Mirigyek – létfontosságúak, de miért?

Izzadság, könnyek, nyálka, emésztőnedvek: csak néhány példája azoknak a speciális váladékoknak, amiket a szervezet termel. A testnek ezekre gyorsan van szüksége ahhoz, hogy a szervezet működését biztosítsa.

A szervezet különleges, magas fokon specializálódott sejtjeiben termeli a hormonokat, enzimeket és váladékokat. A szervezet egységes, összehangolt működéséért két rendszer felelős. Az idegrendszer, amely elektromos impulzusokkal dolgozik, és a belső elválasztású rendszer, amely közvetíti az információt a szervezeten belül. Izzadság, könnyek, nyálka, emésztőnedvek: csak néhány példája azoknak a speciális váladékoknak, amiket a szervezet termel. A testnek ezekre gyorsan van szüksége ahhoz, hogy a szervezet működését biztosítsa. Így például fontosak a táplálék teljes lebontásához és megemésztéséhez, de szerepük van a testhőmérséklet szabályozásában is, vagy az érzékeny nyálkahártyák külső hatások, sérülések elleni védelmében. A testnedvek a mirigyekben termelődnek. Néhány mirigy nem testnedveket, hanem hormonokat és csírasejteket termel. Ezzel jelentősen hozzájárulnak a szervezet létfontosságú működésének szabályozásához, mint a vérnyomás, a csontképződés és a szaporodás. A mirigyek számos alkotóelemből építik fel a váladékokat, majd végezetül leadják azokat a bőr és nyálkahártya felületére. A mirigyszövet néha elhal eközben, így a test újratermeli. A hormonok a mirigysejtekből közvetlenül a vérkeringésbe jutnak, így a legrövidebb időn belül elérik a célhelyet, ahol a kívánt hatásukat kifejtik.

Belső elválasztású mirigyekA belső elválasztású mirigyek az általuk termelt anyagokat közvetlenül a vérkeringésbe adják le. Itt olyan hormonokról beszélhetünk, amelyek a szervezet számára létfontosságú funkcióval bírnak. Ezek szabályozzák például a vérnyomást, a testhőmérsékletet vagy az ébrenlétalvás ritmust, de a szaporodásban is jelentős szerepük van. A célhelyüket a véren keresztül érik el.

 

Faggyúmirigyek A faggyúmirigyek zsírtartalmú váladékot termelnek, a faggyút, ami a bőrt és a hajat a külső hatások ellen védi. Izzadságmirigyek Az izzadság a párolgással hűti a bőrt. Illatmirigyek A bőrben illatanyagokat, úgynevezett feromonokat választanak ki. Hízósejtek A hízósejtek a bőrben hisztamint és heparint termelnek. Ezeknek az anyagoknak az allergiás reakcióknál van szerepük. MellékvesékA mellékvesék termelik például az adrenalint, a noradrenalint és a szteroid tartalmú hormonokat (kortizol). HasnyálmirigyAz emésztőenzimek mellett itt jönnek létre a vércukorszabályzó anyagok, mint a glukagon és az inzulin.

 

Cowper-mirigy A húgycsőben előváladékot termel, amivel semlegesíti a húgy savas hatását.

IvarmirigyekFérfiaknál a herék, nőknél a petefészek termeli a csírasejteket és a nemi hormonokat.

Keverék anyagok A testnedvek általában különböző mirigyváladékok keverékei. Ezek az enzimeken, hormonokon és proteineken kívül például aminosavakat, zsírokat, immunsejteket és sókat is tartalmazhatnak. A váladékok minősége is különböző lehet. Míg a „savós” mirigyek inkább folyékony váladékokat adnak le, addig a „nyálkás” mirigyek nyúlós nyákot termelnek, melyekben magas a nyálkatermelő anyagok, a mukopoliszacharid aránya.

 

TobozmirigyA tobozmirigy melatoninja szabályozza az alvás-ébrenlét ritmust. Hypothalamus és agyalapi mirigyEzek számos hormont termelnek, melyek a szervezet létfontosságú funkcióinál, főként a vegetatív idegrendszernél szükségesek. KönnymirigyekA könnyek nedvesen tartják az érzékeny szemeket. NyálmirigyekA nyál lehetővé teszi a táplálék szállítását és immunsejteket is tartalmaz. Pajzsmirigy, mellékpajzsmirigyA pajzsmirigy a szervezet anyagcseréjét szabályozza. A mellékpajzsmirigy hormonjai a csontképződést kontrollálják. A bélben és a légutakban találhatók olyan sejtek, amelyek a védő hatású nyálkarétegeket termelik. MellmirigyekA nők mellmirigyei röviddel a szülés után anyatejet termelnek. MájA máj a szervezet anyagcsereközpontja, mely az epén kívül fontos vérfehérjéket is termel. GyomormirigyekA gyomormirigyek termelik a gyomornedvet (savak, enzimek), a nyálkát és az emésztést szabályozó hormont, a gasztrint. Brunner-mirigyEz a mirigy a patkóbélben a savas gyomortartalom semlegesítéséhez lúgos nyálkát ad le.

Külső elválasztású mirigyekEzek olyan váladékokat termelnek, amelyek közvetlenül nem jutnak a vérbe. Idetartozik az izzadság, a könnyek, vagy a nyál, de a gyomor és bél útvonalában található emésztőnedvek is. Néhányuk egyidőben endokrin is, mert hormonokat is termelnek, amiket közvetlenül a vérbe adnak le (máj, hasnyálmirigy, vagy a gyomor mirigyei). 

Prosztata

A férfiak prosztatájában termelődik az ondófolyadék egy része.

 

Mellékherék

Olyan anyagok termelőhelye, amik a csírasejtek éréséért felelősek.

 

Galenus(BSD)