A világ legcukibb személyi edzője

Izeg-mozog, tesz-vesz, rendületlenül gyakorol. Egy pillanatot sem halaszt el a tanulásra, fejlődésre. Kíváncsisága legyőzi az ismeretlennel szembeni félelmét, kitartása áttöri az új tanulásával járó apró kudarcokat, lelkesedése energiát ad a leglomhább fáradság közben is. Bemutatom Neked a világ legcukibb, leglelkesítőbb, legpozitívabb személyi edzőjét: a babád.

Ő az, aki a legvadabb célokat maga elé állító sportolók számára is például szolgálhat. Nem ismer lehetetlent, nem adja fel és mindig tettre készen áll. Babád felfedezési, tanulási és szórakozási vágya automatikusan összekapcsolódik a mozgással. Ébren töltött óráiban egészséges gyermeked megállíthatatlan. Kitartóan gyakorol mindenféle mozgásformát, és felszabadultan játszik mindennel. Lételeme a mozgás.

És neked?

Sajnos a felnőttek (különösen a kisgyermekesek) többségének egyre kevésbé lételeme a mozgás. Kezdetben a kifogások, később a tényleges testi korlátok miatt mondanak le a mozgás adta szabadságról. Észre sem veszik, de börtönbe zárják magukat. Saját elméjük és fizikumuk börtönébe. Lemondanak az izgalmas játékról és a rendkívüli élményekről. Egyesek talpon állnak és fel-le rohangálnak egész nap. Bár túlterhelik magukat, nem élvezhetik a sport jótékony hatásait. Mások meg sem mozdulnak, csupán ülnek, otthon a fotelban, a kocsiban vagy a padon (apukák az íróasztal mögött). Kívülről figyelik a babák aktív életét, de eszükbe sem jut csatlakozni hozzájuk. Pedig a mozgással kinyílhatna a világ előttük is. Különösen ha saját gyermekeikkel tennék ezt.

Kedves Anyuka (Apuka)! Lehet, hogy neked is arra lenne szükséged, hogy felfrissülj, elgémberedett testedet lelazíts, zakatoló gondolataidat kikapcsold, feltöltődj, és általában véve energikusnak, vonzónak és pozitívnak lásd magad. Az edzés hidd el, segíthet. Képzeld el, hogy most ezt a kis energiabomba „személyi edzőt” kapod magad mellé. Ő és a gyermeki világa lesz a motiváló erő számodra, hogy visszanyerd fittségedet. Együtt sétáltok, futtok, gimnasztikáztok. Vele fedezed fel azokat a gyermekszemmel oly izgalmas dolgokat, amik felett figyelmed felnőttként (a sokszor monoton és kimerítő napok miatt) mostanában már simán tovasiklott. Képzeld el, hogy a kellemes átmozgató gyakorlatokkal kikapcsolódsz. Lelazítod a feszültségtől, vagy egyoldalú terheléstől görcsbe állt izmaidat. Elengeded a zavaró külső ingereket és belső gondolatokat. Átéled az „itt és most” varázsát. Közben pedig szórakoztatod, fejleszted a babádat.

A babád igényli a gondoskodást, a testi kontaktust, az inger gazdag környezetet. A sport pedig nemhogy akadály, épp ellenkezőleg: egyrészt eszköz az ő fejlesztésére, másrészt közös élményforrás nektek. Amikor még kicsi, egymaga nem tud szaladni, ugrálni, kúszni-mászi, de ha a kézbe veszed, már átélheti a mozgás élményét. Amikor pedig már nagyobb, indulhat a közös felfedezés a szabadban, vagy a lakásban. Az örömön túl mennyi mindent tanul ilyenkor a gyermek önmagáról, és a környezetéről.

Csoba Ildikó: Gyermeked a személyi edződ

A  könyv megrendelhető a Galenus webáruházban!

Most jön a nagy kérdés: mit lehet együtt sportolni?

Nos, egy jó séta, futás babakocsival (babahordozóval) is remek. Ezen túl otthoni gimnasztikára, erősítésre tippeket lehet szerezni a baba-mama torna foglalkozások gyakorlataiból vagy erről szóló kiadványokból. Használhatod saját kreativitásodat is egy-egy baba-szórakoztató, mama-erősítő gyakorlat kreálásában. (Figyelem, bármilyen kérdés merül fel benned az otthoni tornával kapcsolatban, kérd gyógytestnevelő segítségét a saját, és gyermek mozgásfejlesztő konduktor segítségét a babád biztonsága érdekében).

Ne feledd, neked is ott a lehetőséged, hogy ne csak szemlélője, hanem aktív részese is légy a gyermeked kalandjainak. Ha belépsz az ő kis mesevilágába, mindketten gazdagodhattok: a kicsi segítséget kap a „felfedezéseihez”, miközben fejlődik értelmi, érzelmi és mozgáskészsége. Te pedig az ő energikusságán, lelkesedésén és kitartásán keresztül motivációt kapsz a rendszeres testmozgáshoz. A felszabadult játék, az izgalmas élmény és a mozgás így mindkettőtök életét gazdagítja.

Csoba Ildikó

testnevelő tanár