Tomán Szabina: „Egy szatócsbolt volt az álmom”

Nagy ötlete bárkinek lehet, de megvalósítani már kevesen képesek. Vagy azért, mert sokan nem mernek belevágni, vagy mert nem adottak hozzá a lehetőségeik. A Red Bull Basement kezdeményezés most a jövő innovátorait és gondolkodóit tereli egy mederbe, hogy a legizgalmasabb ötletek ne az asztalfiókban végezzék. A projekt magyar zsűritagja, az ország egyik legismertebb vállalkozója, Tomán Szabina már kisgyerekként bátor volt az üzleti életben, igaz, akkor még a nagymama udvara jelentette ehhez a piacot.

„Szatócsboltot akartam nyitni, és eladó szerettem volna lenni. A nagymamám kertjében építettem egy árus sarkot, kész kis kiszolgáló rendszert. Sőt, egy pénztárgépet is csináltam fából, külön hellyel az aprónak. Akkor még ez volt az álmom” – mesélte Tomán Szabina, aki az ismert energiaital hazai csapatának segít kiválasztani azt a fiatal, innovatív gondolkodót, aki a világ összes lokális győztese között kap lehetőséget a csapatmunkára.

Fiatal generációról beszélünk, így nagyon várom azokat ötleteket, amik elrugaszkodnak. 20 éve, amikor modellként a világot jártam, még nem volt videóhívás, és szinte elképzelhetetlen volt egy kisebb méretű mobiltelefon. Az első fotózásaim idején még e-mailezni sem lehetett, így minden országba, minden castingra cipelnem kellett a vastag, több kilós, a fotóimat tartalmazó modellalbumot. A technika azóta hihetetlen tempóban fejlődik, számomra néha már szinte követhetetlen. Bár én nagyon gyakorlatias vagyok és tényszerűen gondolkodom, most olyan ötleteket várok, amik nem egy-két évre, hanem a távolabbi jövőbe mutatnak előre” – fejtette ki Szabina. A programra jelentkező tanulmányai nem kizárólag a műszaki és technológiai területhez kell, hogy kapcsolódjanak, a rendezvény bárkit szívesen fogad, aki hajlandó cselekedni a szebb holnap érdekében, és van ötlete hogyan segítheti akár a környezetvédelem, az energiafelhasználás, az oktatás vagy a digitalizálódó társadalom ügyeit

Bár Tomán Szabina örökmozgó, néha természetesen neki is szüksége van arra, hogy lecsendesedjen egy picit, és csak magára koncentráljon. Számomra az egyetlen egy agykikapcsoló dolog az edzés, mert nagyon keményen szeretek sportolni, akkor nincs idő gondolkodni. Egyébként pedig egy nyitott, mindig kutató, kereső személyiség vagyok, mindenből a legjobbat próbálom kihozni. Persze, a legnagyobb örömöt az jelenti, ha sok időt tölthetek a gyermekeimmel” – tette hozzá a Red Bull Basement magyarországi zsűritagja.