Húsmentes várandósság? Működhet, de nagy odafigyelést igényel!

Fotó: gettyimages.com

Az állatvédelem, a klímaváltozás, vagy egyszerűen csak ízlés miatt is sokan döntenek úgy, hogy lemondanak a hús fogyasztásáról, és ezzel nincs is semmi baj. Abban az esetben okozhat csak problémát ez az étkezési – életmód irányzat, ha történetesen babát szeretnénk, mivel sajnos a férfiak termékenységére is hatással van, de a megfogant baba fejlődésére is drasztikusan nyomhatja rá a bélyegét. Ez azt jelenti, hogy vegetáriánusként nem lehet belőlünk kismama? Koránt sem!

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Hús nélkül

Nem csak a vegetáriánusok, hanem a vegánok és még néhány irányzat képviselői is lemondanak a húsokról, vagy éppen az állati eredetű ételekről – részben vagy egészen. Ez a döntés adott esetben az egészségnek is jót tehet, és akkor sem kell erőszakkal változtatni rajta, ha a nő terhes lesz.

Azonban azt mindenképpen tisztázni kell, hogy azokra a tápanyagokra is sokkal nagyobb mennyiségben van szükségünk, melyeket hagyományos étkezés mellett a húsokból, pontosabban az állati eredetű ételekből fedezünk.

A proteinek, vas, kalcium, cink és több B-vitamin is alacsonyabb mennyiségben jut a szervezetbe a húsmentes táplálkozást követő személyeknél, vagyis erre mindenképpen figyelni kell, hiszen csak a protein esetében is a normál igényhez képest (0.8 gramm) a várandós kismamák igénye sokszoros (6 gramm)!

Zöldségekkel

A tápanyagokat, melyekből hiányt szenvedhetnek a húsmentes étkezést követők, más forrásokból is lehet fedezni. A legjellemzőbb a vashiány, amit sokan a zöld növényekkel, például az igen magas vastartalmú spenóttal igyekeznek korrigálni. Ennek ellenére a vashiány nagyon sok esetben van jelen. Az oka pedig abban keresendő, hogy az anyagokat nem elegendő bevinni a szervezetbe, azok hasznosulását is számításba kell venni.

A vas példájánál maradva: bár magas vastartalma van a spenótnak, a máj fogyasztásakor mégis lényegesen magasabb arányban hasznosul ez az anyag. Ennek oka, hogy a vas felszívódása sokkal jobb állati fehérjék jelenlétében. Ez pedig messze nem elhanyagolható tény, mert senki nem fogyaszt napi szinten több tányér spenótot, hogy képes legyen a várandósság alatt megnövekedett igényeket fedezni. A vashiány pedig zavart okozhat a vérképzésben és oxigénszállításban, az immunrendszer működésében és sajnos a normál sejtosztódásban is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. És ez még csak egy anyag. A B-vitaminok jelentősége igen jól körüljárt (gondoljunk csak a B9-vitaminra, vagyis a folsavra), de a cink sejtosztódásban betöltött szerepét, vagy éppen a kalcium csontozatra gyakorolt hatását sem szabad elfelejteni.

Akkor húst kell enni várandósan?

Nem. Hiába hiszik sokan, a várandósság nem egy olyan életszakasz kezdete, amiben addigi elveinket fel kell adni. Igaz, hogy nagyon sok változással jár, de például a húsmentes étkezés mára nincs a tiltólistás tevékenységek között. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy ne kéne róla beszélni a kezelőorvossal!

A hús, illetve az állati eredetű táplálékok elhagyása nyomán kieső tápanyagok, illetve a jelentkező többletigény miatt is javasolják a szakemberek is a várandósvitamin szedését – és nem csak a különleges étrendet követő nők számára!

DE! Ahogyan azt a vas – spenót – máj szakaszból is láthattunk, nagyon fontos, hogy milyen anyagot mivel viszünk be a szervezetbe. Ez azt jelenti, hogy a várandósvitaminnak is megfelelően komplexnek kell lennie. A cink hasznosulása réz jelenlétében sokkal jobban valósul meg, a kalcium hasznosulásához magnézium, B6-vitamin és D-vitamin is kell, és így tovább.

A hasznosulás szempontjából nem csak a kísérő anyagok fontosak. A bevitt tápanyagok az étrendkiegészítőkben jellemzően szervetlen kémiai kötésekkel vannak jelen. Ezzel az a gond, hogy mire a szervezet megfelelő alakra hozza – hogy hasznosítani tudja az anyagot -, addigra rengeteg energiát használ el, így a szervetlen kötésű tápanyagok hasznosulása nem túl jó. Olyan készítményt érdemes keresni, melyben szerves kötéssel vannak jelen az anyagok (ezek praktikusan a -citrát és -glükonát kötési formák). Ebben az esetben is átalakításokat végez a szervezet, de sokkal kevesebbet, vagyis az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb!

Amit mára egyre több várandósvitamin szem előtt tart, az a tagoltság. Egyre többször találkozhatunk olyan készítményekkel, melyek nem egyetlen fajta tablettát kínálnak a várandósság idejére. Ennek értelme, hogy a várandósság három trimesztere, három fejlődési szakasza nem azonos tápanyagigényekkel rendelkezik.

És itt van egy kis csavar: a tagoltság csak egy dolog, arra kell figyelni, hogy a vitaminkészítmény a várandósság trimesztereinek eltérő igényeit legyen képes kiszolgálni, hiszen a tagolásnak éppen ez lenne a lényege, de ez nem minden esetben valósul meg kellő formában.

Forrás: ratkotunde.hu