Így eshet teherbe pajzsmirigy alulműködéssel

Fotó: gettyimages.com

A magyar lakosok igen nagy százaléka küzd különböző pajzsmirigy problémákkal. Ezek jelentős hányadánál a szerv alulműködése- köszönhetően többek között annak, hogy az ország jódszegény területnek számít. Sajnos a teherbeesés megfelelő kezelés nélkül igen nehézkes, ráadásul terápia hiányában megnő a vetélés és a magzati károsodások esélye is. Dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondja, mi mindennel lehet segíteni ilyenkor a teherbeesést.

Kevés pajzsmirigy hormon-  rossz peteérés

A megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottság igen fontos a normál peteéréshez és ovulációhoz. Ennek oka, hogy ha túl kevés a T4 és T3 szintje, úgy kompenzáció gyanánt megnő az ún. TRH mennyisége, mely közvetetten, a TSH fokozásán keresztül próbálja több hormon termelésére bírni a pajzsmirigyet. Viszont a TRH mellett ilyenkor a prolaktin mennyisége is megnő, mely akadályozza a megfelelő peteérést és tüszőrepedést az LH/FSH szintjének befolyásolásával.  Ráadásul a túl kevés pajzsmirigy hormon miatt ösztrogéndominancia is felléphet, mely szintén gátat szabhat a normál ciklusnak és anovulációt eredményezhet.

A teherbeesés nem lehetetlen

Sokan akkor szembesülnek a pajzsmirigy alulműködéssel, amikor hosszas próbálkozás után sem sikerül a gyermekáldás, esetleg vetélés következik be. Szerencsére az a probléma sikeresen kezelhető és megfelelő terápiával hamar rendeződhet az állapot.

Fotó: gettyimages.com

Teherbeeséshez ideálisabb az alacsonyabb TSH

A TSH referencia tartománya bár laboronként változik, ám általánosságban elmondható, hogy 4 mIU/l alatt tekinthető normálisnak (sőt, az endokrinológusok inkább a 2,5 mIU/l alattit javasolják). Amennyiben valaki teherbe szeretne esni, úgy a legtöbb szakember a 2 mIU/l alatti értéket javasolja, annak ellenére, hogy ennél némileg magasabb szint még nem tekinthető pajzsmirigy alulműködésnek. 

Gyógyszeres kezeléssel a megfelelő értékért

Amennyiben pajzsmirigy alulműködés áll fenn, azt gyógyszeres hormonpótlással lehet kezelni. A tablettát minden nap, üres gyomorra, lehetőleg ugyanabban az időpontban kell bevenni. Fontos, hogy ezt a terhesség során is folytatni szükséges, hiszen a baba az első időkben az anyától kapja a pajzsmirigy hormonokat- éppen ezért az is előfordulhat, hogy a várandósság alatt magasabb dózis indokolt.

Ne csak a TSH-t nézze

A TSH a pajzsmirigy betegségek diagnosztikájban kulcsfontosságú, hiszen ez a hormon stimulálja a pajzsmirigy hormonok képződését. Ám olykor előfordulhat nem megfelelő T4/T3 szint normál TSH mellett is. Éppen ezért célszerű a laborvizsgálat során a TSH mellett a T4, T3, rT3 és az ATPO mennyiségét is ellenőriztetni.

Vigyázzon a jódot tartalmazó várandós vitaminokkal

Azok, akik teherbe szeretnének esni – vagy már meg is volt a pozitív teszt- gyakran szednek valamilyen várandós vitamint. Azonban azt nem árt tudni, hogy autoimmun pajzsmirigybetegség esetén (ilyen pajzsmirigy alulműködéssel járó Hashimoto betegség is) nem szabad jódot tartalmazó készítményt szedni, mivel a plusz jód csak fokozná a gyulladást és az autoimmun folyamatokat! Szerencsére ma már több olyan várandós vitamin van forgalomban, melyek pont ezért nem tartalmaznak jódot, így a Hashimoto-val küzdők is nyugodt szívvel szedhetik – mondja dr. Iványi Tibor, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Cink, szelén és barátcserje

Amennyiben támogatni szeretné a gyógyszeres kezelést, úgy vannak olyan táplálékkiegészítők, ásványi anyagok, melyek bevitele hozzájárul a pajzsmirigy értékek normalizálásához és a mihamarabbi teherbeeséshez. A cink és a szelén például remekül kiegészítik a gyógyszeres terápiát, hiszen elősegítik a pajzsmirigy hormonok termelődését. Emellett a barátcserje kivonatot tartalmazó készítményt is érdemes fogyasztani, hiszen igen pozitív hatással van az agyalapi mirigyre, a pajzsmirigyre, valamint a női nemi működésre is (elsősorban prolaktin szint csökkentő és progeszteron szint növelő hatása révén).

Forrás: Budai Endokrinközpont