A leggyakoribb fogmosási hibák

Fotó: gettyimages.com

„Fogmosás, ugyan már!” – legyintenek sokan. Egyszerű az, mint az egyszeregy, nem lehet elrontani. Pedig igenis el lehet, ráadásul számtalan tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy naponta hányszor kell fogat mosni, mennyi idővel étkezés után, vagy hogy a rágózás kiváltja-e a fogtisztítást. Éppen ezért néztük meg, hogy mik azok a leggyakoribb fogmosási hibák, amiket sokan elkövetnek, mert így te is leellenőrizheted, hogy mindent jól csinálsz-e.

1. hiba: túl gyakori fogmosás

Igen, a fogtisztítás fontos, de mint minden mást, ezt is túlzásba lehet vinni. Azt is mondhatjuk, hogy ez a tipikus esete a több nem feltétlenül jobb elvnek, ugyanis a túl gyakori fogmosás nem hogy nem használ, de egyenesen káros is lehet. Hogy miért? Azért, mert a napi négy-öt alkalom károsíthatja az ínyt, és a fogzománcot is elvékonyítja. Azaz amivel használni szeretnél, azzal tulajdonképpen ártasz magadnak.

Mindehhez persze hozzátartozik, hogy még ma is sokszor hallani, hogy minden étkezés után mossunk fogat. Ezek után képzeld el, hogy valaki ötször eszik egy nap, ami öt fogmosást jelent. Ráadásul úgy, hogy az illető ki sem várja azt a 30 percet, aminek az étkezés és a fogmosás között el kellene telnie, hiszen egyszerűen nincs rá ideje. A legideálisabb, ha 2-3-szor tisztítod meg a fogaidat egy nap, a többi étkezés után pedig jöhet a rágó.

Apropó! A rágó ugyan nem helyettesíti a fogmosást, de ha például nincs alkalmad a fogak tisztítására, akkor jó helyettesítő lehet. És nem, nem szedi ki a fogtömést, ha az jól lett elkészítve.

A fotó illuszráció: pixabay.com

2. hiba: csak a fogakra koncentrálunk

A fogak persze fontosak, de a megfelelő szájápolásnak a fogközök tisztítása, illetve a lepedék nyelvről való eltávolítása is lényeges része. Erről sokan megfeledkeznek, miközben a fogközökben, ha nem fordítunk figyelmet rájuk, könnyen megtelepszik a plakk, ami idővel fogkővé alakul. Azt pedig, hogy a fogkő milyen további problémákat tud okozni, nem kell ecsetelni – ínyvérzés, gyulladás, hogy csak a legismertebb következményeket említsük.

Éppen ezért napi egyszeri fogselymezést is iktass be a rutinodba, illetve a nagyobb fogközökben használj fogköztisztító kefét! A nyelv tisztítását se hagyd ki, ami azért szükséges, mert a rajta található lepedékben is rengeteg baktérium képes megtelepedni. Ezenkívül az íny finoman történő átmasszírozása is hasznos lehet, amit a fogkefével könnyen megtehetsz.

3. hiba: elcsalunk a fogmosási időből

A leggyakoribb fogmosási hibák között – nem meglepő módon – a ráfordított idő, pontosabban annak a rövidsége is szerepel. Igen, sokszor sietünk, mert késésben vagyunk, este pedig túlságosan fáradtak vagyunk hozzá, de ha nem szánjuk rá azt a 2-3 percet, akkor csak félmunkát végzünk. Ami a fogak esetében igen drasztikus következményeket jelenthet, egészen pontosan azt, hogy elveszítjük őket. Gondolj arra, hogy sokkal több időt szánsz lényegtelen dolgokra, így összehasonlítva pedig tényleg nem sok az a pár perc.

4. hiba: nem megfelelő a fogkefe, ami ráadásul ritkán kerül cserére

Tény, hogy nem nehéz rossz fogkefét venni. A drogériák polcai ugyanis tele vannak nagyobb fejű és kemény sörtéjű fogkefékkel, bár az, hogy miért, rejtély. Ráadásul ezek sokszor nem is olcsóbbak, mint a kis fejjel rendelkező, puha sörtéjű társaik, vagy csak egy kicsivel kell többet költeni rájuk. És hogy mi a baj a fent említett fogkefékkel. Először is a kemény sörték felsértik az ínyt, és a fogzománc kopását is okozhatják. Másodszor el sem férnek az ember szájában, nehéz őket irányítani, így nagyobb terület marad ki a tisztításból.

Az is unásig ismételt már, hogy 3 havonta le kell cserélni a fogkefét, de azért nem árt újra és újra emlékeztetni rá. Az elhasznált, összevissza álló sörtékkel ugyanis nem lesz hatékony a fogmosás.

Fotó: pixabay.com

5. pont: egyéb fogmosási hibák

A leggyakoribb fogmosási hibák között említhetjük még, hogy sokan kihagyják a fogak belső felszínét, de a nem megfelelő technika is sokat árthat. Vannak, akik nevetnek a Bass-módszer leírásán, mert úgy gondolják, hogy ők profik ebben. Az igazság viszont az, hogy kis korban sokan nem sajátítják el a jó technikát, aminek idővel a fogakon átható jelei is lesznek.

Összegzésképpen: az alapos szájhigiénia a fogtisztítással kezdődik, ezért is fontos a fogmosási hibák elkerülése, illetve javítása.

Forrás: Duna Dental