A stressz elleni gyógyszer komoly veszélyt jelent a magzatra!

Fotó: gettyimages.com

Rohanó világunkban sajnos egyre többen küszködnek álmatlansággal, pánikbetegséggel, vagy olyan mentális problémákkal, melyeknek kezelésére nyugtatókat, kedélyjavítókat, altatókat szednek. Ez igaz a kismamák esetében is, de itt bizony hatalmas kockázatot jelenthetnek a gyógyszerek. A témában dr. Angyal Géza szülés – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

A kor kihívásai

Bizony nem könnyű az emberek élete a rohanó hétköznapokban, és ez talán fokozottan igaz a várandós nőkre. Sok esetben nincs esélyük a várandósság igazolásától otthon maradni, hiszen a munkájuk nélkülözhetetlen a család egzisztenciájának fenntartásához. Emellett a társadalmi normáknak is igyekeznek megfelelni, miközben környezetük egyre nagyobb terhelést ró a szervezetükre. A stressz, a levegő és az élelmiszerek minősége, a méreganyagok egyre nagyobb arányú jelenléte és a tápanyagok egyre kisebb arányú bevitele mind komolyan próbára teszik a szervezetet.

Nem szabad elfelejteni, hogy a várandósság hatalmas kihívás a testnek. Nem csak azért, mert egy új életet kell létrehozni, egy új embert egyetlen megtermékenyített petesejtből. A test is alapvetően változik meg ilyenkor, a belső szervek átrendeződnek, a has megnő, a bőr és a vér mennyisége is megemelkedik és még sorolhatnánk. Ehhez pedig tápanyagok kellenek, méghozzá nem is kevés – nem véletlen, hogy ma már a szakemberek is javasolják a várandósvitaminok szedését.

A mesterségesen pótolt tápanyagok akkor érik el igazán hatásukat, ha azokat komplexen juttatjuk be, hiszen az egyes anyagok hasznosulásához más anyagok is szükségesek. Ezen felül kiemelt jelentősége van a szerves kötéseknek is! A praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelentő szerves kötésű anyagok hasznosulása ugyanis akár 80%-kal is jobb szervetlen kötésű társaikénál.

Gyógyszerek

Jelen esetben az úgynevezett benzodiazepinek hatása jelent gondot. Ezek a szerek ugyanis a JAMA Psychiatry folyóiratban publikált esettanulmányok alapján akár közel háromszorosára is növelhetik a vetélés kockázatát a 6. és a 19. gesztációs hét között.

Ide tartoznak egyes altatók, kedélyjavítók, és sajnos sok olyan szer is, melyet a pánikbetegség kezelésére is alkalmaznak – mely kor egyre gyakrabban keseríti meg az emberek életét. A Xanax, az Eunoctin, a Diazepam és a hasonló szerek nagy segítséget jelentenek a szorongás oldásában, de sajnos képesek áthatolni a méhlepény védőfalán, és a magzatban feldúsulva vannak jelen – mondja Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ennek okán a kicsiben a szerek koncentrációja háromszor is magasabb lehet, mint az édesanyag szervezetében.

Megoldás?

A stressz elleni küzdelem a kismamák esetében kiemelten fontos, hiszen sok esetben a stressz jelentősen hozzájárul a vetélések és koraszülések kialakulásához. Ennek megfelelően igyekezni kell a stresszt kiiktatni, vagy hatásait ellensúlyozni. Utóbbiban van hatalmas segítségünkre a megfelelő tápanyagellátottság, ami a trimeszterek eltérő igényrendszerét figyelembe vevő várandósvitamint is jelenti.

A hatások kivédése már nehezebb feladat. Itt ugyanis nagyon sok egyéb tényező is beleszól a dologba. Azok, akik eddig is szedtek hasonló szereket mindenképpen egyeztessenek az orvosukkal, illetve a baba tervezésének szakaszában keressenek más lehetőségeket, hogy a kicsiben még véletlenül se tegyenek kárt. Ha más megoldás nincs, akkor a munka felfüggesztése is indokolt, hiszen a család fontosabb, még akkor is, ha ez lemondásokkal jár együtt.

Forrás: ratkotunde.hu.