dohányozzon!
  4. Lefekvés előtt 6 órával ne igyon koffein tartalmú italokat, és ne egyen csokoládét!
  5. Lefekvés előtt 4 órával ne egyen nehéz, fűszeres vagy cukros ételeket!
  6. Végezzen rendszeres testmozgást, de semmiképpen sem közvetlenül lefekvés előtt!
  7. Gondoskodjon róla, hogy fekhelye kényelmes legyen!
  8. Találja meg azt a hőmérsékletet, amelyben kényelmesen tud aludni! Ügyeljen szobája folyamatos szellőzésére!
  9. Próbáljon meg kizárni minden zajhatást, és gondoskodjon a szoba gondos sötétítéséről!
  10. Kizárólag alvásra, vagy szexuális együttlétre használja az ágyát, lehetőség szerint a munkáját ne itt végezze!

 
Az „Aludni jó” kampányról, a különböző alvászavarokról bővebb információt kaphat, ha ellátogat az aludnijo.hu weboldalra.
 
DiamondAgency