Húgyúti fertőzés várandósan

Fotó: 123rf.com

Várandósság alatt a húgyúti fertőzések gyakorisága megnő. A húgyúti gyulladások tipikus tünetei: állandó sürgető vizelési inger, hőhullámok, izzadás, gyengeségérzet mellett egyes esetekben láz is kialakulhat.

A nő és a férfi anatómiája ismeretében könnyen megmagyarázható az, hogy miért gyakoribb a felfázás és a húgyúti infekciók a nőknél, mint a férfiaknál. A rövidebb női húgycső, valamint a nyílásának a végbélnyíláshoz való relatív közelsége ahhoz vezet, hogy baktériumok, vírusok, gombák egyaránt könnyen bejuthatnak a húgycsőbe, és továbbterjedhetnek a húgyúti rendszerben. A kórokozók közül a baktériumok a leggyakoribbak, a húgyúti fertőzések fő okozói az Escherichia coli, illetve az Enterococcus-ok.

Várandósság alatt a húgyúti fertőzések gyakorisága megnő

A progeszteron hormon koncentrációjának emelkedése, illetve az egyre növekvő anyaméh nyomása a vesét és a húgyhólyagot összekötő két húgyvezeték falának az ellazulásához, a vezetékek kitágulásához vezet. Emiatt a vizelet elfolyása lassul, és ez időt és ideális táptalajt szolgáltat a baktériumok kóros mértékű elszaporodásához.

A húgyúti gyulladások tipikus tünetei

Állandó sürgető vizelési inger, amit csak kismennyiségű, szúró, nyilalló fájdalommal járó vizeletürítés követ. Hőhullámok, izzadás, gyengeségérzet mellett egyes esetekben láz is kialakulhat. A laborparaméterek közül – többek között – a fehérje, esetleg a vér vizeletben való megjelenése utalhat a fertőzésre. Nem véletlen, hogy a terhesség alatti vizeletvizsgálatok során ezt minden esetben ellenőrzik. Nem csak abban a 3-4 esetben, amikor a teljes vérkép mellett a vizeletet is analizálják, hanem valamennyi védőnői, orvosi vizsgálat alkalmával egyszerűen és gyorsan elvégezhető a fehérje kimutatatására is alkalmas tesztcsíkos vizsgálat. (A terhesség vége felé közeledve a fehérje vizeletben való megjelenése, általában magas vérnyomással és ödémákkal társulva az azonnali orvosi ellátást igénylő terhességi toxémia jele is lehet.)

A húgyúti panaszokat minél hamarabb kezelni kell, hogy a fertőzés vesére való átterjedése ne jöhessen létre. Amennyiben a megfelelő gyógyszeres kezelés nem történik meg, az esetek mintegy 30 %-ában vesemedence gyulladás alakulhat ki. A kezeletlen húgyúti fertőzés idő előtti fájásokhoz vezethet, a magzatot veszélyeztető állapotot idézhet elő. Húgyúti fertőzés gyanúja esetén a kezelőorvos mielőbbi felkeresése szükséges.

Meg lehet előzni a fertőzést?

Különösen elővigyázatosnak kell lenniük azoknak a kismamáknak, akiknek a terhességet megelőzően már – többször is – volt húgyúti fertőzéses megbetegedésük. Ügyelni kell a rendszeres vizeletürítésre, vizelési inger esetén minél hamarabb és lehetőleg teljesen ki kell üríteni a húgyhólyagot. Gondot kell fordítani a bőséges folyadékfogyasztásra; ásványvíz, gyümölcsteák, gyümölcslevek egyaránt ajánlottak. Nem vezet jóra az, ha a kismama a terhesség vége felé gyakran tapasztalt vizelési ingerét úgy igyekszik elnyomni, hogy kevesebb folyadékot iszik vagy ritkábban megy WC-re. Ez a vizelet bekoncentrálódásához és a baktériumok elszaporodásához vezethet.

Az alapvető higiéniai szabályok (WC tisztasága, kézmosás) betartása mellett kerülni kell a húgycsőnyílás-hüvely-végbélnyílás környékének szappannal történő tisztítását. Az intim terület megtisztítására pH-semleges, azaz enyhén savas kémhatású (pH 4-5), lehetőleg tejsavat tartalmazó géleket, mosakodókat vagy habokat célszerű használni. Az illatosított tisztasági betétek mellett az intimzuhanyok, illetve a hüvelyöblítés, irrigálás terhesség alatt kerülendők. Utóbbiak ugyanis a hüvely természetes baktérium-flórájának megzavarásához/kimosásához vezetnek; miközben ezek a baktériumok – nagyrészt Lactobacillusok – lényeges védőfunkciót látnak el. A Lactobacillusok hiánya számos patogén (betegséget okozó) baktérium elszaporodását teszi lehetővé. A kórokozó baktériumok a hüvelyből könnyen átjuthatnak a húgycsőbe is. A húgyúti fertőzések megelőzése érdekében a szexuális partner intim higiéniája legalább olyan lényeges, mint a saját.

Húgyúti fertőzések megelőzésre használható a kellemes ízű vörös áfonya. Népgyógyászati tapasztalatok és klinikai vizsgálatok is rámutatnak arra, hogy a vörös áfonya nyers vagy szárított bogyója, az abból készített préslé, vagy annak szárított pora egyaránt használható a húgyúti fertőzések fő okozója, az Escherichia coli baktérium ellen. A vörös áfonya hatóanyagai képesek meggátolni a baktérium húgyhólyagban, húgycsövön történő megtelepedését. Különösen az Amerikai Egyesült Államokban népszerű a vörös áfonya húgyúti védelmezőként történő használata.

Milyen kezelési lehetőségek vannak?

Általában antibiotikum-terápiát ír elő az orvos. Nem terhes pácienseknél a húgyúti fertőzések kezelésében nagyon gyakran alkalmaznak fluorokinolon típusú antibiotikumokat, így például ofloxacin vagy ciprofloxacin hatóanyagú készítményeket. Ezek az antibiotikumok azonban a kismamák esetén kerülendők, mivel állatkísérletek a szedés következtében fellépő magzati porckárosodás veszélyére utalnak. Egyetlen kismama se alkalmazza rutinszerűen azokat – az esetleg házi patikában korábbi betegségek kezelésénél megmaradt – szereket, amiket nem terhes állapotában szedett!

Kismamák által is szedhető antibiotikumok

A húgyúti infekciók kezelésére vannak olyan hatékony antibiotikumok, amik kismamák által is szedhetők. Általában penicillin-származékokra (pl. amoxicillin) vagy cefalosporin típusú antibiotikumokra esik a választás. Penicillinre allergiás kismamáknál a kezelőorvos allergiát nem okozó, terhesség alatt is szedhető antibiotikumot javasol. Az antibiotikum-szedés alapvető szabályait terhesség alatt is be kell tartani! Az orvos által javasolt időtartamon keresztül (pl. egy héten át) az antibiotikumot rendszeresen be kell szedni. A kezelést, az állapot jelentős javulása esetén sem szabad idő előtt abbahagyni, mert ezzel nem tesznek „jót” a magzatnak a kismamák! Épp ellenkezőleg: a korán abbahagyott terápia antibiotikum-rezisztencia kialakulásához, a húgyúti betegség visszatéréséhez vezethet.

Dr. Budai Marianna
szakgyógyszerész