Méhnyakrák várandósan: megtartható-e a magzat?

Emelkedik a szülő nők életkora, és ezzel egyenes arányban nő azok száma, akiknél termékeny korukban vagy akár terhesen diagnosztizálnak méhnyakrákot. Így előtérbe kerültek azok a műtétek, amelyek megkímélik a termékenységért felelős női szerveket és a magzatot – mondja Dr. Ungár László.

Szűréssel drasztikusan csökkenthető a méhnyakrák előfordulása

A méhnyakrák világszerte a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. Magyarországon évente 1000–1200 új esetet diagnosztizálnak , ebből 500 eset végződik halállal. A betegek életkora többnyire 40–50 év, ám a szűrővizsgálatok egyre gyakrabban diagnosztizálnak 20–30 éves betegeket.
A rákmegelőző elváltozások és a korai stádiumok általában tünetmentesek, a velük járó panaszok nem jellegzetesek, ezért 20 éves kortól mindenkinek javasolt az éves nőgyógyászati rákszűrő vizsgálat – hívja fel a figyelmet Dr. Ungár László. – A kóros elváltozás előtti állapot diagnosztizálása és ezzel a betegség megelőzése olyan sikertörténetnek számít, ami kizárólag erre a betegségtípusra jellemző, és ami a jól szervezett szűréssel rendelkező országokban igazoltan és drasztikusan csökkenti a méhnyakrák előfordulását” – mondja Ungár doktor.

Egyre több a méhnyakrákos kismama

A méhnyakrák egyre korábbi életkorban való megjelenése, a sugárkezelésnek a petefészkekre kifejtett hatása, illetve a sugárkezelés után a hüvely állapotának végleges megváltozása miatt is indokolt a méh megtartása és a petefészkek hormontermelésének megőrzése. Így a betegek szexuális aktivitása változatlan maradhat, illetve a korai menopauza és csontritkulás kialakulása is elkerülhető.
A terhesség alatt előforduló méhnyakrák az anyára és a magzatra is veszélyes lehet, márpedig a szülési kor kitolódása miatt  ez egyre gyakoribb jelenség” – mondja Dr. Ungár László. A szülész-nőgyógyász szakorvos nevéhez fűződő, ma már világszerte elterjedt műtéti eljárás révén a fiatalkori méhnyakrákos nőknél úgy távolítható el a daganat, hogy közben nincs szükség sugárkezelésre, megmaradhat a méh, sőt a magzat is. Ezzel a beavatkozással elkerülhető a méheltávolítás, és megelőzhetők az éppen a sugárkezelés által okozott rosszindulatú megbetegedések.

Új műtéti technikák a gyakorlatban

A laparoszkópos és robotsebészeti technikák révén az új beavatkozás biztonságos, kevés vérveszteséggel és szövődménnyel jár, így csökken a rehabilitáció ideje is. Márpedig a 30 év fölött szülő nők esetében ez fontos szempont, hiszen nem mindegy számukra, hogy mikor állhatnak újra munkába. A szaktudás és az alkalmazott technika mellett az is fontos, hogy milyen környezetben történik a kezelés és a rehabilitáció.
 

Prof. Dr. Ungár Lászlónőgyógyász, nemzetközi és hazai tudományos társaságok, tudományos folyóiratok, szakmai kollégiumok vezető szakembere
http://telkikorhaz.hu/dr-ungar-laszlo
Csapatának több műtéti eljárása világszerte elterjedt.

  • Legfontosabb újítása révén, amely ma már a nemzetközi műtéti gyakorlat része, a fiatalabb méhnyakrákos nőknél úgy lehet eltávolítani a daganatot, hogy megmaradjon a termékenység, sőt – amire korábban nem volt mód – terhesség esetén a magzat is. A módszer kidolgozásában egy amerikai és egy brit kollégája is részt vett, de az első ilyen operációt Ungár László végezte.
  • A második nevéhez fűződő technika, amely jóval nehezebb, mint az előző, már nyirokcsomóáttéttel rendelkező, korábban nem műthetőnek ítélt méhnyakrákos eseteknél növeli jelentősen a mindezidáig meglehetősen csekély gyógyulási esélyt.
  • A harmadik eljárás, amiből mára szintén valóság lett, nagyban javítja a betegek életminőségét, ugyanis a sugárkezelés után kiújult nőgyógyászati daganatnál alkalmazott műtétek után megtartható a húgycső, nem kell vizeletkivezetést alkalmazni.

A közelmúltban az osztrák nőgyógyász-onkológusok társasága Ungár Lászlónak adta át szakmájukon belül a világ legbefolyásosabb nőgyógyász-daganatsebész orvosának járó Wertheim-díjat. A világhírű osztrák nőgyógyászról elnevezett díjat eddig tízen kapták meg a világon. Regisztrált gyakorló orvos Nagy-Britanniában. Tanít többek közt New Yorkban, Moszkvában, Tel-Avivban, Hongkongban. Rendszeres előadó a szakterület minden jelentős nemzetközi konferenciáján.

Telki Kórház Egészségcentrum