Babavárás ragyogó fogakkal

Kedves kisbabát váró anyukák! A várandóság alatt Önöktől függ, az Önök felelőssége, nemcsak saját fogazatuk épségének megőrzése, hanem születendő gyermekük fogainak épsége is.
Fogbetegségek megelőzéséhez a terhesség ideje, optimális időszak, mivel a baba születésekor a tejfogak fejlődése már majdnem befejeződött, sőt az első maradó nagyőrlők meszesedése is megindult, ezért a várandós anyukának sok mindenre kell odafigyelni.
Első és egyben legfontosabb feladat : együttműködni a terhes gondozás ideje alatt a nőgyógyásszal, fogorvossal, védőnővel és a háziorvossal.

A fogorvosnál

 • Hogyan kell jól fogat mosni?

Az ínytől a fogfelszínek felé kell haladni a fogkefével, majd körkörös mozgatással tisztítjuk a fogakat. Az őrlőfogainkat is mossuk meg alaposan, mivel a rágófelszín barázdái hamar szuvasodhatnak.

 • Milyen fogkefét válasszunk?

A fogkefe lehet egyszerű kézi, vagy elektromos. Fontos, hogy a fogkefe sörtéje legyen puha, lekerekített. A fogkefét 8 – 10 hetenként cserélni kell!

 • Milyen fogkrémet válasszunk?

A terhességi ínygyulladásra is tekintettel,olyan fogkrém használata célszerű, melyben gyulladáscsökkentő anyag is van. Fontos a fogzománc védelme. Ezért előnybe részesítjük a fluor tartalmú fogkrémeket.

 •  Fogselyem és fogzuhany

A  fogselyem vékony műanyag szál. A mindennapi használat során a fogközökben lévő lepedék eltávolítását segíti, ahová a fogkefe sörtéi nem jutnak el.
A jó szájhigiéne eléréséhez, különösen a terhességi fogínygyulladás esetén igen kedvező a fogínyzuhany masszírozó hatása a megduzzadt ínyre. A szájzuhany olyan helyekről is kimossa a lepedéket, ahová a fogkefe sörtéi nem érnek be.

 • Nyelvtisztítás

A nyelvlepedék egyáltalán nem ártalmatlan. Sőt, bizonyos esetekben kedvez a fogszuvasodásban résztvevő baktériumok szaporodásának, a fogínygyulladásnak, a fogkő képződésének, továbbá a kellemetlen szájszag kialakulásának.
A várandós anyukák, különösen a terhesség első szakaszában gyakori hányások következtében fellépő kellemetlen szájszaggal küzdenek, ezért célszerű a nyelvlepedéket is eltávolítani.

 • Szájvizek 

Hányás után fluoridos szájvízzel kell öblögetni, és 1 óra hosszat ne mosson fogat a várandós kismama.
A szájvizek széles választéka kapható az üzletekben, de a szájvíz a fogmosást nem helyettesítheti, viszont csökkenti a foglepedékben lévő baktériumok számát, ezáltal csak a fogszuvasodás elodázását szolgálhatja.

Mi a szerepe a táplálkozásnak a fogszuvasodás megelőzésében?

Fontos megérteni, hogy az elfogyasztott tápanyagok mennyiségi és minőségi jellemzői, valamint az étkezések gyakorisága sokrétű, és bonyolult kölcsönhatás révén befolyással lehetnek a fogszuvasodás alakulására!
Tévhit az „egy gyerek egy fog” szólás-mondás, miszerint a magzat a csontfejlődés során elvon kalciumot a várandós anya fogaiból. Megfelelő táplálkozással a kalcium pótolható a szervezetben. Bőségesen tartalmaznak kalciumot a tejtermékek, továbbá a tojás, hal-ételek, stb.
D-vitamin ellátottság érdekében a kismama sokat tartózkodjon a szabadban, mert ezáltal megfelelő UV-sugárzás éri. Járjon kismama tornára, mozogjon többet, és az állapotának megfelelő tornát végezzen naponta, rendszeresen.
Fluor – Élelmiszerekkel, ivóvízzel (ásványvíz) is hozzájuthat a kismama. Tejtermékekben, italokban, szójababban, dióban, spárgában, spenótban, gombában, stb. Az ivóvizek fluor tartalma tájegységenként különböző. Ahol a kutak vizének fluorid tartalma kedvező, ott a lakosok fogazata jobb mint az országos átlag.

Hasznos tanácsok táplálkozással kapcsolatban:

 • Három fő étkezés, és maximum a főétkezések között csak 1 – 2 táplálék felvétel javasolt.
 • Csupán régi mende-monda, hogy a várandós kismama „kettő” helyett kell egyen. Túlsúlyos kismamának törekedni kell a súlycsökkentésre, illetve a saját súly megtartására.
 • Fontos a zsírbevitel csökkentése.
 • A cukor és édesség fogyasztást szorítsuk vissza. A fogszuvasodás kockázatának csökkenését érjük el az édesség fogyasztás csökkentésével. Magas cukortartalmú üdítő italok fogyasztása nem ajánlott. Vigyázzunk a savasodással! Ne igyunk állandóan gyümölcsteát!
 • Fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, pékárú fogyasztása ajánlott.
 • Só-bevitel csökkentése.
 • Alkohol, vagy alkohol tartalmú italok fogyasztása tilos.

Ehetnek a kismamák rágót?

Igen, de feltétlen cukormentes legyen. Étkezés utáni „cukormentes rágógumi” képes fokozott nyál elválasztást kiváltani, ezáltal a fogon tapadó veszélyes lepedék pl. savas ártó hatását semlegesíti, ennek következtében a fogszuvasodást akadályozza.
Hátránya: rendszeres „rágózás” esetén a levegő megrekedhet a hasüregünkben, főként a gyomrunkban, és ez kellemetlenségekhez vezethet.

Piercing a szájban

A nyelvből, az ajakból a pirszingek eltávolítása ajánlatos, mivel allergiás reakciókat idézhetnek elő, az amúgy is duzzadt fogínyen és a nyelven.

Aggasztó kérdések

 • Örökölhet-e a magzat rossz fogazatot?

Az öröklés irányítására vagy változtatására nincs módja a fogorvosnak, azonban az öröklött eltérések korai felismerése és kezelése óriási fejlődésen ment át az utóbbi időben. Aggodalomra nincs ok, mert a fogszabályozás, fogpótlás, esztétikai fogászat nagyot fejlődött. Gazdag a megelőzés tárháza, csak időben kell a gyermek problémáival fogorvoshoz fordulnunk.

 • Képződik-e több fogkő a terhesség alatt?

Aki hajlamos a fogkőképződésre, ugyanannyi fogkő rakodik a fogaira, azonban a fogkövek ultrahangos eltávolítása a terhesség alatt, a „terhességi fogínygyulladás” miatt igen fontos.

 • Elmúlik-e a vérbő, duzzadt ínygyulladás, és fogínyvérzés?

Igen, a „terhességi ínygyulladás” hormonális alapon lép föl, és a szülés után fokozatosan megszűnik.
 

Hogyan tarthatók távol a szuvasodást okozó ingerek?

 • Megfelelő fogmosással, szájápolással, szájhigiéniával.
 • Az őrlőfogakban a fogorvos által kivitelezett korszerű barázdazáró anyagok alkalmazásával. Ez az új eljárás igen népszerű a kismamák körében.

 
dr. Babay Györgyi
gyermek-fogorvos