Bébik, kicsik és nagyok

Kicsiknek tilos a mentolt?

A bébiknél és a kicsiknél számos étel, ital tartozik a „tilos”kategóriába. Gyógyszerek és gyógytermékek kapcsán a tiltott termékek sora tovább bővül.

Két éves kor alatti kisgyermekeknek nem szabad mentol tartalmú készítményeket adni; sem mentolt tartalmazó mellkas bedörzsölőként, sem teaként, sem pedig inhalációs célra!

A mentol

Maga a mentol színtelen, kristályos, jellegzetes illatú anyag. Ilyen formában azonban ritkán lehet vele találkozni. Ellenben a mentolban gazdag borsmentaolaj vagy borsmentatea jellegzetesen friss és kellemes illata mindenki számára ismert.

A borsmenta (latinul: Mentha piperita; népies nevén borsos menta, kámforos menta vagy hidegmenta) ismert teanövény, aminek a hűs, mentolos ízű leveleiből (latinul: Menthae piperitae folium) forrázással készíthető tea. Emésztési zavaroknál, felfúvódásnál kedvező hatású a mentalevelekből készült tea.

A mentolban dús borsmentaolajat (latinul: Menthae piperitae aetheroleuma borsmenta leveleiből nyerik ki. Kenőcsök összetevőjeként a mellkas és hát bedörzsölésére, illetve vízbe csepegtetve inhalációra használják a borsmenta leveleiből nyert illóolajat orrnyálkahártya-gyulladásnál, köhögésnél, hurutos megbetegedéseknél.

A mentolos mellkas bedörzsölők hatóanyagai részben a bőrön át jutnak be a szervezetbe, részben a test melege és a bedörzsölés miatti elpárolgást követően lélegzi be azokat a beteg. Inhalációs alkalmazásnál szintén belégzéssel jut a szervezetbe a mentol.

Két éves kor alatti kicsiknek ne adjunk mentát

Nátha, orrdugulás vagy köhögés esetén sok szülő az erős, mentolos illatú bedörzsölővel keni be gyermeke mellkasát, hátát vagy mentolt, borsmenta illóolajat is tartalmazó szereket használ inhalációra a gyermekénél vagy borsmenta teát itat vele,- sokszor ugyanazt, amit ő felnőttként is használ. Teszi mindezt jó szándékkal, miközben tudnia kellene, hogy két éves kor alatt a mentolos, borsmenta illóolajos készítmények használata kerülendő.

A mentol vagy a borsmentaolaj két éves kor alatti gyermekeknél légzési nehézséget vagy fulladásos rohamot válthat ki. A mentolos készítmények egyes bébiknél és kisgyermekeknél olyan súlyos légszomjat okozhatnak, ami kórházi ellátást igényel. Az átható illatú illóolajok komponensei, de különösképpen a borsmentaolajban található mentol olyan mértékben képesek a légutakat ingerelni, hogy azok fokozott nyákelválasztással reagálnak, ami szélsőséges esetben olyan mértékű lehet, hogy fulladást okoz. Azaz, csecsemőknél és két évesnél fiatalabb kisgyermekeknél az említett mentolos, borsmenta illóolajos szerek nemhogy a megfázásos, orrdugulásos tüneteket enyhítenék, hanem épp ellenkezőleg, súlyosbíthatják azokat.

Hogyan kerülhető el a mentol?

Mire kell ügyelni a bébiknél alkalmazott mellkas bedörzsölőknél?

A mellkas bedörzsölők recept nélkül kapható készítmények, sok esetben patikán kívül is megvásárolhatók, és előfordul az, hogy a korábban felnőttek számára megvásárolt mentoltartalmú szert a csecsemőknél is használják. Sajnos sok esetben a szülők nem olvassák el a betegtájékoztatóban foglaltakat, vagy nem veszik azokat komolyan; mivel a mentolos készítmények betegtájékoztatójában szerepel, hogy az adott szerek csak két vagy három évesnél idősebb gyermekeknél használhatók. Használatuk persze még akkor is okozhat nem kívánatos hatásokat; asztmás gyermekeknél és felnőtteknél nem javasolt a használatuk. Továbbá, általában enyhe mellékhatásként, a bőr kipirosodását, valamint helyi bőrreakciókat okozhatnak az átható illatú, mentolos szerek.

Vannak a mentolon kívül egyéb átható illatú hatóanyagok is, amik bébiknél is használhatók. Ismertek és forgalomban vannak olyan mentolmentes bedörzsölők, amik már három hónapos kortól alkalmazhatók. Hatásában a mentolhoz hasonlóak a kámforfa kérgéből és leveleiből kivont, vagy napjainkban inkább már szintetikusan előállított kámfort tartalmazó szerek. Emellett kedveltek az eukaliptusz leveleiből nyert eukaliptusz illóolajos patikaszerek is. Hazai vagy külföldön forgalmazott – csecsemőknél is alkalmazható – készítményekben majoránna olaj, kakukkfűolaj vagy levendulaolaj is megtalálható.

A csecsemőknél és kisgyermekeknél a felnőttekhez hasonlóan lehet alkalmazni a mellkas és hát bedörzsölésére szánt szereket. Naponta kétszer vagy háromszor mintegy borsónyi mennyiségű kenőcsöt kell elkenni a mellkason és a háton, majd tenyérrel alaposan bedörzsölni a bőrbe, ezt követően meleg ruhával, kendővel célszerű bekötni a törzset, a mellkast. Jó, ha a bedörzsölést követően legalább fél órán át ágymelegben marad a bébi vagy a kicsi gyermek.

Ügyelni kell arra, hogy a bedörzsölő szerek ne kerüljenek a gyermek arcára, különösen ne a szemébe, orrába vagy a szájába! A készítmény ne kerüljön nyílt sebre, égett sebfelületre és nyálkahártyákra sem!

Dr. Budai Marianna PhD

szakgyógyszerész

Exit mobile version