Tetovált kismamák

Foltó: gettyimages.com

Ha tetoválásra vágyik egy nő, figyelembe kell azt is venni, hogy még szülés előtt áll-e, netán éppen várandós, vagy már túl van a terhesség(ek)en.
A tizen- és huszonéveseknek előre kell gondolkodni, kell-e a mindenképpen az a tetoválás, ami ma még mutatós és menő, de ami esetleg néhány év vagy évtized múlva deformált és eltorzult lesz.

A tetoválás ellen szólva

Igaz, hogy a terhesség előtti tetoválások elfedik a lábakon a terhesség alatt kifejezettebbé, láthatóbbá váló visszereket és részben eltakarhatják a terhesség alatt megjelenő terhességi csíkokat, mégis számos érv szól ellenük.

A terhesség alatti súlygyarapodás  csakúgy, mint az egyéb okok miatt bekövetkező jelentős mértékű hízás, a bőr megnyúlásához, megereszkedéséhez, a tetovált motívum deformálódásához, esetleg teljesen kivehetetlenné válásához vezet. Ritka az, hogy szülést követően valakinél a has, a derék, a csípő és a mellek területén lévő bőr ugyanolyan feszes legyen, mint terhesség előtt, és a tetoválások újra a „régiek” legyenek.

Mit lehet tenni egy kihalványult és eltorzult tetoválással?

Ilyenkor mélyen a zsebbe lehet nyúlni, és egy nem épp fájdalommentes tetoválás-eltávolítási procedúrán átesni. Másik lehetőség, ha még lehetséges, javíttatni lehet a korábbi tetoválást. Ez a korrekció a hasi területen, a jelentős mértékű hízás miatt azonban szinte lehetetlen. Egy felelősségteljesen dolgozó tetováló szakember erre a jövőbeli kellemetlenségre már előre figyelmezteti a fiatal nőket.
Amennyiben császármetszéses szülés történik, és épp a tetovált területen marad vissza a császármetszéses heg, akkor az a későbbiekben minimálisan elődomborodó, és fénylő lehet.

A hátul, középen, a csípőmagasságban lévő tetoválás a műtétek vagy a szülés során alkalmazott epidurális érzéstelenítés esetén az altatóorvosok számára jelent nehézséget. A tetoválások az érzéstelenítő beadását megnehezítik. Mintájuk miatt ugyanis alig kivethetővé teszik a csigolyákat, így a beadás pontos helyének megtalálását nehezítik. Az aneszteziológusok általában a festékmentes helyeket keresik meg, és ott alkalmazzák az érzéstelenítő injekciót.

Nem jellemző, hogy bárkinek tetoválás miatt visszautasítanák az érzéstelenítő beadását. Elméletileg fennáll annak a veszélye, hogy ha festékes területen keresztül szúr az altatóorvos, akkor festékpigmenteket juttathat be a szervezetbe. Hogy ez mekkora potenciális károsító hatást jelent a szervezetre, az nehezen becsülhető. Jelenleg kevés tapasztalat áll rendelkezésre, hiszen nem mindennapos az, hogy tetovált bőrterületen át szúrják meg a szülő nőket az orvosok.

 Szabad-e terhesség alatt tetováltatni?

Elvetendő ötlet a terhesség alatti tetováltatás. A tetoválás feltételéhez használt festék a tartós hatású pigmentek mellett a magzatra esetlegesen káros hatású nehézfémeket is tartalmazhat. Igaz, néhány szalon speciális festékekkel büszkélkedik, amik a gyártó szerint kismamáknál is alkalmazhatók.
Amennyiben a tetovált területen fertőzés lépne fel, vannak olyan hatóanyagok, antibiotikumok, amik a terhesség alatt is alkalmazhatók, amelyekkel a gyulladt, fertőzött, friss tetoválás kezelhető.
Bár a tetoválások feltetethetők, leszedethetők, javíttathatók, és egyfajta divatot jelentenek, az egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy terhesség alatt jobb nem tetováltatni.
 
Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész