A rák ellen, az emberért, a holnapért! -Társadalmi Alapítvány

Magyarország 1980-ban a világ legmagasabb daganatos halálozású országa lett. A szörnyű tény hívta életre az első hazai rákellenes civil szervezetet, mely 1985-ben kezdte meg életmentő tevékenységét.

A hazánkban akkor még csupán gyerekcipőben járó kezdeményezés az egész világon ismert: Ausztráliában több mint 100 éve, Európában pedig immár 50-80 éve léteznek rákellenes civil szervezetek, melyek az egészség védelme érdekében tevékenykednek.

Kiemelt téma a prevenció

 

A prevenciós szemlélet a mai napig sem szilárdult meg hazánkban. A magyar emberek a tüneti kezelésre és a betegség legyőzésére koncentrálnak, ahelyett, hogy a megelőzést szem előtt tartva élnék mindennapjaikat. A prevenció fogalmát gyakran hibásan tévesztik össze a szűrővizsgálaton való megjelenéssel. Amíg ugyanis a szűrővizsgálat csupán egy „pillanatfelvételt” ad a páciens állapotáról, addig a megelőzés gyakorlata magában foglalja azon támpontok meghatározását is, melyek az egészséges szervezet fenntartásához, illetve a negatív vizsgálati eredmények elkerüléséhez szükségesek.

Az Alapítvány kiemelt ügyként kezeli a prevenciót, s ennek megfelelően tanítja is azt. Célja, hogy minden hozzá fordulónak egyéni, testre szabott segítséget nyújtson. E cél szolgálják az egészséget támogató elméleti és gyakorlati programjai is.

 

 

Betegklubok, tájékoztatók, táborok

 

A folyamatosan elérhető pszichológiai támaszadáson, illetve a telefonos tanácsadáson kívül ismeretterjesztő és orvosi előadásokat is szerveznek az érdeklődők számára. A vidéki betegklubok, óvodák, iskolák, és orvosi rendelők megelégedését szolgálják a több tízezres példányszámban megjelentetett könyvek, illetve ingyenes tájékoztató anyagok. A gondosan összeállított mozgásprogramok szervesen kiegészítik a vidéken megrendezésre kerülő életmódtáborokat is. A tábor elsősorban azokat a vidéken élő rákbetegeket és gyógyulókat célozza meg, akik a fővárosi programokon nem tudnak részt venni. Az Alapítvány balatoni pihenőházában sok száz beteg rehabilitációját segítik.

Mindent megtesznek azért, hogy minél több embert tudjanak hatékonyan elérni és ellátni. Ennek érdekében működnek együtt a különböző hazai civil szervezetekkel és emiatt képzik rendszeresen a szakembereket is.

Egészségkonyha

 

Az Alapítvány által üzemeltetett Egészségkonyhán- melynek az év első negyedéves alapanyag ellátását a Miele Kft támogatta – mindenki számára nyitva áll a lehetőség, hogy a gyakorlatban is elsajátítsa a táplálkozás egészséges főzési módjait és megismerje alapanyagait.A programokon résztvevő daganatos betegek vagy már túl vannak az onkológiai kezeléseken, vagy most értesültek a betegségről. Érdeklődésük és nyitottságuk azonban azt igazolja, hogy igény és szükség mutatkozik azokra az életmódváltó ismeretekre, amelyeket kínálnak a részükre.

Lelkisegély: kezdeti nagyon nehéz időszakban segít

 

Az eltelt évek eredményei alátámasztják az Alapítvány létjogosultságát, kinek tevékenységéhez, a sok száz beteg megsegítése mellett, számos jelentős érdem is köthető.Például:

  • emlőműtött betegek számára elérhetővé tették a korszerű rehabilitációs eszközöket
  • elindították a nyirokoedéma masszázs hazai gyakorlatát
  • holisztikus szemlélettel az ember testi, lelki, társadalmi rehabilitációjában nyújtanak segítséget
  • támaszadó Szolgálatot és Egészségkonyhát hoztak létre és működtetnek, nagy sikerrel

Az Alapítvány lelki segély jellegű szolgáltatásai a betegség felismerésével járó kezdeti, nagyon nehéz időszakot segítenek feldolgozni. A beteg ugyanis nagyon sok esetben úgy érzi, egyedül maradt a világban: hozzátartozóit és barátait nem akarja terhelni. Az előtte álló küzdelemtől való félelem és a bizonytalanság erősíti benne a meggyőződést, miszerint ő csak nyűg a környezete számára. Nagyon fontos és nem lehet elégszer hangsúlyozni: a betegséget le kell győzni A legfontosabb, hogy a beteg eldöntse: tenni akar az egészségéért! Hiába a lelkes családtagok bíztatása, hiába a gyógyír, ha az érintett feladja a harcot. „A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítvány

 

(ni)